StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoMALLORCA, IBIZA I MAGALUF U BORBI S RASKALAŠENIM TURISTIMA

STOP PIJANČEVANJU Baleari uveli restrikcije za točenje alkohola i skakanje u bazen s balkona

Piše DV
19. siječnja 2020. - 13:18
Kao bomba je odjeknula vijest u svjetskim medijima da su Baleari odlučili djelomično zabraniti točenje alkoholnih pića na svom području kako bi se riješili turista koji već desetljećima dolaze u Španjolsku da bi se opijali i sve što uz takvo stanje ide, prenosi BBC. Neke od najpopularnijih svjetskih destinacija mogle bi se tako naći u problemima skupa s uglavnom britanskim turistima koji obožavaju ove destinacije već desetljećima.

Španjolsko otočje restrikcijama 'alkoholnog turizma' na određenim područjima - onim najposjećenijima - Mallorci, Ibizi i Magalufu želi obeshrabriti turističku ponudu koja goste 'tjera' na sve učestalije incidente i neprimjereno ponašanje, a uživanje u alkoholu svest će se na 'happy hour'. Ovo je prvi ovakav propis zabrane točenja alkohola u Europi, a bit će zabranjeno i reklamiranje pubova usredotočenih na široku ponudu alkoholnih pića i takozvane 'pijane ture' odnosno pub crawl koji predviđa vođenje grupa turista 'od kafane do kafane' i naravno, konzumiranje širokog dijapazona pića koji svaki pub nudi.

Vlasti Baleara odlučile su ograničiti i rad malih trgovina koje imaju alkohol na svojim policama do 21.30 sati s otvaranjem u osam sati ujutro. Jedna od restrikcija namijenjena je i organizatorima kratkih krstarenja, koji neće moći pristajati i reklamirati se u tri najvažnije turističke zone na Balearima. Istovremeno, vlasti su odlučile stati na kraj i glupiranju tih istih pijanih turista u 'balkoniranju', odnosno skakanju u bazen s hotelskih balkona, što nerijetko završi teškim ozljedama i smrću skakača. Oni koje uhvate u tim aktivnostima bit će novčano kažnjeni, prisiljeni napustiti hotel. Bit će kažnjeni i poduzetnici koji ne budu poštovali nove uredbe i to novčanim kaznama u visini do 600 tisuća eura ili trogodišnju zabranu rada.

Predstavnici turističkih udruga već su se oglasili kritizirajući takve restrikcije i smatraju da će im potpuno uništiti turizam i ograničiti prihode. Najveći dio gostiju na Balearima su oni iz Velike Britanije, Njemačke i Irske.
19. travanj 2024 08:59