StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoŠTO SE NEKAD KLALO DNEVNO, DANAS JE CIJELI MJESEC

Tradicionalna svinjokolja postala je šminka, dokinuo je uvoz 

Piše PSD.
3. prosinca 2019. - 13:26
Da su današnje temperature sličnije nekadašnjima, proteklog i ovog vikenda diljem županije klali bi se prasci, solili pršuti, nadjevale kobasice. Međutim, klimatske promjene i toplije jesensko vrijeme ne odgovaraju toj vrsti aktivnosti, pa je svinjokolje zadnjih godina sve manje. Ove godine zbog strogih pravila Ministarstva poljoprivrede u postupanju sa svinjama radi prevencije pojave afričke svinjske kuge, gdje životinje najprije treba pregledati veterinar, još ih je i manje, pa se domaćini u Konavlima, Župi, Primorju, rađe odlučuju za kupovinu gotovih proizvoda, ili mesa sa svinjogojskih farmi. Tradicionalne svinjokolje gotovo da i nema.
- Nekad se ovdje klalo po 200 svinja dnevno, a ove godine ako cijeli mjesec bude 150 previše sam rekao - govori Branko Širok, veterinar Veterinarske stranice Gruda. - Ove godine još nema svinjokolje, a možda će Konavljani početi za vikend. Svinjokolja je sada postala gotovo šminka, nema Hrvatska ni pola milijuna svinja na današnji dan od nekadašnjih deset milijuna, što je katastrofa. Sve je uvoz - kaže veterinar Širok.
Dodajmo kako je prema naputku Ministarstva poljoprivrede klanje životinja na vlastitom gospodarstvu dozvoljeno samo ako prije toga ovlaštena veterinarska organizacija provede klinički pregled životinja na gospodarstvu u skladu s uputom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane. MRK
20. travanj 2024 09:41