StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoLA Serenissima PRELOMILA

Jednodnevni posjetitelji neće moći u Veneciju bez plaćene takse, a za sve one koji ne pokažu dokaz o plaćanju, kazna je do 300 eura!

Piše DV
2. srpnja 2022. - 13:19
Venecija, 090609. U prvih pet mjeseci ove godine na Jadranu je ostvaeno 1.826.355 turistickih dolazaka, sto je 9 posto manje nego u istom periodu prosle godine, rekao je ministar turizma Damir Bajs na konferenciji za novinare. Stanje nije dobro ni u Italiji gdje je 14,6 posto manje turista nego lani. To se moze vidjeti na ovoj fotografiji koja je snimljena prosli tjedan na trgu Svetog Marka u Veneciji. Turista nesto ima ali rijetko koji je spreman platiti 5,7 Eura za kavu ili 8,5 Eura za kapucino koliko kostaju u ovom kaficu.Goran Sebelic/cropix/Cropix

Venecija će postati prvi svjetski grad koji će naplaćivati turistima 'kartu' za ulazak u grad kako bi pokušala kontrolirati broj posjetitelja koji svakodnevno preplavljuju ovu talijansku ljepoticu, piše Daily Mail.

Od siječnja dnevni posjetitelji kanala moraju platiti između 3 i 10 eura, ovisno o sezoni i jesu li rezervirali posjet unaprijed.

Turisti kji ne pokažu QR kod kao dokaz o plaćanju suočit će se s kaznom u visini do 300 eura.

Grad koji se dugo nazivao 'La Serenissima' ('najmirnija) odavno više nema mira. Minijaturni glavni otok na kojemu je, piše Daily Mail, 50 tisuća stalnih stanovnika posjetilo je 19 milijuna turista samo u 2019. godini, što je u prosjeku 52 tisuće turista na dan, a u srcu sezone dnevna brojka je bila i dvostruko veća. 

Lokalna zračna luka Marco Polo talijanska je letvrta po redu najužurbanija s 11,2 milijuna putnika u 2018. godini, pa ipak više od tri četvrtine posjetitelja koji nahrupe na Piazzu San Marco rade to tek na jedan dan, bez zadržavanja, što znači da troše manje nego oni koji noće u Veneciji.

Takvi pak gosti već plaćaju gradsku taksu od jednog do pet eura po noći i bit će izuzeti od novog prijedloga.

Podsjetimo, Venecija je lani zabranila kruzerima sidrenje u laguni kako bi sačuvali svoju lagunu i status svjetskog zaštićenog dobra, pa su se kruzeri premjestili u obližnji Monfalcone, industrijsku luku koja je sad pod najezdom kruzera.

19. travanj 2024 13:32