StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoMINISTRICA VUČKOVIĆ POSJETILA NERETVU

Otvorena ovogodišnja sezona berbe mandarina

Piše edubrovnik
27. rujna 2019. - 21:15
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković posjetila je danas dolinu Neretve i tom se prigodom, u pratnji župana Nikole Dobroslavića i zamjenice Žakline Marević, susrela s gradonačelnicima i načelnicima s područja Neretve. Održan je i zajednički sastanak s predstavnicima proizvođača i otkupljivača mandarina, a potom je ministrica otvorila ovogodišnju sezonu berbe mandarina.

Tijekom sastanka s predstavnicima općina i gradova bilo je riječi o aktualnim temama iz resora poljoprivrede, s naglaskom na proizvodnju mandarine, a proizvođači i otkupljivači iznijeli su probleme i poteškoće s kojima se susreću.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako u Neretvi postoji nekoliko važnih projekata vezanih za poljoprivredu, posebno istaknuvši projekte navodnjavanja, Centra kompetencija za agrume i Poduzetnički inkubator u Pločama. Proizvodnja mandarine temelj je poljoprivredne proizvodnje Neretve, rekao je župan, zbog čega je važno da se svi ujedine oko zajedničkog interesa, a to je da ta proizvodnja opstane i da se dalje razvija. „Potreban nam je partnerski odnos, potrebno nam je međusobno povjerenje i trebamo poticati proizvodnju mandarine pod zaštićenom oznakom izvornosti. Naša mandarina je, uvjeren sam, najbolja europska mandarina, izvanredne kvalitete i kao takva mora doći na tržište, kao brand biti prepoznatljiva na inozemnom tržištu i važno je da o tom vodimo računa“, rekao je župan.

Župan Dobroslavić je zahvalio ministrici Vučković što je obilježila početak ovogodišnje berbe mandarina, pri čemu je izrazio uvjerenje kako će berba  biti vrlo dobra, budući da je urod oko 40  tisuća tona, a kvaliteta izvanredna i dodao kako će Županija i ove godine pomoći plasman mandarina kao i prošle godine, kada se neretvanska mandarina prodavala na trgovima hrvatskih gradova.  

„Na današnjem sastanku pobijedila je sloga i želja da se izazovima pristupa konstruktivno i da se na svaki problem zajedno traži rješenje koje je najbolje za sve uključene u lanac.“, rekla je nakon sastanka ministrica Vučković. Zahvalila je svim sudionicima sastanka, istaknuvši kako je uvjerena da će se takvim načinom rada i suradnjom u budućnosti puno brže i kvalitetnije rješavati situacije poremećaja na tržištu.

„Završena je isplata 20 milijuna kuna 1.602 proizvođača mandarina koji su se prijavili za ovu potporu, a slične programe ćemo provoditi i dalje. Naša mandarina je posebna i kao takva ima EU zaštitu naziva. To trebamo iskoristiti, proizvođači se trebaju udružiti i kao udruženi nastupati na tržištu, ali i prema trećim tržištima. Neretvansku mandarinu neće cijeniti nitko ako ju sami ne počnemo više cijeniti i više držati do vrijednosti koje stoje iza tog imena. Mandarina je monokultura na ovom području i to je idealna situacija za osnivanje proizvođačke organizacije. Vjerujem da se malim koracima mogu napraviti velike promjene.“, poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
19. travanj 2024 09:10