StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoPLAĆANJE NA LJETO

Iznajmljivači, do sutra trebate poreznoj prijaviti članarinu turističkim zajednicama za 2022.!

Piše Maja Rilović Koprivec
13. siječnja 2022. - 10:47

Do sutra 15. siječnja, svi iznajmljivači, pružatelji usluge smještaja u domaćinstvima, kampovima i na OPG-ovima, dužni su nadležnoj Poreznoj upravi dostaviti obrazac TZ 2 za prijavu obračuna članarine turističkim zajednicama. Obračunatu članarinu su dužni platiti jednokratno do 31. srpnja 2022., ili u tri jednaka obroka, s tim da prvi obrok dospijeva 31. srpnja, drugi 30. kolovoza i posljednji 30. rujna 2022. godine.

Ako ste zaboravili na članarinu, obrazac možete skinuti i s mrežnih stranica. Kako je prošle godine bilo dosta nedoumica oko načina popunjavanja ovog obrasca odnosno godine na koju se obrazac članarine odnosi, iz Porezna uprava i Ministarstvo turizma i sporta dali su posebne upute.

Obrazac TZ 2 podnosi se za tekuću godinu, odnosno, do 15. siječnja 2022. na obrascu obračunavamo članarinu turističkim zajednicama za 2022. godinu, i to na temelju broja stalnih i pomoćnih postelja koje su navedene u sustavu e-Visitor.

Dakle, od 2020. TZ članarina se obračunava u paušalnom iznosu kao umnožak broja postelja i paušalne osnovice za obračun članarine TZ. Paušalna osnovica iznosi 45 kuna za stalne krevete i 50% od tog iznosa, odnosno 22,50 kuna, za pomoćne, kako je propisano Pravilnikom o godišnjem paušalnom iznosu članarine.

Članarina za smještaj u obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, po krevetu iznosi 30 kuna, u godišnjem paušalnom iznosu. Smještaj u domaćinstvu u kampu i u objektu vrste kamp odmorište ili kamp odmorište-robinzonski smještaj, za svaku smještajnu jedinicu treba platiti 80 kuna članarine, a smještaj na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u kampu i u objektu vrste kamp odmorište ili kamp odmorište-robinzonski smještaj, za svaku smještajnu jedinicu – 60 kuna u godišnjem paušalnom iznosu.

Iznimno, u 2020. i u 2021. obveza plaćanja članarine TZ je bila umanjena za 50%, što je bila olakšica za poslovanje u pandemiji, pa se onda nije plaćala na pomoćne krevete.

Najviše nedoumica je bilo oko navođenja ukupnih ostvarenih primitaka, odnosno zbroja svih naplaćenih rezervacija u prethodnoj 2021. godini, što uključuje i provizije posrednika. Iako se turistička članarina više ne obračunava kao postotak ostvarenih primitaka i to treba navesti u obrascu.

Obračuna i plaćanja članarine TZ u 2022. su oslobođeni samo oni koji su do 31. prosinca dobili rješenje o prestanku pružanja usluge smještaja.

Iznajmljivači koji rješenje o kategorizaciji ishode tijekom 2022. godine, obračun članarine turističkim zajednicama trebaju podnijeti u roku od 15 dana od datuma rješenja, a rok za plaćanje je jednokratno do posljednjeg dana tekuće godine.

Iznajmljivači strani državljani podnose obrazac TZ 2 Ispostavi za nerezidente Porezne uprave u Zagrebu.

19. travanj 2024 17:24