StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoFORUM IZNAJMLJIVAČA

Iznajmljivači, nastupa gerilski marketing, snimajte filmiće i komunicirajte s gostima! Više letova i gostiju bit će tek sredinom lipnja

Piše Maja Rilović Koprivec
26. veljače 2021. - 13:44

- Ljetna sezona letova počinje 28. ožujka i najave letova su dobre, a za cijelu sezonu i odlične no po mom mišljenju one su nerealne jer ne možemo očekivati goste iz Koreje, Kine, Australije, Novog Zelanda, ili Amerikance, već uglavnom letove iz Europe Njemačke, Austrije, Španjolske! Britance ne treba očekivati prije sredine lipnja. Najavio je to na današnjem 8. Forumu obiteljskog smještaja u organizaciji TZ Dubrovnika i HGK – županijske komore Dubrovnik, Ivan Maslać, komercijalni direktor Zračne luke Dubrovnik. O avionskim gostima ovisi čitav dubrovački turizam, a napose obiteljski smještaj pa su se podaci sa Zračne luke najviše iščekivali. Maslać je istaknuo kako svatko treba voditi računa o epidemiološkoj slici Dubrovnika koja sada nije dobra jer brojke gleda svatko tko rezervira smještaj i let i dodao kako za sada jedino testiranje koje u zračnim lukama priznaje u EU i koje ne zahtjeva karantenu je PCR testiranje, iako zračne luke pokušavaju kao relevantne dobiti brze testove.

- Brze testove u EU još uvijek nisu odobrili. Mi imamo spreman softver koji će povezivati rezultate s imenima putnika, sve je napravljeno, samo čekamo hoće li to priznati ili ne. Rekao je Maslać, dodajući kako je dubrovačka Zračna luka smanjila cijene svog servisa za 60 posto.

Forum se odvijao online, predstavljena je oznaka Stay Safe in Croatia, a direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Ana Hrnić iznajmljivačima je najavila neke od aktivnosti koje planiraju poput promocije Dubrovnika kao poželje destinacije za digitalne nomade koja će krenuti tijekom travnja, dodatno pozicioniranje Dubrovnika kao poželjne destinacije za vjenčanja što će se realizirati u suradnji s poslovnim subjektima iz tog klastera. Najavila je kampanje na tržištima na koja je Dubrovnik fokusiran britansko, američko, poljsko, ukrajinsko, rusko, njemačko, francusko, ali i na hrvatskom tržištu kao i brojne popuste i ponude, promotivne aktivnosti preko društvenih mreža, kampanje s aviokompanijama. Već krenula promotivna kampanja videa na ekranima američkih zračnih luka, rekla je. Predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK Martina Nimac Kalcina i naglašava kako privatni iznajmljivači nisu imali mogućnost korištenja mjera pomoći gospodarstvu koje je donosila Vlada RH jer su one bile usmjerene samo prema tvrtkama i obrtima, a krediti za pripremu ove sezone su im nedostupni. Zajednica je predložila oslobođenje plaćanja prve rate godišnjeg paušalnog poreza na dohodak privatnim iznajmljivačima kojem je rok plaćanja 31. ožujak ove godine, oslobađanje plaćanja turističke pristojbe i članarine za 2021. godinu za sve koji odjave svoje smještajne kapacitete uz uvjet da u njima nisu imali evidentirane goste, kreditiranje privatnih iznajmljivača temeljem poslovanja u 2019. godini, kroz subvencioniranje kamatne stope i reprogramiranje već postojećih HABOR-ovih kreditnih linija za privatne iznajmljivače za fiksne troškove. Kalcina je rekla kako iznajmljivači u novu sezonu ulaze sa smanjenim prihodima koji im nisu dovoljni za pripremu i opremanje svojih objekata za nastavak sezone, napose na dubrovačkom području gdje je promet lani bio manji i 80 posto. I dubrovački predstavnik malih iznajmljivača Nino Dubretić iz Direct Bookera naglasio je kako privatni smještaj trpi zbog povećanih paušala u Dubrovniku napose u povijesnoj jezgri zbog visokog poreza te previsoke turističke pristojbe. – Troškova je mnogo i to se ne može riješiti bez kredita za likvidnost, ali uvijek se isplati ulagati u kvalitetu smještaja. Fleksibilnost otkazivanja je ključna, pripremite se na last minute rezervacije, beskontaktni check-in, to je ono što će obilježiti sezonu. Postavite i cjenik na boravke dulje od mjesec dana, istaknite parking ako imate i naoružajte se strpljenjem - poručio je Dubretić iznajmljivačima.

Stane Đivanović, iz županijskog Ureda za gospodarstvo pozvala je iznajmljivače da ne odjavljuju rješenja o iznajmljivanju, zbog novih propisa vezanih za pomoćne krevete, a također je podsjetila i da su privremena rješenja o iznajmljivanju čiji je rok istekao početkom godine zbog pandemije produljena do 1. travnja iduće godine.

Nikolina Trojić, predsjednica ŽK Dubrovnik pozvala je privatne iznajmljivače da se snalaze na razne kreativne načine u digitalnoj promociji. - Komunicirajte s bivšim gostima, pitajte ih kako su, namjeravaju li putovati, uputite ih u mjere koje vladaju kod nas, snimajte filmiće, dijelite ih, zamolite prijatelje da lajkaju... Sad nastupa gerilski marketing i tko je spretniji privući će goste - poručila je Trojić.

20. travanj 2024 06:16