StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoOD OTVARANJA MOSTA

Pelješac vapi za novim smještajnim kapacitetima, a u Dubrovniku, u kojem mjesto u restoranu morate rezervirati i do 10 dana unaprijed, zadovoljni su što svoje goste više ne čekaju satima

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
9. kolovoza 2022. - 19:56

Otkad je otvoren Pelješki most, Dubrovnik i dubrovačko područje, posebice Pelješac, bilježe porast prometa u svakom smislu - na cestama, u restoranima, trgovinama i u svakoj vrsti smještaja. 

Porast prometa prošlog vikenda je u odnosu na isti taj vikend 2021. godine bio 35 posto putnika i čak 25 posto više vozila! Sudeći prema podacima MUP-a, gotovo polovica putnika prema jugu odlučila se na vožnju Pelješkim mostom. U odnosu na vikend prije otvaranja Pelješkog mosta, kroz Neum je evidentiran pad prometa putnika za 47 posto i pad prometa vozila za čak 63 posto. 

 

SAD JE POGOTOVO PREPUNO

Sve se to odrazilo na ugostiteljske i smještajne kapacitete, posebno na Pelješcu. U restoranima je gotovo nemoguće naći mjesto, ljudi u dugim redovima čekaju na stol. Što se tiče smještaja, praznog kreveta nema od Dubrovnika do Orebića, uključujući i dolinu Neretve, koja je također super profitirala od Pelješkog mosta, potvrđuje Fani Slade, direktorica Turističke zajednice Općine Ston: 

- Po restoranima su ogromne gužve, ali ako malo pričekaju, gosti ipak nađu mjesto. Što se tiče smještaja, nema nijednog slobodnog kreveta na cijelom Pelješcu. Zaista trebamo nove smještajne kapacitete, ne samo nakon otvaranja Pelješkog mosta, nego smo ih trebali i prije. U ovo doba je na Pelješcu, osobito do Velike Gospe, uvijek sve bilo prepuno, a sad pogotovo - naglasila je Slade. 

 

DOBAVLJAČI SU SRETNI

Ni u Dubrovniku nije ništa manja gužva - svjedoci smo svakodnevnih kolona u prometu i gužvi po restoranima, pa i onim najskupljima. Kažu da se u našim restoranima ne može dobiti mjesto otkada je otvoren Pelješki most, da svoje mjesto treba rezervirati minimalno sedam dana unaprijed. Evo što na tu temu kaže Mario Raič, direktor tvrtke Nautika koja posluje s četiri prestižna ugostiteljska objekta u Gradu - restoranima 'Nautika', 'Panorama' i 'Dubravka' te Gradskom kavanom: 

image

Mjesto u dubrovačkim restoranima morate rezervorati 7 do 10 dana unaprijed

Bozo Radic/Cropix

- Mi imamo sustav rezervacija već otprije, pa su nam mjesta po objektima rezervirana sedam do deset dana unaprijed, tako je bilo i prije otvaranja Pelješkog mosta. Nemam izravan kontakt s gostima pa ne znam što oni govore, ali dobavljači mi kažu da je dosta lakše dopremiti robu iz Zagreba i Splita radi dokumentacije jer više ne moraju preko Neuma. To im je dosta olakšano s otvaranjem mosta, kao i sami transport - istaknuo je Raič. 

Dubrovački privatni iznajmljivači tvrde da im gosti koji dolaze iz Splita i općenito iz tog pravca sada stižu puno brže nego prije, dok nije bilo mosta. 

- Svi dolaze preko mosta, ne moraju čekati na granici i fora im je vidjeti most, pa ga zato uvijek biraju - kaže jedna iznajmljivačica. Pored toga, mnogi gosti koji  iz Europske unije dolaze rent-a-carom ne žele plaćati takozvanu 'zelenu kartu' zbog ulaska u zemlje van EU, kao što je BiH, pa su prije izgradnje Pelješkog mosta, zbog plaćanja tog ekstra osiguranja, najčešće putovali trajektom preko Trpnja. Sada štede vrijeme i novac putujući preko Pelješkog mosta, dodaje. 

image

Preuske dubrovačke ulice 

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

 

REALNA PROCJENA

Informacija da gosti sada dolaze brže i točnije ima logike, potvrđuje i Nino Dubretić, osnivač Direct Bookera: 

- U nas otprilike 97 posto gostiju napiše vrijeme svog dolaska. Gosti koji putuju iz Splita uđu na Google maps i vide da od Splita do Dubrovnika preko Neuma ima 2 i pol sata vožnje, pa kontaju 'krenut ćemo u 10 i eto nas najkasnije u 13 sati', a to obično bude puno kasnije jer su negdje stali popiti kafu i neplanirano čekali na granici na dvije strane. Nisam dobio povratnu informaciju o bržim dolascima, jer mene iznajmljivači neće zvati i reći 'super je, gosti mi dolaze ranije nego što su prije dolazili'. Mene zovu kad su problemi, a kad je nešto dobro, to mi nitko ne javlja - s osmijehom će. - Ali ima logike, jer sad mogu ispoštovati najavljeno vrijeme dolaska. Kako će stranci znati kakve su gužve u Neumu kad to ne znamo ni mi domaći, hoćemo li čekati uru ili tri ure? Procjena gosta se sigurno približila realnom utrošku vremena za dolazak do destinacije - zaključio je Nino Dubretić. 

19. travanj 2024 16:51