StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvo|KRUZING SEZONA 2021.|

Novoizgrađenom luksuznom brodu ‘Evrima‘ Dubrovnik postaje home port, a kruzeri bi trebali uplovljavati u Gruž već u siječnju

Piše Kristina Filičić
30. listopada 2020. - 18:40
Što se tiče priče oko dolaska prvog kruzera u idućoj godini koji bi se navodno trebao dogoditi 8. siječnja, a riječ je o manjem kruzeru kompanije Viking Cruises, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo govori kako još uvijek o tome nema službene najave.

- Postoji ta priča oko Vikinga, ali nitko nam nije još službeno ništa dostavio. To bi bila ruta po Jadranu. A ako bi i kad bi dolazili u Dubrovnik morali bi nam dostaviti koja im je ugovorena zdravstvena ustanova. Kompanija mora imati ugovorenu ustanovu na jednoj od luka uključenih u kruz rutu. Kruzing kompanije poduzimaju sve moguće mjere zaštite i sigurnosti, primjerice ulažu se veliki novci u poboljšanje klimatizacijskih sustava, a sve kako bi se krenulo u posao.

Puno je tih detalja i puno epidemioloških mjera koje će oni poduzimati i poduzimaju što je preduvjet za obavljanje kruzinga. Kad dolaze u destinaciju neće moći izlaziti sami, šetati po gradu pojedinačno. Sve je organizirano, autobus, izlazi se grupno u određeni restoran. Nema dodira s lokalcima, baš je cijela priča izolirana – kaže ravnatelj Pezo.

image
CROPIX


Potvrđuje i kako je Lučka uprava Dubrovnik za iduću godinu dobila upit za dva termina za luksuzni brod Evrima dug 190 metara, kapaciteta 300 putnika kojem bi Dubrovnik bio home port odnosno luka ukrcaja i iskrcaja putnika.

Direktor Adriatic DMC-a Srđan Krištić, agencije koja organizira dolazak luksuznog broda, nada se kako je dolazak realan i da će se i realizirati.
- Tu se radi o novoj kruz kompaniji Ritz Carlton Yacht club. Brod je Evrima, novogradnja, još se gradi i trebao bi biti vrlo brzo gotov. To je brod šest zvjezdica, nešto što još nije viđeno u kruz biznisu. Ima izgled jahte ali je izuzetno luksuzan. Već je trebao ovu godinu ploviti ali nažalost nije zbog cijele ove situacije radovi su prolongirani. U 2021. godini u dva navrata bi trebao biti u Dubrovniku kada bi se radio ukrcaj i iskrcaj putnika – kaže direktor Adriatic DMC-a Krištić.

Luksuzna Evrima putovala bi dijelom Jadrana, s pristajanjem u Dubrovniku i Hvaru, a u ruti bi se našli i grčki otoci te dio Italije.

Najave za iduću kruzing sezonu su odlične, kažu u Lučkoj upravi, ništa lošije od onih za 2020. godinu. No pandemija je realizaciju planiranog u ovoj godini stopirala, a što će biti sa planovima dogodine teško je prognozirati. Opet će ključnu ulogu imati epidemiološka situacija.
24. travanj 2024 04:35