StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoIZNAJMLJIVANJE U 2023.

‘Sretna‘ vam nova turistička sezona: pripremite kalkulatore, u cijenu smještaja treba uračunati sva poskupljenja pa je pitanje hoćemo li uopće biti konkurenti?

Piše Maja Rilović Koprivec
5. siječnja 2023. - 07:31

Božićno doba širom Europe vrijeme je okupljanja obitelji i zajedničkog planiranja ljetnog godišnjeg odmora i putovanja. Za nas, u njihovoj ljetnoj destinaciji novogodišnji blagdani vrijeme su kada stižu prve rezervacije za sezonu 2023., za one koji su već otvorili kalendare i odredili cijene smještaja. Veliki broj iznajmljivača kažu nam, ove je godine zatvorio pristup rezervacijama još neko vrijeme jer zbog ‘eksplozije’ cijena troškova previše je stavki koje oprezno treba ukalkulirati u cijenu noćenja za 2023.: prelazak na euro, ljetni red letenja, visine raznih paušala turističke pristojbe i poreza, mogućnosti angažiranja dostupne radne snage… Ima vremena, kažu za booking glavne sezone.

image

.

Božo Radić/hanza Media/

Već je protekla sezona pokazala puni povratak gostiju s naših glavnih tržišta nakon dvije pandemijske turističke godine i otkrila nove boljke našega turizma koje će ova sezona još potvrditi.

Prebacivanje u euro

Rat u Ukrajini za ovu je godinu iznajmljivačima nametnuo još jednu brigu – kako u svoj cjenik uračunati moguće povećanje svih cijena, zbog uvođenja i zaokruživanja eura, a ponajprije zbog povećanja cijene svih energenata. Vladine mjere ograničavanja cijena struje vrijede do 31. ožujka i tek će tada svi pa i iznajmljivači znati hoće li i koliko ove godine morati podizati cijene noćenja u svom smještaju. Iznajmljivanje turističkih postelja lukrativan je biznis koji država malo oporezuje, no s druge strane sve je veći broj stanova koji se zadnjih mjeseci oglašavaju za cjelogodišnji najam što pokazuje kako su neki odustali od turističkog iznajmljivanja. Najčešći je razlog nedostatak radne snage.

Što sve čeka iznajmljivače u novoj godini i kakve su njihove obveze?

U travnju 2023. ističe i rok za rekategorizaciju za sve iznajmljivače koji imaju rješenja o odobrenju pružanja ugostiteljskih usluga u kućanstvima izdana do kraja 2004. godine.

Svi privatni iznajmljivači koji nisu predali novi zahtjev za rješenje o odobrenju, a kategorizirali su objekt 2000. i ranije, više ne smiju isticati oznaku kategorije, odnosno zvjezdice, na oglasima i standardnoj ploči, već samo oznaku vrste smještaja.

Interes duplo bolji, ali...

Statistike velikih internetskih platformi za bookiranje smještaja bilježe ovih dana dvostruko veći interes gostiju za naše područje nego lani u isto vrijeme. Turističke zajednice očekuju da će se u 2023. nastaviti pozitivni trendovi u turizmu, uz predviđanja da će Hrvatska imati do oko 5 posto više noćenja nego u 2022. godine. No prave brojke znat će se tek kada se dogovori ljetna sezona letenja i ne bude li novih iznenađenja na tržištu poput pandemije ili eskalacije rata u Ukrajini. I bez toga sigurno je kako ćemo svi, iznajmljivači ili neiznajmljivači, pa i naši gosti u 2023. godini, dvostruko okrenuti svaki euro pri plaćanju računa.

U Dubrovačko neretvanskoj županiji je pred kraj sezone 2022. godine bilo 8846 iznajmljivača paušalista, što je bilo oko 700 iznajmljivača više nego godinu prije, doznajemo od Iva Klaića, županijskog pročelnika za gospodarstvo i turizam. Oni imaju 59.940 kreveta što je pet tisuća više nego lani, no to je broj podložan stalnim promjenama i kapaciteta i nositelja rješenja, ali valja znati da u njemu nisu ni kampovi niti kreveti na seoskim domaćinstvima koji u propisima imaju drugačiji status.

Što se tiče obveza iznajmljivača prema državi i lokalnoj samoupravi i turističkim zajednicama, tu se osim prelaska na euro malo što mijenjalo. Paušal boravišne pristojbe se za 2023. za Dubrovnik i dalje će biti u visini 350 kuna po krevetu, odnosno 20 kuna po noćenju u sezoni za one koji pristojbu ne plaćaju paušalno.

Županijska skupština na zadnjoj je sjednici donijela odluku o visini turističke pristojbe za 2024. godinu, prvi put u eurima, na prijedlog turističkih zajednica općina i gradova. Tako će od 1. travnja do 30. rujna iznositi 2,65 eura po noćenju, a izvan sezone 1,85 eura, odnosno za grad Dubrovnik i Konavle paušalno 55 eura, za Župu godišnje 54 eura, u Korčuli 53, Pločama, Opuzenu, Blatu 46, 5 eura itd.

Svemu treba pridodati i paušalne poreze koji u dubrovačkoj jezgri po krevetu dostiže 1500 kuna, a u drugim dijelovima Dubrovnika 750 kuna. I oni će se ‘prebaciti’ u eure po fiksnom tečaju. Porez je upravo podignula i Općina Župa dubrovačka pa će i tamošnji iznajmljivači od početka iduće godine plaćati poreza u visini od 65 do 100 eura.

Ipak određivanje svih troškova i cijena po kojima će oglasiti svoj smještaj za iznajmljivače je daleko od jednostavne računice. Počnimo samo od narasle cijene toaletnog papira i sredstava za čišćenje, dovoljno je samo to da svakog iznajmljivača zaboli glava.

image

.

Bozo Radic/Cropix

Eksplozija cijena troškova

Najveći je problem kalkulacija struje za sezonu jer klime u nas rade jednako i dulje ljeti, nego zimi. Vladin jesenski paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena energenata i hrane te brojne subvencije i pomoći za građane, javni i privatni sektor vrijedi do kraja ožujka.

Do tada kućanstvo, u koji spada većina malih iznajmljivača, za potrošnju do 2500 kilovatsati struje plaća 59 eura po megavatsatu, a za potrošnju povrh toga prosječno 88 eura. Hoće li Vlada produljiti te mjere i u turističku sezonu, još je otvoreno pitanje.

image
Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Podsjetimo, na odluke vezane uz različite mjere pomoći čekaju i ugostitelji i hotelijeri jer je Vlada ograničila i cijene nekih osnovnih namirnica poput šećera i ulja. Poskupe li i onako preskupi restorani, gost će dvaput razmisliti hoće li bukirati apartman za dva ili pet dana. Već su nam lani gosti prigovarali zbog previsokih cijena izvanpansionske ponude.

Zbog visokih cijena u sezoni koja je lani bila gotovo jednaka rekordnoj 2019. godini lani je određen broj iznajmljivača premašio i prag godišnjih prihoda od 300.000 kuna što je zarada koja im omogućava znatno povoljniji porezni položaj. Podignu li ove godine cijene još će ih više izgubiti pravo paušalnog plaćanja poreza na dohodak po krevetu. Ostvari li tijekom kalendarske godine iznajmljivač prihod veći od 300.000 kuna, prema sili zakona postaje obveznik PDV-a.

Upravo zbog poreznih davanja i broj iznajmljivača stalno se mijenja, a mnogi od njih, gotovo nakon svake sezone otkazuju rješenja o iznajmljivanju, pa tek na početku iduće sezone traže novo rješenje o kategorizaciji, dijele krevete na članove obitelji, a sve kako bi uštedjeli na porezu. Sve se turističke pristojbe obračunavaju paušalno za cijelu godinu, no tako ne radi porezna uprava koja obračunava porez i na pola godine. To uredima državne svakog proljeća stvara ogroman problem gdje im se nagomilavaju novi zahtjevi za rješenja o kategorizaciji smještaja iako se radi o ‘starim’ iznajmljivačima.

image

Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja

Iz Privatnog Albuma

Udruga obiteljskog smještaja Hrvatske: Cijene će se neminovno podizati

Iznajmljivači nakon dvije neizvjesne godine, konačno su u 2022. odradili kvalitetnu sezonu i posezonu. Očekivanja su velika za predstojeću sezonu, no svjesni smo da je uz inflaciju i nove namete prema iznajmljivačima, neminovno kako će se i cijene biti prisiljene podizati. Na žalost, već su nam cijene u turističkom sektoru puno više nego li kod konkurentnih nam zemalja - ističe predsjednica Udruge obiteljskog smještaja Hrvatske Barbara Marković. - Želimo da se iznajmljivača sjeti i kad nam treba dodatni impuls za povećanje kvalitete poslovanja, a ne samo kad se svi trebaju naplatiti od naše zarade. Svakako mislim da će usprkos svemu sezona biti uspješnija nego li proteklih nekoliko godina, te da ćemo 2023. godine krenuti s kvalitetnom predsezonom.

24. travanj 2024 06:45