StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoDržavni zavod za statistiku

Jako poskupjele nekretnine u Hrvatskoj. Pogodite u kojem gradu i u kojem kvartu kvadrat ide i do 8000 eura

Piše dv
30. kolovoza 2022. - 13:04

Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u prvom tromjesečju 2022. u prosjeku su porasle za pet posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini rast cijena ubrzao na 13.5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Time je nastavljen rast cijena stambenih nekretnina na godišnjoj razini koji u Hrvatskoj traje od drugog tromjesečja 2017. godine. Do sada u tom razdoblju najviši rast cijena stambenih nekretnina ostvaren je u drugom kvartalu 2019. godine, kada su te cijene porasle za 10.4 posto u odnosu na drugi kvartal 2018. godine.

Novi stambeni objekti u prvom tromjesečju poskupjeli su u prosjeku za 9.2 posto u odnosu na četvrti kvartal 2021. godine. U odnosu pak na prvo tromjesečje prošle godine, cijene novogradnji ojačale su za 20.3 posto, pokazuje izvješće DZS-a objavljeno u srpnju.

Cijene postojećih stambenih objekata više su za 4.4 posto na kvartalnoj, a 12.5 posto na godišnjoj razini.

Cijene stambenih objekata u prvom tromjesečju 2022. u odnosu na posljednji lanjski kvartal u prosjeku su za Grad Zagreb više za 6.5 posto, za Jadran 3.3 posto, a za ostala područja 6.4 posto. I na godišnjoj su razini cijene stambenih objekata u Zagrebu porasle, u prosjeku za 16 posto, na Jadranu rast je iznosio 10.9 posto, a na ostalim područjima 14.4 posto.

 

Najskuplji kvadrati u Hrvatskoj je na dubrovačkom području, piše HRT. "Sada je već cijena preko 4000 eura, neka srednja, jako visoko. Potražnja je veća nego ponuda", rekao je Frano Bezić, vlasnik agencije za nekretnine.

Cijena od 4 tisuće eura po kvadratu odnosi se na manje atraktivne dijelove grada. Za Ploče ili Lapad cijene su i dvostruke veće.

"Ima jako puno naših ljudi, međutim ima i dosta stranaca. Ponovno su se stranci pojavili i željeli kupovati, pogotovo skuplje nekretnine koje se nalaze na području Ploča ili eventualno uz more negdje", rekao je Bezić.

Jedan je od glavnih razloga ovakvih cijena je mala ponuda, odnosno malen broj novogradnji.

"Nama i dalje su cijene građevinskih materijala u porastu, nedostaje građevinskog materijala; vlada neizvjesnost i naravno da su i građevinari ukalkulirali i taj faktor u svoje izlazne cijene. S druge strane imamo određeni i zastoj s izdavanjem građevinskih dozvola; onda opet, s treće strane, imamo povećanje potražnje", istaknula je Nikolina Trojić, predsjednica Županijske komore Dubrovnik, HGK.

17. travanj 2024 12:33