StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoPROJEKT POKRENULA FRANCUSKA UDRUGA

Program SMILO za otok Lastovo<br />  

Piše Niko Perić
8. siječnja 2019. - 16:01
U 2019. godini nastavlja se provedba projekta Program SMILO za otok Lastovo. SMILO (The SMall IsLands Organisation) je francuska udruga koja je pokrenula Međunarodni program pomoći otocima manjim od 150 km2 koji žele unaprijediti upravljanje svojim resursima,kaže Vjeran Filippi,predsjednik Lokalne akcijske grupe LAG 5 koja pripada Dubrovačko–neretvanskoj županiji i ima pet dijelova: otoke Korčulu, Mljet i Lastovo, poluotok Pelješac i Dubrovačko primorje.

Obuhvaća 12 jedinica lokalne samouprave: Blato, Dubrovačko primorje, Janjinu, Korčulu, Lastovo, Lumbardu, Mljet, Orebić, Smokvicu, Ston, Trpanj i Vela Luku. U suradnji s Parkom prirode Lastovsko otočje, kao dio plana rada LAG-a 5 za Lastovo,formirano je Otočno vijeće za provedbu Programa SMILO te je izrađena osnovna analiza potreba za održivim razvojem otoka Lastova kao i strateški projektni prijedlozi u domeni ekonomskog razvoja,napominje predsjednik LAG-a 5 Vjeran Filippi.

U projekt se uključila Županija i DUNEA te Uprava za otoke kao operativna podrška u komunikaciji s nacionalnim tijelima.
Katarina Slejko,voditeljica LAG 5 dodaje kako će Program SMILO za otok Lastovo olakšati realizaciju projekata koje lokalni dionici smatraju ključnim fazama na putu prelaska na održivi ekonomski razvoj baziran na eko turizmu,uz unaprjeđenja proizvodnje maslinovog ulja te će se izraditi projekt lokalne tržnice i popratnih prostora za skladištenje.

Otoci koji uspostavljaju suradnju s udrugom SMILO mogu računati na skup stručnjaka koji će pomoći u pokretanju razvojnih projekata i dobivanju oznake (SMILO label) koja će im omogućiti komunikaciju s ostalim otocima u Programu i povećati šanse za dobivanje razvojnih sredstava,saznajemo od Maje Rešić- voditeljice općih i zajedničkih poslova pri Parku prirode Lastovsko otočje,koje je potpisivanjem deklaracije umreženo uz 30 malih otoka Europe, Sredozemlja, Zapadne Afrike, Indijskog oceana i Pacifika.
Tekst: Niko Perić uz fotografije Ante Gugić i Jelena Šutić
19. travanj 2024 01:29