StoryEditorOCM

Luka Paladina: Potpisan je ugovor, sad treba riješiti vodu i struju.  Vjerujemo da će se situacija s koronavirusom u kraćem roku smiriti

Piše Maja Rilović Koprivec Foto:
18. ožujka 2020. - 19:22
Hotelski lanac Four Seasons bit će operater budućeg hotelskog kompleksa Kupari. Ta je informacija neslužbeno ponovljena iz više izvora mada Ministarstvo državne imovine nije željelo to službeno potvrditi već su to prepustili investitoru.

Potvrdili su međutim, da je koncesionar Avenue ulaganja ispunio ovu ugovornu obvezu prema Ministarstvu državne imovine i u zadanom roku dostavio menadžment ugovor s hotelskim opereterom koji će upravljati budućim hotelskim kompleksom.
- Republika Hrvatska i Avenue ulaganja d.o.o. sklopili su Ugovor o realizaciji projekta Kupari I te je investitor ispunio sve svoje dospjele obaveze iz istog – stoji u njihovu odgovoru.
 

Voda i struja


Luka Paladina, predstavnik Avenue ulaganja ističe kako su uvjereni da je odabrani hotelski operater čije ime još ne žele potvrditi, najbolji izbor za ultra-luksuzni koncept budućeg hotelskog kompleksa u Kuparima.- Uzevši u obzir ugovorne obveze prema našem partneru na projektu, odnosno odabranom hotelskom operateru, investitor još neko kraće vrijeme nije u mogućnosti iznijeti njegovo ime u javnosti, navodi Paladina: - Vjerujemo da će se situacija s koronavirusom u kraćem roku smiriti i da neće imati veći utjecaj na naše planove vezene uz daljnji razvoj projekta – nada se Paladina.

image
Luka Paladina -predstavnik investitora Avenue ulaganja d.o.o.



Dok pripreme ovog projekta traju u jeku svjetske pandemije i krize, i država ima napraviti svoj dio posla koji se odnose na infrastrukturu koja vodi prema budućem kompleksu. A ti zahvati za državna poduzeća HEP i Hrvatske vode nisu mali ni jeftini.
U Avenue ulaganjima uvjereni su da će se kvalitetna suradnja svih državnih tijela, poduzeća i svih uključenih u razvoj projekta nastaviti i u budućnosti i da će se s razvojem ovog zahtjevnog turističkog projekta nastaviti u planiranim rokovima.
Kako bi se omogućilo adekvatno spajanje budućeg kompleksa na elektroenergetsku mrežu HEP mora izvršiti, već ranije planirano, postavljanje dodatnih kabelskih vodova.

Riječ je o mreži visokog napona gdje su dalekovodi došli do Srebrenoga i trebaju se nastaviti do Kupara, kaže načelnik Župe dubrovačke. Kada se gradio Hotel Sheraton, Hotel One Suite i trgovački centar, tada je građena rekonstrukcija trafostanice Mlini unutar hidroelektrane Zavrelje. Pojačana je snaga i dalekovod je stavljen podzemno kroz magistralu kako bi se riješilo napajanje energijom tih triju velikih objekata. Te su instalacije prošle križanje u Srebrenom i sada ih treba nastaviti do Kupara. Međutim, konačno rješenje će biti uvezivanje svega na trafostanicu Plat, objašnjava Nardelli. Načelnik Općine nada se da će investitor ove godine krenuti s rušenjem objekata koji su za to predviđeni jer su investitori u Kupare već u poodmakloj fazi projektiranja što se vidjelo kada je usvojen UPU Kupari.
 

Zatvoreni kanali


Hrvatske vode su u obvezi završiti izradu projektne dokumentacije, ishoditi dozvole za rekonstrukciju i rekonstruirati odnosno proširiti bujični vodotok Tarante koji protječe kroz zonu Kupara.
Hrvatske vode već su radile nekoliko rješenja za uređenje Tarante, a Nardelli kaže kako je riječ o ogromnom zahvatu koji će se raditi fazno, najprije dio bliže moru kako bi se investitoru omogućio početak gradnje.
Upravni odjel za zaštitu okoliša, imovinsko-pravne i komunalne poslove Dubrovačko-neretvanske županije, upravo provodi postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš zahvata „Uređenje bujice Taranta i pritoka nizvodno od državne ceste D8" kojeg rade Hrvatske vode.

image
Kupari master plan


Zahvat obuhvaća uređenje bujice Taranta u duljini 530 metara, te pritoke Petrača u duljini 121 i Žujinak duljine 299 metara na dionici od Jadranske magistrale do utoka u more.
Svrha rekonstrukcije vodotoka Taranta i pritoka je osigurati nesmetanu evakuaciju bujičnih voda bez opasnosti od izlijevanja izvan korita i plavljenja okolnih objekata. Zahvatom je planirano zadržati zajednički tok Tarante i oba pritoka u zatvorenom kanalu.

Taranta zadržava postojeću trasu, a osi pritoka Žujinak i Petrača će biti regulirane kako bi se osigurali hidraulički povoljniji uvjeti tečenja. Postojeće korito vodotoka Skoračica će se u sklopu radova na izgradnji korita vodotoka Petrača, na dionici nizvodno od magistrale, priključiti na novo korito. Sve ove investicije slijede nakon donošenja UPU-a za Kupare koji je pokrenuo rokove za investiranje u Kupare. U sadašnjoj situaciji koja je nenaklonjena ikakvim investicijama u Župi se puno očekuje od Avenue ulaganja, tim više što u istoj župskoj vali nedovršen stoji kompleks Hotela Plat gdje nikakvog investitora nema na vidiku.
19. travanj 2024 07:35