StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoSVE VIŠE HRVATA I SLOVENACA

Odlična turistička sezona za Lastovo

Piše Dora Lozica
7. listopada 2019. - 23:46
Unatoč lošem vremenu, Lastovo bilježi i bolju predsezonu, a u sezonu imaju porast noćenja od gotovo 8 posto.
Kako doznajemo od direktorice Turističke zajednice Lastovo Brune Rizvanović, razdoblje predsezone je u prva četiri mjeseca bilježilo pad u odnosu na prošlu godinu, no porast noćenja u svibnju utjecao je na ukupan porast noćenja u predsezoni i to čak za 7,5 posto. Ako uzmemo u obzir da je svibanj uglavnom bio kišovit i hladniji od prosjeka, možemo zaključiti da su Lastovci razbili mit koji tvrdi da se na otok dolazi samo kad je sunčano i toplo.

Zabilježili su i značajan porast u sezoni, zaključno s 23. rujna Lastovci su ove godine imali 9,39 posto više dolazaka i 7,88 posto noćenja.

Prema nacionalnosti, Lastovo najviše posjećuju Hrvati, pa Slovenci, zatim Talijani. Prema broju noćenja najviše je Slovenaca i to za 9,5% više nego lani kada su također bilježili najveći broj noćenja. Talijani su u laganom padu, a sve više dolazi Čeha, Austrijanaca i državljana BiH koji će zabilježiti najveći porasti u odnosu na lani.

„Naravno da sam zadovoljna, iako uvijek ima prostora za poboljšanje. Brojke pokazuju da je sezona bila uspješnija od prošlogodišnje i to za skoro 8 posto. Gledajući turističke podatke naše županije, brojem dolazaka pratimo prosječni porast, a u broju noćenja smo čak iznad prosjeka. Trebamo raditi na kvalitetnom i planiranom razvoju destinacije i sadržaja kojeg nudi kao i na produljenju sezone. Naglasak prije svega mora biti na održivom turizmu. Suradnjom sa iznajmljivačima i drugim turističkim objektima te zajedničkim ulaganjem u promotivne aktivnosti, vjerujem da ćemo se probiti na nova tržišta i postati atraktivni većem broju posjetitelja“ – poručuje direktorica Rizvanović.

Posezona je počela 1. listopada, rezultate ćemo znati krajem mjeseco, no kako ističe Rizvanović, već su prešli ukupan broj noćenja od prošle godine.

Dora Lozica
 
19. travanj 2024 11:44