StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoDUBROVNIK JOŠ ‘SPAVA‘|

Gosti su presretni što mogu putovati, no voljeli bi da je više turista i da je življe u gradu

Piše Ahmet Kalajdžić
10. lipnja 2021. - 12:11

Nakon beskonačnog korona mrtvila, Dubrovnik se konačno budi iz sna. Istina, početkom lipnja ugođaj u Gradu još oslikava stihove conte Iva "Tiho sniva grad gospara, na kamenu sivom gordom..." Na sreću, buđenje postupno stiže. Grad je uoči skorog kraja pandemije već ubacio u drugu brzinu, uhodava se za novi početak i želi iskoristiti novu šansu koju nude ublažene epidemiološke mjere.

Miles na Buži

Vlasnici kafića, fast- foodova i restorana otvorili su vrata, a uskoro isto najavljuju i suvenirnice. Jer, sezona nije pred vratima nego je već počela. Iako još ne diše punim turističkim plućima, sugrađani iz dana u dan osjećaju kao da učlaze u pionirsko doba turizma. Vidljivo je to na Prijekom i Gundulićevoj placi, ali i na Stradunu, ispred Cele, Conga i Festivala. Stvara se onaj prepoznatljivi metež, no još prevladavaju mališani koji se utrkuju biciklima ili loptom, nesvjesni da će njihov željeni raj uskoro postati prošlost.

Na Prijekom već rade hotel i pet restorana, a ubrzo će i svi ostali. Ispred Raguse 2 koja se odnedavna zove Lanii, za jednim od stolova nalazimo dvije gošće. Francuskinja Stephanie, dok ispija gutljaj pošipa, kaže:- Usporen i tih, Dubrovnik je divan! Svima nam je dosta covida, na odmoru smo kakav želimo!

image
Francuskinja Stephanie je oduševljena Gradom
Ahmet Kalajdžić

Za stolom bistroa Buzz s Marinom Krstulovićem ćakula Amerikanac Miles iz Santa Fea. On je profesor engleskog jezika i digitalni nomad, a otkriva nam kako je već nekoliko mjeseci u Gradu te da obožava ići na Bužu i na stijenama ispod gradskih zidina upoznavati lokalno pučanstvo:

image
Miles iz Santa Fea ćakula ispred bistroa Buzz sa starosjediocem Marinom Krstulovićem
Ahmet Kalajdžić

- Ovo je divno mjesto za boravak i želim ga potpuno osjetiti prije nego krenem u novu destinaciju. Zanimljiva mi je ta vaša fjaka. Sad potpuno razumijem zašto su ljudima diljem svijeta dodijale gužve. Uvjeren sam da će nakon pandemije turiste dočekati još ljubazniji domaćini i pružiti im bolju uslugu - veli Miles te uz pobjedničko "V" rukom pozdravlja čitatelje.

Gosti duže ostaju

Voditelj restorana Mama's Pot Nik Ogresta kaže kako na sezonu 2021. treba gledati kao novi početak:

image
Voditelj restorana Mama's pot Nik Ogresta
Ahmet Kalajdžić

- Vrijeme korone bolje je što prije sve zaboraviti. Mislim da sad gradimo turizam od samog starta i trebat će vremena za oporavak, barem 3 do 4 godine. Novi su gosti super, zadovoljni što uopće mogu negdje putovati, pogotovo ako nije gužva. Rekli su mi da su slušali kako je u Dubrovniku stalno krkljanac, što ih je odvraćalo od dolaska u Grad, godinama. Sad su, naprotiv, očarani, a Grad i ljudi im se još više sviđaju nego na internetu. Za sada imamo inozemne goste iz Francuske, Njemačke i Amerike. U odnosu na goste iz sezone 2019. novi gosti ne ostaju dva dana nego i cijeli tjedan. Stalno zapitkuju što u okolici mogu obići, pa im preporučimo Cavtat, Konavle, Ston, Lokrum i Elafite. Kažu da se osjećaju kako sad mogu što hoće i gdje god žele- priča Ogresta.

image
Mario, Nada, Dubravka, Robert i Mija ugodno sjede pred La Bodegom
Ahmet Kalajdžić
Ne trebaju vam gužve!

Ispred La Bodege, u društvu suvlasnka Marija Šačića i sugrađanki Dubravke i Nade studentica novinarstva Mija koja je u Grad stigla s dečkom, priča:
- Grad je predivan, oduševljena sam! Ipak, voljela bih da je više turista i da je življe- kaže njezin dečko Robert, inače inženjer prometa iz Zagreba i vlasnik Pink Wing rallya priznaje:- Nisam baš često u Dubrovniku, ali sad je puno bolji! Ovom gradu ne trebaju gužve!

Božo Danilović, voditelj susjednog i jedinog vegetarijanskog restorana "Nishta" dodaje:- Gostima je žao da grad ima samo jedan vege- objekt, a stalno hvale ugođaj.

image
Božo Danilović kaže da se gosti čude što Grad nema više vegetarijanskih restorana
Ahmet Kalajdžić

Ne komentiraju to što se radi do 23 sata, nego što je Grad relativno prazan i mogu uživati u njegovim ljepotama, a ne provlačiti se kroz gužve koje svakoga živciraju. Zadovoljniji su jer im se mi domaćini možemo više posvetiti i pojasniti im što žele. Tako se svi gosti osjećaju posebno, što je dosad falilo. Pitaju nas kako smo radili prije, uz velike gužve. Čuli su kako bi u Gradu znalo biti istodobno i po 20 tisuća ljudi, čude se kako smo uopće mogli funkcionirati?! Svi se nekako nadamo većem broju gostiju jer s ovim sad nećemo preživjeti godinu. Nitko ne želi prinudno zatvaranje. Od 1. svibnja do danas imali smo više domaćih i gostiju iz susjednih zemalja, da bi nam tek sada počelo dolaziti više gostiju iz EU i SAD.

image
Žensko druženje ispred Cele: Ana-Marija, Ana i Petra
Ahmet Kalajdžić
Žensko druženje

Medicinske sestre Ana-Marija s Kalamote, Ana iz Grada i Petra iz Ploča uz butelju vina uživaju ispred Cele. Petra živi i radi u privatnoj poliklinici u Zagrebu, a dolazak u Grad potaknut je druženjem s prijateljicama iz dubrovačke bolnice:- Pobjegla sam iz metropole i skupa slavimo to! Iskreno, čudno mi je što i ovdje svo vrijeme nisu radili kafići kao npr. na Cvjetnom trgu u Zagrebu.
- Što jest, jest. Grad je najljepši kad nema gužve! Sigurno je tako i turistima! - uvjerena je Petra.

Sretni i gosti i domaći

Kuhar iz Lucina kantuna Spaso Jeljenić priča, a šef kuhinje Ivica Brajković, klimajući glavom, potvrđuje da su svi sretni jer rade i nadaju se da će preživjeti teškoće ove, po mnogočemu izazovne sezone:- Gosti nemaju posebnih prohtjeva, ali vidimo da su zadovoljni i moguće da je to stoga što se bez gužvi osjećaju opuštenije.

image
Kuhar Spaso Jeljenić i šef kuhinje Lucina kantuna Ivica Brajković sretni su što ponovno rade
Ahmet Kalajdžić

Na Gundulićevoj poljani, ispod skalina od Jezuita u pizzeriji Castro vlasnikova supruga Ivanka Grljević uz uzdah olakšanja priča:- Konačno, dolaze nam turisti i nadamo se najboljem. Promet je još uvijek kao i lani, ali kreće nabolje. Lani početkom lipnja nismo znali što nas čeka, a sad se nadamo kraju pandemije.

image
Supruga vlasnika pizzerie Castro Ivanka Grljević i konobar Goran Šorgić
Ahmet Kalajdžić

Gosti su, jednako kao i mi domaći, u pandemiji shvatili što je život i da im nedostaju putovanja, odmor i susreti s ljudima. Dojam je i da su zahvalniji! Osjećam da im je laknulo, da su doista sretni što su zdravi i mogu putovati do Dubrovnika! Prije par dana su došle tri Amerikanke i nisu skrivale koliko su sretne što su napokon došle u naš grad- priča Ivanka, a konobar Goran Šorgić dodaje:

-Bile su presretne, popile su butelju i uživale u jelu, molile da se fotografiramo. Dokaz raspoloženja je i to da su me pitale hoću li ih voditi u Skandinaviju ili ovdje na kupanje!? Što reći, bile su to gospođe u najboljim godinama, obećale su da se vidimo i dogodine!

23. travanj 2024 13:26