StoryEditorOCM

Most objavio da su skupili 400.000 potpisa za referendum. Miletić: Tresem se od radosti

Piše PSD
23. prosinca 2021. - 11:08

11:05  - Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov rekao je u četvrtak na konferenciji za medije da su obje referendumske inicijative koje je ta stranka pokrenula prikupile dovoljan broj potpisa da bi se održale te da će Most pravovaljane potpisu Hrvatskom saboru 24. siječnja.

Zastupnik Mosta Marin Miletić rekao je da je prikupljeno 400 tisuća potpisa. "Tresem se od radosti", rekao je Miletić na konferenciji za medije te se zahvalio svima koju su podržali referendumske inicijative.

"Vidimo da ministar (Vili) Beroš, suprotno europskim preporukama, najavljuje ublažavanje mjera za blagdane, a da je premijer (Andrej) Plenković najavio da će odriješiti kesu za povratnike iz inozemstva", rekla je zastupnica Marija Selak Raspudić.

---------------

Most će danas na konferenciji za novinare izvijestiti o nedavno završenom prikupljanju potpisa referendumskih inicijativa "Odlučujmo zajedno" i "Dosta je stožerokracije", na kojoj će sudjelovati članovi Kluba Mosta i predstavnici organizacijskih odbora te će otkriti koliko su potpisa prikupili.

Ministarstvo pravosuđa i uprave izvijestilo je ranije da je u registar birača upisano 3.684.467 birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Republici Hrvatskoj. Deset posto od tog broja iznosi 368.446 i to je minimalni broj potpisa koji je Mostu potreban.

Iz Mosta su u nedjelju najavili da će u srijedu održati konferenciju za novinare i iznijeti barem približan broj potpisa koje su prikupili, ali su od toga u utorak odustali i obraćanje javnosti prebacili su na četvrtak.

Objasnili su to time što im su im s terena još uvijek stizale liste s potpisima pa nisu bili u mogućnosti objaviti okvirnu brojku.

U Mostu od ranije tvrde da potpisa imaju dovoljno. "Pričekali smo još jedan dan da možemo sutra izaći s jednom približnijom cifrom", rekao je u srijedu Mostov Nino Raspudić.

Bojazan od 'krađe referenduma'

Mostu je sporan rad Stožera te je pokrenuo dvije referendumske inicijative - prvom od građana traže odgovor na pitanje treba li Ustavom utvrditi da je pandemija stanje okolnosti u kojima Sabor treba odlučivati dvotrećinskom većinom, a drugom žele ukinuti obvezne covid-potvrde.

U međuvremenu je Ustavni sud odlučio da su pandemijske mjere legitimne ne prihvativši prijedloge za ocjenom ustavnosti ovlasti Nacionalnog stožera civilne zaštite, uvođenja covid potvrda, obveznog testiranja zaposlenika u zdravstvu i socijali te posebnih mjera prilikom prijema pacijenata.

Predsjednik Zoran Milanović je u ponedjeljak izjavio da će vlast, odnosno HDZ, "vjerojatno probati pokrasti" Most tako da dio prikupljenih potpisa proglasi nevažećima, a i iz Mosta su izražavali sličnu bojazan rekavši kako strahuju zbog 'krađe referenduma'.

Premijer Andrej Plenković i vladajući takve su insinuacije u startun odbacili, a premijer je jučer pozvao Most da donese potpise odmah, a Milanovića da pošalje i svoje promatrače i da se potpisi broje pred kamerama, što je Milanović odbio.

23. travanj 2024 09:24