StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoNA TRGU, U STONU:

KUPITE ORIGINALNI HRVATSKI SUVENIR Što god mislili o ovom suveniru iz Stona, prodaja izvrsno ide!

Piše Ahmet Kalajdžić
Foto: čitatelj
4. srpnja 2021. - 13:05

Svojedobno su postigle potpuni uspjeh kritike javnih medija glede ustaljene prakse da se turistima umjesto prepoznatljivih, lokalnih suvenira nude "originalni" suvenire u obliku drvenih roda ili magaraca. Stanje se popravilo, iako još uvijek ne nudimo neke samo za Dubrovnik i krajnji jug Hrvatsker prepoznatljive suvenire. Još uvijek je teško pronaći maskeron, Orlandov stup, kapitele Kneževa dvora, Zelence...

image
Turisti u Stonu mogu kupiti originalni suvenir
čitatelj

Ipak, pomak je uočljiv, a u pojediniom su sredinama počeli nuditi i, kako to prodavci u suvenirnicama ističu, originalne lokalne suvenire. Naš nam je čitatelj poslao fotografiju dviju varijanti istog suvenira kojeg je, kako nam je javio, dosad vidio samo u Stonu. Primjetio je kako, međutim, nije uspio pronaći dostatno prepoznatljivih stonskih veduta kao što su, primjerice stonske zidine i utvrde, mušule i kamenice, ali je stoga pronašao suvenir koji govori o "prepoznatljivoj osobini i stamenosti" lokalnih stanovnika. Drveni suvenir- otvarač je pronašao u suvenirnici na trgu u samom središtu Stona i u dvije varijante: otvarač prelakiran bezbojnim lakom i otvarać s kolor intarzijom.

Navodno, model prelakiran bezbojnim lakom ide nešto bolje, ali se oba suvenira jako dobro prodaju i kupuju ih svi, bez obzira na spol.

19. travanj 2024 04:02