StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoSPAŠAVAJU IH MEGAJAHTE|

S prošlogodišnjih 39, Luka Dubrovnik ove godine ‘spala‘ na tek 17 milijuna kuna prihoda!

Piše Silvia Rudinović
28. kolovoza 2020. - 09:18
Luka Dubrovnik je zbog koronakrize ove godine 'izgubila' oko 22 milijuna kuna prihoda, uspoređuju li se rezultati poslovanja s lanjskom rekordnom godinom. U konačnici će to biti do dva milijuna kuna minusa, zahvaljujući prethodnim sezonama. Od priveza i odveza kruzera i megajahta, odvoza otpada, parkirališta i skladištarine, ove godine predviđaju priljev od 17 milijuna kuna, dok su 2019. imali 39 milijuna kuna prihoda i deset milijuna dobiti. Plaće zaposlenika smanjene su tek 10 posto, ali se od 1. rujna vraćaju na puni iznos, jubilarci će kao i svake godine dobiti zaslužene nagrade, radna mjesta nisu upitna. Otkazano je devet stalnih sezonaca, za koje je ovog ljeta bilo mjesec dana posla. Financijsku godinu Luke Dubrovnik donekle spašavaju megajahte koje su ovog ljeta napustile Španjolsku i ostala odredišta pogođenija virusom COVID-19 od Hrvatske.
 

Od Gruža do Mljeta 10.000 eura


Broj megajahta nije veći nego lani, ali je njihov boravak u dubrovačkom akvatoriju značajno dulji. Dok su se prošlog ljeta ovdje zadržavali dva do tri dana, sad u prosjeku ostaju deset dana što donosi dvostruko veće prihode od ovog segmenta poslovanja Luke Dubrovnik. Megajahte su zlatne koke kad se uzme u obzir da u tjedan dana jedno takvo plovilo u Dubrovniku 'ostavi' oko 100 tisuća eura različitim dionicima, od Luke i Lučke uprave za vez i odvoz otpada, do popratnih usluga, restorana i trgovina u kojima se opskrbljuju. U taj iznos nije uračunato gorivo, a to je tek posebna priča. Samo za izlet od luke Gruž do Mljeta, udaljenosti 24 nautičke milje, jedna megajahta potroši oko 10 tisuća eura goriva.

image
Željko Raguž, predsjednik Uprave Luke Dubrovnik d.o.o.
Tonći Plazibat/ HANZA MEDIA


- Suprotno očekivanjima kako će Luka doći u najnepovoljniji položaj zbog izostanka kruzera o kojim najvećim dijelom ovisimo, godinu ćemo ipak završiti na nuli ili blagom minusu do dva milijuna kuna, što je relativno dobro i sve zahvaljujući odgovornom poslovanju ranijih godina i novcu kojeg imamo na računu. Neće biti turbulencija što se tiče primanja ni zadržavanja radnih mjesta – poručuje Željko Raguž, predsjednik Uprave Luke Dubrovnik d.d.
 

Tko pamti brojke?


Raguž je zadovoljan naplatom parkirališta na svom prostoru i priljevom novca od skladištarina, pa kaže kako su svi prostori pod najmom. Na pitanje, je li se Konzumu mijenjala zakupnina prostora za veliku trgovinu u Gružu, Raguž odgovara: „Nije se mijenjala, uredno plaćaju. Poslali su zahtjev da im se smanji zakupnina, ali to je u fazi razmatranja. Za razliku od drugih, oni su radili čitavo vrijeme i to dobro, ali sigurno i oni bilježe pad prometa u odnosu na prošlu godinu s obzirom na manji broj gostiju. Ranije su imali veliku fluktuaciju stranaca jer se nalaze u lučkom području i u blizini autobusnog kolodvora“.
O prihodima Raguž otvoreno govori, no kad su u pitanju rashodi zaposlenika i kolika im je prosječna plaća, direktor ovog dioničkog društva poziva se na poslovnu tajnu. Kaže tek da su plaće „vrlo korektne“.

image
Megajahta Mayan Quenn IV 


- U trenutku smanjenog obima posla odlučili smo smanjiti plaće za 10 posto. Htjeli smo biti korektni prema društvu i dioničarima, ali situacija nam dopušta da ih vratimo u normalu od 1. rujna – najavljuje Raguž.
Prije dvije godine, Raguž je iznio brojku od 63-oje stalnih zaposlenika i desetak, dvanaest sezonaca i pritom izjavio: „Bez obzira koliko će u budućnosti skakati prihodi, a tada se povećava i obim posla, na kraju mog mandata broj se neće povećati ni na 64, a kamoli neki drugi“. Danas kaže kako Luka Dubrovnik trenutačno zapošljava oko 70 radnika.
23. travanj 2024 14:53