StoryEditor
Turizam i gospodarstvoTRI VRSTE MJERA

HUT-a predlaže privremeno spuštanja PDV-a na 5 posto

Piše PSD.
21. ožujka 2020. - 21:34
CROPIX
Hrvatska udruga turizma pozdravlja odluku Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kojom se odobrava isplata iznosa od 3.250 kuna po radniku u razdoblju od najviše naredna 3 mjeseca u djelatnostima pogođenima koronavirusom, ističu u svojem priopćenju iz HUT-a.
Isto tako pozdravljaju dosadašnje odluke Vlade RH koje idu u pravcu očuvanja radnih mjesta i likvidnosti društava u ugroženim sektorima gospodarstva, ali smatraju kako one nisu dovoljne, te predlažu dodatne mjere za ugrožene gospodarstvenike u turizmu.
Tako iz HUT-a predlažu dodatne tri vrste mjera: od spuštanja PDV-a na 5% do oslobođanja, a ne odgode, fiskalnih i parafiskalnih davanja.

Oslobađanje, a ne samo odgoda plaćanja fiskalnih i parafiskalnih davanja za ugrožene gospodarstvenike u turizmu na svim razinama vlasti do 01.07.2021. (najmanje 50%);
Značajno smanjenje poreskih davanja, naročito PDV-a za koji predlažemo spuštanje na 5% do 01.07.2021.;
Bespovratnu financijsku pomoć za ugrožene gospodarstvenike u turizmu u obujmu koji će omogućiti zadržavanja zaposlenih i potrebnu razinu gospodarskih aktivnosti radi pripreme i odvijanja ove i naredne turističke godine.
“U potpunosti svjesni sadašnje situacije te imajući u vidu da nije realno očekivati brzi povrat turističkog prometa, a želeći zadržati zaposlenike i gospodarsku aktivnost apeliramo na brzo donošenje tri dodatne vrste mjera” ističe Veljko Ostojić, direktor HUT-a te dodaje kako svima žele što brži izlazak iz ove situacije.
18. lipanj 2021 07:53