StoryEditor
Turizam i gospodarstvoGRADONAČELNIKOV PRIJEDLOG

Korisnici gradskih prostora bit će oslobođeni plaćanja zakupnine do kraja srpnja

Piše DV
17. veljače 2021. - 11:03
Grad Dubrovnik

Budući da 31. ožujka ističu odluke kojima je propisano oslobađanje od plaćanja zakupnina za poslovne prostore u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Dubrovnika i zakupnine za korištenje javnim površinama, gradonačelnik Mato Franković u utorak je održao sastanak s predstavnicima zakupaca. Prihvatili su njegov prijedlog da se mjere koje su na snazi produlje do kraja srpnja. Takav prijedlog o smanjenju svih iznosa zakupnine za poslovne prostore za travanj, svibanj, lipanj i srpanj 2021. godine za 99 posto ugovorenog iznosa, ide na iduću sjednicu Gradskog vijeća.

Plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu i suvlasništvu Grada Dubrovnika prema istim uvjetima oslobodit će se i sve udruge i društvene organizacije.

Međutim, sukladno Prijedlogu zaključka od ovakvog aranžmana bile bi izuzete trgovine mješovitom prehrambenom robom na užem gradskom i prigradskom području, trgovine pekarskim proizvodima, ljekarne, zdravstvene ustanove i logopedski kabinet, tele operateri, poštanske usluge, državna tijela i državne institucije, popravci i servisiranje motornih vozila, visoko obrazovne ustanove RIT Croatia i Sveučilište u Dubrovniku, knjižare, frizerski saloni i političke stranke.

Također, prema prijedlogu Gradonačelnika, u istom razdoblju travanj-srpanj vrijedilo bi i potpuno oslobađanje od plaćanja zakupnina za javnu površinu svih zakupaca javnih površina u kategoriji - stolovi i stolice ispred ugostiteljskih objekata, kao i u kategoriji - kiosci za pružanje ugostiteljskih usluga. Mjera se ne odnosi na kioske koji nisu u znatnijoj mjeri povezani s turizmom (trafike, trgovine, cvjećare, kiosci za igre na sreću).

Gradonačelnik Mato Franković također je ovom prilikom okupljenim predstavnicima zakupaca predstavio aktivnosti Grada i partnera poput Turističke zajednice i Zračne luke Dubrovnik na osiguravanju preduvjeta za aktivaciju gospodarskih aktivnosti u sezoni 2021., a koje uključuju i marketinške i druge aktivnosti na tradicionalnim emitivnim tržištima, poput Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država.

S obzirom na trenutku epidemiološku situaciju u Hrvatskoj i na području drugih zemalja, kao i na dinamiku cijepljena, ali i uvažavajući činjenicu da je interes s emitivnih tržišta za Dubrovnik jako velik, očekivanja Grada Dubrovnika za pokretanje turističkog prometa usmjerena su prema drugoj polovici lipnja.

11. travanj 2021 19:55