StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoPRVI ZELENI RESTORAN |

PROVEDITE VIKEND S OBITELJI U PRIRODNOJ OAZI UZ LJUTU Konavoski dvori odsad dostupni i gostima smanjene pokretljivosti

Piše DV
24. listopada 2020. - 08:51
U sklopu programa Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020. potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu projekta Energetska obnova restorana Konavoski dvori.

Svrha projekta je smanjiti potrošnju energije (u odnosu na isporučenu energiju prije provedbe projekta) te povećati korištenje obnovljivih izvora energije, te tako doprinijeti povećanju konkurentnost društva kao i rast učinkovitog korištenja energije u uslužnom sektoru (turizam, trgovina).

Horizontalna načela

Uvjeti koji su pred investitora postavljeni kroz pripremu projekta iz navedenog Operativnog programa i koje je investitor prilikom izvođenja projekta trebao zadovoljiti su Horizontalna načela. OPKK je prilikom objave natječaja izdao upute kojih se investitor pridržavao u izradi projekta.

Horizontalna načela su sljedeća:

Promicanje ravnopravnosti žena i muškaraca i zabrana diskriminacije
Pristupačnost za osobe sa invaliditetom
Održivi razvoj

U ovom članku posvetit ćemo se načelu pristupačnosti građevine za osobe sa invaliditetom gdje je investitor sukladno Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom UN -a, Zakonu o suzbijanju diskriminacije i to u djelu koji se odnosi na fizičku infrastrukturu za osobe smanjene pokretljivosti omogućio pristup ugradnjom kose podizne platforme, pazeći pritom da ni u drugom segmentu Održivi razvoj djelovanje kod izvođenja radova minimalno intervenira u prostor.

S obzirom na visinsku razliku i dužinu podizne platforme od gotovo 14 metara investitor je projektom i ugradnjom zadovoljio potrebe, a da pri tom ne narušava ambijent.

Staze uz Ljutu

Da bude manje primjetna, prema želji predstavnice investitora arhitektice Lea Đurović Ruso, kosa platforma za prijevoz osoba je obojana u zelenu boju kako bi se prilagodila okolišu. Pozitivan utjecaj očituje se u mogućnosti pristupa građevini osoba smanjene pokretljivosti, što do sada nije bio slučaj.

Osim u restoran, gostima je omogućen pristup stazama uz rijeku Ljutu koje se nalaze na istoj razini kao i terasa restorana. Kako bi se uvjeti iz načela zadovoljili investitor je od svojih sredstava financirao proširenje prilaznih putova do restorana, označavanje parkirnog mjesta za osobe sa invaliditetom, te postavljanje prometnih znakova i smjerokaza.

image
Konavoski dvori prvi su zeleni restoran u Hrvatskoj
Konavoski dvori


image
Konavoski dvori prvi su zeleni restoran u Hrvatskoj
Konavoski dvori


Projekt u kunama
Ukupna vrijednost projekta 5.202.668,23

Iznos bespovratnih sredstava 3.648.806,87

Razliku koju plaća investitor 1.457.661,36


Radno vrijeme i rezervacije
Kroz jesenske i zimske mjeseci počevši od 18. listopada, Konavoski dvori radnim danima radit će samo uz prethodnu najavu za minimalno deset osoba, dok su vikendom otvoreni u radnom vremenu od 11 do 23 sata.

Posjetite Konavoske dvore i iskoristite izoliranost ovog jedinstvenog restorana te provedite vikend s obitelji u prirodnoj oazi.

Rezervacije: +385 (0)98 244 161
konavoskidvori@esculap-teo.hr


Najbolja vina i proizvodi OPG-ova

Restoran Konavoski dvori planira u 2021. godini obogatiti svoju ponudu s vinotekom u kojoj će biti prezentirana hrvatska regionalna i lokalna vina s posebnim naglaskom na dubrovačku regiju a sve u cilju pružanja jedinstvenog iskustva prezentacije hrvatske enološke ponude.

U planu je također i prodajni prostor s degustacijskim šankom gdje će se moći isprobati najpoznatije delikatese koje konavoski i hrvatski OPG-ovi imaju za ponuditi, od pomno odabranih vina, nagrađivanih maslinovih ulja, sireva, do raznih slastica.

U Konavoskim dvorima prepoznaju važnost smanjenja emisije CO2, njegov negativan utjecaja na zdravlje i okoliš, te planiraju također postavljanje punionice za električna vozila.

 
20. travanj 2024 00:43