StoryEditorOCM

Pročelnik Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku: ‘Ne treba paničariti, nema smisla sada mijenjati eure‘

Piše Silvia Rudinović
24. rujna 2022. - 22:56

S konverzijom kuna u eure ne treba žuriti, kažu ekonomski stručnjaci. Dva su važna razloga za to. Prvo, utvrđeni iznos konverzije od 7,5345 kuna za euro vrijedi od 1. siječnja 2023. Drugo, za konverziju se do Nove godine može naplaćivati provizija.

- Posve je jasno da nema smisla mijenjati eure sada. Preporučuje se da građani ušteđenu gotovinu koju imaju kod sebe stave na banku da bi se taj novac automatizmom 1. siječnja prebacio u eure po utvrđenom srednjem tečaju, i to bez naknade. Ne treba paničariti. Ne vidim da bi se oko toga mogli pojaviti ikakvi problemi – savjetuje Tonći Svilokos, pročelnik Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku.

Najelegantnije rješenje

Glavnu ulogu u postupku zamjene valute imat će banke, Fina i Hrvatska pošta. Od dana uvođenja eura, prvih dvanaest mjeseci u njihovim će se poslovnicama zamjena valute moći provesti bez naknade. Iz Hrvatske narodne banke napominju ipak kako će broj novčanica i kovanica u jednoj transakciji bez naknade biti ograničen na najviše 100 novčanica i 100 kovanica u zamjenu za eursku gotovinu. S druge strane, građani će kunsku gotovinu moći bez ikakvih ograničenja i naknada konvertirati u eure polaganjem novca na bankovne račune.

image

Dr. sc. Tonći Svilokos, pročelnik Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku

Cropix/Cropix

- Svakako je najelegantnije rješenje sve staviti na banku. Oni koji nisu skloni držanju novca na bankama mogu čekati kraj kalendarske godine, položiti novac na račun i podići eure s početkom godine – odgovara dr. sc. Svilokos na pitanje što bi savjetovao građanima koji nemaju povjerenja i ne žele držati novac na banci.

Nakon isteka prvih 12 mjeseci prelaska na eure, banke, Fina i Hrvatska pošta više neće pružati uslugu zamjene valute, ali će se novčanice i kovanice kuna i nakon toga moći zamijeniti kod HNB-a, također bez naknade. Kako je objavio HNB, oni će trajno mijenjati novčanice kuna, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku tri godine od dana uvođenja eura. Nema, dakle, žurbe, a Svilokos napominje kako banke imaju velike troškove oko svega i da im nije u interesu da svi odjednom traže konverziju.

image

Dr. sc. Tonći Svilokos, pročelnik Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku

Cropix/Cropix

Snalaženje u dvojim cijenama

Od 5. rujna na snazi je zakonska obveza dvojnog iskazivanja cijena.

- Do zaokruživanja cijena dolazi iz praktičnih razloga. Teško ćemo u ovo vrijeme razlučiti je li do povećanja cijena došlo zbog inflacije, koja se već ionako događa, ili zbog prelaska na euro. Porast cijena nije problem ako istodobno rastu i plaće na razinu zapadnih zemalja – kaže sugovornik.

Unatoč dvojnom iskazivanju cijena, u Hrvatskoj se još uvijek plaća samo u kunama, a od 1. siječnja 2023. plaćat će se u eurima. Iznimno, od 1. do 14. siječnja moći će se plaćati gotovinom u kunama, a primatelj plaćanja, trgovac ili, primjerice, ugostitelj, dužan je ostatak vratiti u eurima. Isključivo kada nije u objektivnoj mogućnosti ostatak iznosa vratiti u gotovom novcu eura, može ostatak vratiti u kunama.

Od četvrtka, HNB je aktivirao i besplatni info telefon 0800 2023. Građani i poduzetnici pozivom na taj broj mogu dobiti odgovore na pitanja koja se odnose na zamjenu kune eurom svakim radnim danom, subotom, nedjeljom i blagdanom, u vremenu od 8 do 18 sati.

Svaki propušteni poziv bit će povratno nazvan unutar najviše 120 minuta, a oni zaprimljeni u vrijeme aktivacije automatske telefonske sekretarice bit će povratno nazvani sljedeći dan najkasnije do 11 sati, pod uvjetom da pojedinačni korisnik nije u međuvremenu ponovno nazvao i ostvario komunikaciju s agentom. Besplatni pozivni broj bit će aktivan do, okvirno, kraja ožujka 2023. godine.

19. travanj 2024 10:52