StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoNERETVANSKI LAĐARI U ZAGREBU

Piše DV
FOTO: Tomislav Dugandžić i Milojko Glasnović
27. veljače 2019. - 13:48

Njihova lađa plovila je i Temzom. To je prvo i jedino plovilo koje je ušlo u Temzu kraj britanskog parlamenta, a nije iz Velike Britanije. Sudjelovat će 9. lipnja ove godine u Veneciji na revijalnom veslanju od 32 kilometara, na kojem će biti tisuću starih plovila drugih zemalja. To je njihova prezentacije Neretve u Veneciji. Žele da se za nju zna, žele očuvati svoju tradiciju, svoju baštinu, da o njoj vodimo brigu koliko god možemo, rekao je Milojko Glasović.
Predsjednik Udruge lađara Neretve Dalibor Obradović je naglasio kako Maraton lađa puno znači za Neretvane.
- Otrgli smo lađu iz zaborava i stavili je i u turističke svrhe. Danas imamo 40 do 45 tisuća gostiju svake godine, na Maratonu lađa svake godine imamo 35 do 40 ekipa, a proširili smo se što se tiče ekipa i po susjednim državama. Zahvaljujući Antoniju Volareviću iz Instituta za promicanje i očuvanje doline Neretve i Turističkoj zajednici grada Zagreba, dosta Zagrepčana dolazi na Maraton. Svake godine dolazimo na Vinkovačke jeseni, na Jarun za Dan grada Zagreba, kazao je Obradović.
Jedan od sudionika Maratona lađa je Tomislav Dugandžić iz Komina.
- Sudjelujem u manifestaciji od samog početka i do sada sam vozio petnaest maratona. Osvojio sam četiri zlata i oko šest srebrenih te brončanih medalja. Za nas Neretvane Maraton lađa znači nešto veliko, znači život. Time pokazujemo da nas ima i da je Neretva jedan dio Hrvatske koji se treba respektirati - istaknuo je Dugandžić.
Za kapetanicu ženske ekipe, Opuzenku Javorku Šamić, Maraton lađa je pravo uzbuđenje.
- Ženski maraton postoji pet godina, a neke ženske ekipe su veslale prije u muškom maratonu. Za razliku od muškog maratona koji je 22,5 kilometara, ženski maraton je oko 11 kilometara - pojasnila ja Šamić. Naglasila je da se odlučila sudjelovati u Maratonu lađa, jer predstavlja zajedništvo, druženje.
- Maraton je nešto neopisivo, treba doći i doživjeti ga - rekla je Šamić. Dodala je da njezinu ekipu čine srednjoškolke, osnovnoškole i studentice koje pokazuju veliki interes za Maraton.
- Prve četiri godine smo vozile uzvodno rutu Opuzen-Metković, a petu godinu nizvodno Metković-Opuzen. Prošle smo godine osvojile srebrenu medalju u ženskom maratonu. Za nas je to bio lijep osjećaj jer je i naša nogometna reprezentacija osvojila srebro - rekla je Šamić.
Poručila je da će sudjelovati na Maratonu lađa dokle god bude mogla, jer se tako čuva tradicija, njeguje zajedništvo, potiče bavljenje sportom i zdrav način života.
Neretvanski lađari predstavljaju se na Sajmu Nautika, a sudjelovat će i na manifestaciji 8. Dani Neretve u Zagrebu koji će se održati u listopadu.
Udruga Lađara Neretve na Sajmu nautike dobila je centralno mjesto. U programu otvorenja čast nastupa imala je ženska klapa 'Kolajna' iz Komina. TU JE BILO MNOGO UVAŽENIH GOSTIJU ŠTO MOŽETE VIDITI NA FOTOGRAFIJAMA I SVI SU BILI NA NAŠEM ŠTANDU. ÌMAMO NEKA OBEČANJA U VEZI NASTUPA LAĐARA U VENECIJU OVOG LIPNJA.
LAĐU SMO DOVELI IZ BJELOVARA OD ŽENSKE LAĐARSKE EKIPE NEREIDE OVIM PUTEM IM JOŠ JEDNOM ZAHVALJUJEMO KAO I TEU ČUPIĆU KOJI JE DOVEO KLAPU.
VELIKU NAM JE ČAST POKAZAO GRADONAĆELNIK GRADA ZAGREBA GOSP. MILAN BANDIĆ KOJI JE OMOGUĆIO DA SE FOTOGRAFIJE MARATONA VRTE PROJEKCIJOM NA ZAGREBAČKIM FONTANAMA
U PROSTORIJAMA HRVATSKOG SLOVA SA UDRUGOM DANI NERETVE U ZAGREBU SMO ORGANIZIRALI PRIKAZIVANJE FILMA OD ROBERTA KNJAZA "MARATON LAĐA" SVI SU BILI ODUŠEVLJENII ORGANIZACIJOM TAKO DAI SMO ZADOVOLJNI OVIM PROJEKTOM - ZAHVALJUJEMO GOSP. STJEPANU ŠEŠELJU KOJI NAM JE USTUPIO PROSTOR.
PODIJELILI SMO NEKOLIKO PLAKETA ZAHVALE GOSP. NENADU GORJANOVIĆU ZA HTZ, DR. JOŠKU BULUMU ZA GRAD ZAGREB, GOSP. PAUL THYERRIJU, UDRUGI DANI NERETVE U ZAGREBU, I POKLON GOSP IVICI NIKOLCU-BEGI,.
TO SE MOŽE VIDIT NA POSLANIM FOTOGRAFIJAMA.
U SUBOTU POSJETIOCIMA SAJMA PREZENTIRAMO MARATON NA GLAVNOJ SCENI. ZAHVALJUJEMO ZA DOBRA VINA: VOLAREVIĆ, VERAJA I TERRA MADRE-POLJOPROMET.
CIJELO VRIJEME SAJMA FOTOGRAFIRAMO GOSTE PORED LAĐE I POKLANJAMO IM ODMAH SLIKE.
HVALA TOMISLAVU DUGANDŽIĆU - PAŠKU, JAVORKI ŠAMIČ I POSEBNO PAVI JERKOVIĆU.

19. travanj 2024 22:54