StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoODAKLE DOLAZE NAJTRAŽENIJI OVOSEZONSKI ZAPOSLENICI NA DUBROVAČKOM PODRUČJU

Ma kakvi Filipinci, Makedonci i Trebinjci rade sve - od konobarenja do zamjene klima

Piše Kristina Filičić
9. ožujka 2019. - 19:23

U Dubrovniku je već mjesec i pol, zadovoljan je poslom i smještajem, a za dvadesetak dana pridružit će mu se i zaručnica. Makedonac Viktor radi u jednoj dubrovačkoj mesari a vjerenicu mu čeka posao u obližnjem restoranu. Što ga je natjeralo da napusti zemlju?


- Ogorčen sam. Normalno je da voliš i poštuješ zemlju u kojoj si rođen ali su nas sad natjerali da sve zamrzimo. Truju nas politikom. Promijenili su nam ime i identitet jer narod na referendumu nije htio naziv Sjeverna Makedonija. Nastupilo je neko malograđanstvo, nema kulture, smeće je po ulicama, nema morala, narod je zbunjen. Ne radi zdravstvo, sudstvo, sustav ne funkcionira – opisuje 29-godišnji Viktor stanje u domovini koje je presudilo njegovoj odluci o odlasku.

- Minimalac je 150 eura a računi i troškovi isti kao i ovdje gdje je plaća puno veća. Meni je ovdje odlično, ljudi su me dobro prihvatili. Ništa me ne vuče natrag, što je žalosno jer su mi svi u Makedoniji. Da sam ostao, ne bih mogao stvoriti obitelj. Da sam iz bogate obitelji bilo bi lako, bogati se još bogate ali siromašni još osiromašuju – tvrdi Viktor koji je tek izvadio radnu dozvolu na godinu dana. Vidio je, kaže, puno Makedonaca i Bosanaca kako u policiji sređuju papire.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika!

 

19. travanj 2024 05:37