StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoMANJE UNOSAN BIZNIS:

KORONA UNIŠTAVA MALE IZNAJMLJIVAČE Mnogi odjavljuju apartmane te se okreću podstanarima i studentima

Piše dv
10. siječnja 2021. - 11:08

Prošla 2020. godina, znatno sušnija kad je u pitanju broj turista, rezultirala je povećanim brojem odjavljenih apartmana.

Mnogi vlasnici privatnih smještaja, piše "Slobodna Dalmacija" zbog pandemije koronavirusa su zabilježili manji broj gostiju ili ih uopće nisu imali, pa pokušavaju iznaći novu računicu u iznajmljivanju apartmana podstanarima. Neki pritom odjavljuju turistički smještaj, drugi ih pak, što je vidljivo u oglasnicima, po staroj navadi pokušavaju pridobiti uz ograničen vremenski rok boravka u objektu, najkasnije do 1. lipnja.

– U 2020. godini na području Splitsko-dalmatinske županije odjavu pružanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu zatražilo je 3266 građana – govori nam Stjepanka Marčić, voditeljica Odsjeka za turizam u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u kojoj je trenutačno aktivno 26.523 iznajmljivača. Njihov ukupan broj smanjen je za 11 posto u odnosu na razdoblje prije pandemije.

image
apartmani u povijesnoj jezgri
fotoarhiv DV

– Najveći broj odjava bilježimo na području Splita, gdje je 1200 iznajmljivača zatražilo odjavu, odnosno 15 posto u odnosu na ukupan broj registriranih. Najmanje je odjavljenih na otocima Hvaru i Visu, njih pet posto – iznosi brojke Stjepanka Marčić.

Građani su predavali zahtjeve za odjavu tijekom cijele godine, a najintenzivnije tijekom prosinca 2020.

Najčešći razlog odjave koji su iznajmljivači navodili prigodom odustajanja od pružanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu jest činjenica da u 2020. godini nisu imali ni jednog gosta, dok su u isto vrijeme morali plaćati porez, turističku pristojbu i turističku članarinu, pa im se ne isplati imati trošak bez prihoda.

Novi zahtjev

Potvrđuje to i jedan od iznajmljivača, koji je još prošle jeseni odlučio odjaviti apartman u širem središtu Splita.

– Platio sam pola boravišne pristojbe, pola su oprostili. I članarinu Turističkoj zajednici, i dvije rate paušala, a ni jednog gosta. Ne gosta, nego ni upita. Da nisam odjavio apartman u listopadu, platio bih i zadnju ratu paušala. Nema to smisla – govori splitski iznajmljivač. Trenutačno uopće ne razmišlja o tome hoće li ponovno aktivirati svoj apartman u turističke svrhe...

– Tko zna što će biti za mjesec dana? Tko tu može biti pametan? Reći će da je opet došao novi soj korone, pa će opet sve zatvoriti. Zalud i cjepivo, i maske, i tko je dvaput ili triput cijepljen.

image
apartmani u povijesnoj jezgri
fotoarhiv DV

Naravno, u lipnju će se sve opet otvoriti zbog turističke sezone i ništa više neće biti bitno niti će se kontrolirati tko ulazi u zemlju. I onda će nas domaće opet pričepiti u listopadu – egzaltirano će.

U Odsjeku za turizam Splitsko-dalmatinske županije nisu skloni prognozirati hoće li među odjavljenima i u kolikoj mjeri biti povratnika u redove iznajmljivača.

– Građani koji su odjavili svoja rješenja pratit će razvoj situacije na tržištu te će, sukladno tome, odlučiti kako dalje postupiti. Jedan dio vlasnika nekretnina na području grada Splita već se odlučio na dugoročan najam ili najam studentima, dok će ostali, ovisno o stanju u zemljama emitivnih tržišta, interesu stranih i domaćih gostiju, epidemiološkim pravilima, rasporedu letova i smirivanju pandemije, promisliti hoće li ponovno aktivirati svoje kapacitete – govori Stjepanka Marčić.

Svi izbrisani vlasnici privatnog smještaja iz Upisnika iznajmljivača, kojima su izdana rješenja o odjavi, morat će, ako se predomisle i požele ponovno ugošćavati turiste, predati novi zahtjev, uz koji će priložiti zakonom propisane dokaze, te će se, u provedenom postupku, obaviti očevid i donijeti novo rješenje za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu.

image
apartmani u povijesnoj jezgri
fotoarhiv DV

Dubrovčani se još nadaju

Slaba lanjska turistička sezona nagnala je mnoge dubrovačke iznajmljivače da se okrenu dugoročnom najmu nekretnina.

Zbog novih poreznih rješenja donesenih još u rekordnoj turističkoj 2019., po kojima su izračunati maksimalni gradski porezi po turističkoj postelji i također maksimalno visoka turistička pristojba za 2021. u Dubrovniku, mnogi su iznajmljivači otkazali kategorizacije svojih apartmana.

Prema podacima Ureda državne uprave Odjela za turizam, zaključno s 15. prosinca u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bilo je registrirano 8397 iznajmljivača, dok ih je prošle godine bilo 8725.

Iz toga proizlazi kako je do sredine prosinca bilo 328 privatnih iznajmljivača manje, odnosno 2071 krevet manje u odnosu na lanjsku godinu. Od toga, riječ je i smanjenju od 141 iznajmljivača, odnosno 843 kreveta na području grada Dubrovnika. (M. R. K.)

image
Zadar
CROPIX

U Zadru lani popunjeni 7 posto

Na razini cijele prošle godine, smještaj u domaćinstvu u Zadru bio je popunjen 7,34 posto. Taj podatak najbolje ilustrira koliko je epidemija imala utjecaja na popunjenost privatnih apartmana.

Premda je zadarska Turistička zajednica u srpnju registrirala popunjenost od 31 posto, a u kolovozu i 38 posto, to nije moglo "spasiti sezonu". Imalo je to utjecaja i na zainteresiranost iznajmljivača, čiji je broj u padu.

Prema trenutačnim podacima u sustavu eVisitor, usporedno s istim razdobljem prošle godine, u Zadru se bilježi četiri posto manje kapaciteta u osnovnim ležajevima i sedam posto manje iznajmljivača.

Ipak u gradskoj Turističkoj zajednici ističu da odjave rješenja o privremenom odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu provodi Upravni odjel za povjerene poslove državne uprave Zadarske županije, pa će točan broj odjavljenih kapaciteta imati tijekom mjeseca siječnja. P. O.

image
Sibenik
CROPIX

Šibenik: u gradu najviše odjava

U 2020. broj odjavljenih rješenja za pružanje usluga u domaćinstvu u Šibenskoj-kninskoj županiji iznosi 9 posto, a u gradu Šibeniku popeo se na čak 14 posto, što ga stavlja uz bok Splitu.

– Prije pandemije u županiji je bilo 8670 iznajmljivača, a danas ih je 7889 – kažu nadležni u Odjelu za turizam Šibensko-kninske županije.

Najviše odjava zabilježeno je u gradu Šibeniku, prigradskim naseljima i mjestima, osobito u rujnu.

– Najčešća obrazloženja bila su neizvjesnost zbog situacije izazvane pandemijom bolesti COVID-19. Problem je plaćanje obveza, a iznajmljivači nemaju najave rezervacija i gostiju – navode u Šibensko-kninskoj županiji.

Veliki broj iznajmljivača koji su odjavili apartmane najavio im je da će ih ponovno prijaviti kad se smiri situacija s COVID-om 19. M. G.

16. travanj 2024 08:32