StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoSUSRELI SE MATO FRANKOVIĆ I ADAM M. GOLDSTEIN

Grad Dubrovnik i CLIA-a primjer su uspješnog partnerstva u upravljanju turističkom destinacijom

Piše PSD.
8. ožujka 2019. - 15:08
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima održao je tijekom trajanja ITB sajma u Berlinu radni sastanak s novim predsjednikom udruženja Cruise Lines International Association (CLIA) Adamom M. Goldsteinom i njegovim suradnicima.

Gradonačelnik Franković je čestitao gospodinu Goldsteinu na ponovnom izboru na mjesto predsjednika krovnog udruženja cruise industrije i izrazio zahvalnost na dosadašnjoj suradnji zahvaljujući kojoj je Grad Dubrovnik uspio utjecati na negativan imidž i poboljšati situaciju s gužvama tijekom sezone.

-„Prekomjerni turizam se događa ukoliko njime ne upravljamo“, kazao je gradonačelnik istaknuvši kako brodovi na kružnim putovanjima nisu isključivi generator gužvi. Ovom prilikom najavio je i uvođenje cruise takse. Boravišna pristojba za goste s brodova na kružnim putovanjima regulirat će se novim Zakonom o boravišnoj pristojbi koji je u pripremi. O njenom uvođenju odlučivat će odredišta, a implementirat će se s početkom 2021. godine.

Predsjednik CLIA-e Adam Goldstein posebno je istaknuo važnost dijaloga svih dionika u turizmu, a u čemu se Dubrovnik, smatra, istaknuo svojom inicijativom i suradnjom s Udruženjem. Kazao je kako CLIA osobito cijeni spremnost za suradnju i fleksibilnost, naročito razumijevanje gradske uprave za pravovremeno informiranje o cruise taksi što brodarskim društvima ostavlja dovoljno vremena za prilagodbu. Goldstein je izrazio i osobnu spremnost za aktivnim sudjelovanjem u svim daljnjim zajedničkim aktivnostima i projektima o čemu je govorio i na konferenciji „Trendovi i izazovi u globalnom cruise turizmu“, održanoj u sklopu sajma ITB, najveće svjetske turističke burze.

Na sastanku je bilo riječi i o suradnji na projektu održivog turizma s Globalnim vijećem za održivi turizam (Global Sustainable Tourism Council, GSTC) koji će se uskoro implementirati, kao i na daljnjem razvoju projekta „Poštujmo Grad“ uz suradnju sa Svjetskom turističkom organizacijom (UNWTO), a što će inicirati gospodin Goldstein osobno. Novoimenovani predsjednik CLIA-e u svom drugom mandatu (ovu funkciju obnašao je 2015. i 2016.) najavio je posjet Dubrovniku u rujnu ove godine.

Sastanku u Berlinu nazočili su direktor za pitanja javne uprave CLIA-e Europe Nikos Mertzanidis, Megan King potpredsjednica CLIA-e za istraživanje i globalne strateške komunikacije, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, voditelj projekta „Poštujmo Grad“ (Respect the City) Ranko Milić te savjetnik gradonačelnika za turizam Filip Žaja.
20. travanj 2024 12:21