StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoU OBILASKU GRADA|

FOTO/PUTNICI SA ORCHESTRE U ‘BALONČIĆIMA‘ NA STRADUNU: Koliko imate pozitivnih? Bugari su bolji, u nas je danas sto pozitivnih i broj stalno pada!

Piše Kristina Filičić
11. lipnja 2021. - 13:00

MSC Orchestra uplovio je u grušku luku i izazvao opće veselje uz doček kakav priliči prvom kruzeru u dubrovačkoj kruzing sezoni, uspavanoj više od godinu dana. Stigao je eto i taj dugoočekivani kruzer ali ne i gužve kojima smo, najvećim dijelom zbog plutajućih hotela, svjedočili u vremenu prije covida.

Ruku na srce, Stradun je jutros bio znatno življi. Uz grupe kruzeraša koji su, fascinantno, u jednakim vremenskim razmacima, kao da je netko na ulazu od Pila podizao i spuštao rampu, stizali na Stradun, poseban šušur stvarala je i scenografija za Igre mladih koje se održavaju u Gradu.

U svakoj grupi, ili po novome balončiću, uz vodiče, bilo je od 20 do 30 turista. Nije bilo pretjeranog zaustavljanja svugdje i na svakom pa i onom najužem mjestu kao ranije. Nije bilo zaostajanja zbog nekog zanimljivog detalja koji treba ovjekovječiti fotoaparatom, jer valjalo se držati grupe. Doslovno su slikavali Grad hodajući. Turisti su, čini se, ozbiljno shvatili protokole kruzing kompanija. Pokušali smo, jesmo, nekoliko puta ući u balončić ali 'no, no' i odmahivanje rukom dalo nam je do znanja da ne smijemo čak ni na propisanu udaljenost.

image
.
Tonci Plazibat/Cropix

Tek nam je jedan Francuz iz balona dobacio kako mu je drago da je u Dubrovniku i da putuje. No, kakav bi to reporterski đir bio kad ne bi iznova i iznova pokušavali naći sugovornika. 'Ne smijem se zaustavljati s grupom sam' čuli smo više puta. Ipak, sljedeći pokušaj je upalio. I to zahvaljujući tome što je grupa čekala na ulazu u Knežev dvor, pa turisti nisu morali 'trčati' kako bi ostali u balonu.

Baš kad smo krenuli nešto suvislo pitati Ivana i Cvetanku iz Bugarske, oni nas zaskočiše pitanjem: 'koliko imate pozitivnih danas?' Valjda oko 150, kažemo, jer Stožer još do tada nije izašao s podacima za petak.

image
Ivan i Cvetanka iz Bugarske
 
Tonci Plazibat/Cropix

'Aaaa, Bugari su bolji, u nas je danas sto pozitivnih i broj stalno pada' kroz osmijeh će Ivan ali ne damo se ni mi smesti pa potvrđujemo: 'i u nas pada'. Optimistično, kao da nas a i sebe želi utješiti, Ivan kaže 'proći će i ovo kroz mjesec, dva'. Dok ga držimo za riječ zanima nas kakav je osjećaj putovati.

- Odličan, od ožujka planiramo doći, treba proslaviti jubilarnih 60 godina – kaže nam bračni par koji je prošle godine prebolio covid bez težih posljedica.

Pričaju nam još kako moraju biti s grupom, nikako sami. Nema nam kafića, dodaje Ivan. Na brodu su stroga pravila, prije ulaska trebalo je napraviti dva covid testa. Epidemioloških mjera se treba pridržavati i na brodu i svugdje gdje izađeš, pa dodaju kako iza Dubrovnika idu na Krf. Neobično im je što brod nije pun.

- Nema nas puno, niti pola kapaciteta i dosta je starijih putnika – kroz osmijeh će aludirajući i na sebe.

Mlada putnica s kruzera Timea kaže nam kako su došli u Dubrovnik iz Mykonosa.

image
MladaTimeu 
Tonci Plazibat/Cropix

- Bilo je dobro, to je jako lijepo mjesto, ali vjetar je bio ogroman – kaže za taj grčki otok, a nas ipak zanima kakav joj je Dubrovnik:

- Vrlo lijepo mjesto. Imate puno turista što je lijepo za vidjeti, pogotovo u ovom covid vremenu. Tek smo stigli pa još nisam puno toga vidjela. Prošetali smo Stradunom i sada čekamo za ulazak u Knežev dvor. Nakon toga nas čekaju još neki obilasci, mislim da ćemo na zidine – kaže nam Timea pa potvrđuje kako u suvenirnice i restorane ne smiju.

- Na brodu su rigorozne mjere. Uopće nije jednostavno ni lako. Ne možete se bez maske kretati po kruzeru, naravno tu je socijalna distanca i sve druge mjere kojih se moramo pridržavati. Jako puno covid testova treba napraviti. Nismo mogli ući na brod ako nismo napravili dva testa, a nakon četiri dana također moramo raditi test – priča nam Timea no prekida je poziv jer ulazi se u Dvor, a nema odvajanja od grupe. Tek nam u prolazu simpatično dobacuje: 'dobro je što se putuje, stvari idu nabolje'.

Složit ćemo se s Timeom koja nam je više puta ponovila kako je nije strah da bi se mogla zaraziti u nekom od mjesta koja obilazi.

image
.
Tonci Plazibat/Cropix

A gosti s kruzera znaju što smiju. Nema individualnog điravanja, nema zaostajanja za grupom, nema restorana ni suvenirnica. Zato su jutros brojne tarace ugostiteljskih objekata, osim onih na Stradunu, zjapile prazne. U suvenirnicama djelatnici su bili na ulaznim vratima jer bolje gledati muving na Stradunu nego praznu butigu. Ali zidinama su kruzeraši šetali, naravno u grupama, kao što su obilazili i kulturne znamenitosti Grada poput Kneževog dvora. Svaki je obilazak unaprijed najavljen, kažu nam u Dvoru pa dodaju kako je za jutros bilo najavljenih 18 grupa. U obilasku u istom trenutku mogu biti tri grupe svaka po 20 osoba. Zadržavaju u prosjeku 20 minuta kako ne bi bilo pretjeranog čekanja i grupiranja ispred Dvora. Čisto matematički, jutros je Dvor imao 360 posjetitelja.

Spomenimo još, MSC-ov brod će nastaviti s uplovljavanjima svakog petka do kraja sezone 22. listopada, što je sveukupno 20 ticanja. U ponedjeljak bi trebala pristići i MSC Splendida u svoj prvi posjet Dubrovniku.

25. travanj 2024 05:17