StoryEditor
Turizam i gospodarstvoGRAD DUBROVNIK I INSTITUT ZA TURIZAM U POTRAZI ZA RJEŠENJIMA

Radionica "Prihvatni kapacitet grada Dubrovnika za turizam"

Piše DV
8. studenog 2019. - 16:28
Predstavnici lokalne vlasti, komunalnih društava, gradskih kotara i ostalii okupljeni u Gradskoj vijećnici na radionici "Prihvatni kapacitet grada Dubrovnika za turizam" mogli su izreći mišljenje o teškoćama koje nosi turizam i prijedloge kako spriječiti njegove nepovoljne učinke. Grad Dubrovnik i Institut za turizam Zagreb radionicu su organizirali u sklopu izrade „Studije održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom Grada Dubrovnika“.

"Stručnjaci Instituta ukratko su izložili polazište, metodologiju i ciljeve studije. Sudionicima je objašnjen pojam „prihvatnog kapaciteta“, koji se definira kao maksimalni broj ljudi koji mogu posjetiti turističku destinaciju u isto vrijeme, bez negativnih utjecaja na fizički, ekonomski i društveni okoliš, te koji ne izaziva neprihvatljivi pad kvalitete zadovoljstva posjetitelja. Moderni koncept određivanje prihvatnog kapaciteta promatra kao pomoć u procesu planiranja rasta i razvoja na određenom području", priopćili su iz Grada nakon završetka radionice.

Govorilo se o prometnoj gužvi, posebno o taksi djelatnosti, i problemima s kojima se suočava stanovništvo unutar zidina. Zaključeno je kako je nakon regulacije dolaska kruzera pješački pritisak na gradsku jezgru u granicama prihvatljivosti, osim u rijetkim incidentnim situacijama te se očekuje poboljšanje i u prometnoj situaciji nakon reorganizacije prijevoza posjetitelja s brodova s kružnih putovanja.

U sljedećim fazama izrade Studije uslijedit će dubinski intervjui s predstavnicima ključnih dionika, terenski obilasci u sezoni i van sezone i prikupljanje sekundarnih podataka, nakon čega će se ključna područja detaljnije analizirati. Prije njenog dovršetka, studija će još jednom biti prezentirana javnosti te će se potom na temelju naknadnih primjedaba raditi konačna verzija, priopćili su iz gradske uprave.

Studijom će se sumirati prijedlog konkretnih aktivnosti koje treba poduzeti u cilju minimiziranja negativnih utjecaja turizma na okoliš i sprečavanja onih oblika turističkog razvoja koji bi mogli ugroziti održivost destinacije, kao i koji su to nositelji i provoditelji potrebnih aktivnosti te vremenski rok njihovog provođenja.

Projekt izrade „Studije održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom Grada Dubrovnika“, vrijedan 123 tisuće kuna, sufinancira Ministarstvo turizma, i to sredstvima u iznosu do 100 tisuća kuna, što čini 80 posto potrebnih sredstava za realizaciju projekta.
loading...

Izdvojeno

11. srpanj 2020 04:23