StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoNOVI ČELNI LJUDI|

Samo nova direktorica Sanitata dolazi na punu blagajnu - Mekišić i Tabak preuzimaju poduzeća u minusu

Piše Maja Rilović Koprivec
22. rujna 2021. - 19:54

Gradonačelnik Dubrovnika imenovao je na mandate od četiri godine direktore komunalnih poduzeća u većinskom vlasništvu Grada Dubrovnika Libertasa, Sanitata, Boninova i Čistoće. Tim imenovanjima starog direktora zadržalo je samo pogrebno poduzeće Boninovo gdje je na mjestu direktora ostao Marijan Dadić, a svi su drugi novi na ovim pozicijama – u Libertas Dubrovnik d.o.o., direktor je Franko Mekišić, nova direktorica Sanitata Dubrovnik je Klaudia Barčot. Čistoća Dubrovnik proširila je svoju upravu pa će tako imati dva direktora – dosadašnjeg Marka Ivekovića i netom imenovanog Tomislava Tabaka. Tabak je podsjetimo do sada bio direktor Sanitata.

Kakvi su im poslovni planovi s razvojem poduzeća čije su uprave preuzeli, što će biti njihovi prioriteti i kako su, donedavno samo kao građani, bili zadovoljni uslugama komunalnih poduzeća, pitanja su koje smo htjeli pitati novoimenovane direktore, no nažalost, bez uspjeha. Svi se prije izjava žele najprije upoznati s situacijom u poduzeću.

Službene mrežne stranice Grada Dubrovnika nisu zabilježile primjene čelnih ljudi u trgovačkim društvima, a također uz vijest o imenovanjima nisu nažalost objavili niti njihove životopise kako bi građani znali tko su novoimenovani čelnici komunalnih društava i koje su njihove kvalifikacije da upravljaju javnim poduzećima.

image
Franko Mekišić (u sredini) novi je direktor JGP Libertas Dubrovnik
Libertas Dubrovnik D.o.o.

Zato prema neslužbenim informacijama znamo kako je Franko Mekišić, pravnik po struci te je donedavno radio za grčku tvrtku AVAX koja gradi pristupne ceste pelješkom mostu. Mekišić je navodno bio i član Libertasovog tima za nabavku novih autobusa financiranih iz EU fondova, a također je član HDZ-a. Ante Vojvodić, dosadašnji direktor Libertasa trebao bi navodno nakon preustroja gradske uprave postati pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i naplatu te na tom mjestu zamijeniti dosadašnju pročelnicu Anitu Burić. Za sobom novom direktoru Mekišiću ostavlja JGP Libertas čije je poslovanje znatno narušeno koronakrizom i u minusu koji je krajem prošle godine iznosio 4,8 milijuna kuna, a gubitak se planirao na 7 milijuna kuna, znatno reduciranim voznim redom i ograničenim brojem prigradskih linija. Nedavno je gradonačelnik gradskim vjećnicima obznanio kako je Libertas 2020. Završio s padom prihoda u iznosu od osam milijuna kuna, a minus je u 2021. Iznosio 1,632 milijuna kuna zahvaljujući Vladi i subvencijama.

Reagirajući na ove podatke iz poduzeća Libertas tvrde kako ta tvrtka stoji znatno bolje.- Libertas Dubrovnik d.o.o. u 2021. godini ostvario dobit od 75. 386,10 kuna, dok je u istoj godini zabilježen pad prihoda od 24,028. 070, 86 kunu i pad rashoda od 24.052. 662, 21 kunu. U prvih sedam mjeseci 2021. godine ostvarena je dobit u iznosu od 549.817, 28 kuna - tvrde iz Libertasa i dodaju kako je situacija sada puno bolja nego kada je Ante Vojvodić preuzeo tvrtku jer na računu imaju 4,5 milijuna kuna.

Novi direkotr Mekišić ipak je dao izjavu za Dubrovčaki vjesnik te istaknuo kako je Libertas stabilan te kako uredno ispunjava sve obaveze. - Libertas ima tim koji je u stanju odgovoriti na izazove koji nas očekuju – govori Mekišić te naglašava:

- Također, u tijeku je analiza ponuda koje su pristigle za obnovu voznog parka, koji se financira sredstvima EU, čime se nastavlja ranije započeto ulaganje u podizanje kvalitete razine usluga našim korisnicima.

Osim obnove voznog parka, pred nama su, u skladu s mogućnostima, ulaganja u ostale sustave unutar tvrtke s ciljem optimizacije raznih procesa i stvaranja novih vrijednosti – dodao je za Dubrovački vjesnik novi direktor Mekišić. U Libertasu dodajmo djeluju i tri različita sindikata zaposlenika.

Klaudija Barčot, dolazi iz bankarskog sektora, ekonomistica iz Dubrovnika bila je zaposlena na više pozicija u Zagrebačkoj banci, te nije članica nijedne stranke, mada neslužbeno to mjesto ‘pripada‘ Dubrovačkom demokratskom saboru. Barčot će u Sanitatu zamijeniti Tomislava Tabaka, novog člana uprave Čistoće. Prije Sanitata Tabak je radio kao regionalni direktor u Tisku. Ne želi još govoriti o planovima za Čistoću gdje treba zatvoriti odlagalište Grabovicu, a ponajprije organizirati odvojeno prikupljanje otpada u Dubrovniku i financijski konsolidirati poduzeće značajno pogođeno krizom usljed zatvaranja hotela tijekom 2020. zbog čega im je gradski proračun morao posuditi sedam milijuna kuna.

image
Tomislav Tabak postao je član Uprave gradske Čistoće
Privatno

Kako će to riješiti Tabak zasad ne iznosi, ali u kakvom stanju ostavlja Sanitat vrlo rado govori: - Od 2017. kada sam preuzeo tvrtku sa 7 milijuna kuna na računu, ostavljam je s 15,5 milijuna kuna na računu nakon najveće krize u povijesti čovječanstva. Odradili su se mnogi projekti – uređenje parkirališta Gradac, ribarnice u Gradu, modernizacija firme, smart parking, a osigurana su sredstva i projekt rekonstrukcije tržnice u Gružu koja se može raditi odmah – govori Tabak. Novoj direktorici ostali su i stari Sanitatovi problemi s naplatom zaustavljanja autobusa na Pilama i neriješeno pitanje azila za napuštene životinje.

20. travanj 2024 02:55