Nakon beskonačnog korona mrtvila, Dubrovnik se konačno budi iz sna. Istina, početkom lipnja ugođaj u Gradu još oslikava stihove conte Iva "Tiho sniva grad gospara, na kamenu sivom gordom..." Na sreću, buđenje postupno stiže. Grad je uoči skorog kraja pandemije već ubacio u drugu brzinu, uhodava se za novi početak i želi iskoristiti novu šansu koju nude ublažene epidemiološke mjere.
Miles na Buži
Vlasnici kafića, fast- foodova i restorana otvorili su vrata, a uskoro isto najavljuju i suvenirnice. Jer, sezona nije pred vratima nego je već počela. Iako još ne diše punim turističkim plućima, sugrađani iz dana u dan osjećaju kao da učlaze u pionirsko doba turizma. Vidljivo je to na Prijekom i Gundulićevoj placi, ali i na Stradunu, ispred Cele, Conga i Festivala. Stvara se onaj prepoznatljivi metež, no još prevladavaju mališani koji se utrkuju biciklima ili loptom, nesvjesni da će njihov željeni raj uskoro postati prošlost.
Na Prijekom već rade hotel i pet restorana, a ubrzo će i svi ostali. Ispred Raguse 2 koja se odnedavna zove Lanii, za jednim od stolova nalazimo dvije gošće. Francuskinja Stephanie, dok ispija gutljaj pošipa, kaže:- Usporen i tih, Dubrovnik je divan! Svima nam je dosta covida, na odmoru smo kakav želimo!
Za stolom bistroa Buzz s Marinom Krstulovićem ćakula Amerikanac Miles iz Santa Fea. On je profesor engleskog jezika i digitalni nomad, a otkriva nam kako je već nekoliko mjeseci u Gradu te da obožava ići na Bužu i na stijenama ispod gradskih zidina upoznavati lokalno pučanstvo:
- Ovo je divno mjesto za boravak i želim ga potpuno osjetiti prije nego krenem u novu destinaciju. Zanimljiva mi je ta vaša fjaka. Sad potpuno razumijem zašto su ljudima diljem svijeta dodijale gužve. Uvjeren sam da će nakon pandemije turiste dočekati još ljubazniji domaćini i pružiti im bolju uslugu - veli Miles te uz pobjedničko "V" rukom pozdravlja čitatelje.
Gosti duže ostaju
Voditelj restorana Mama's Pot Nik Ogresta kaže kako na sezonu 2021. treba gledati kao novi početak:
- Vrijeme korone bolje je što prije sve zaboraviti. Mislim da sad gradimo turizam od samog starta i trebat će vremena za oporavak, barem 3 do 4 godine. Novi su gosti super, zadovoljni što uopće mogu negdje putovati, pogotovo ako nije gužva. Rekli su mi da su slušali kako je u Dubrovniku stalno krkljanac, što ih je odvraćalo od dolaska u Grad, godinama. Sad su, naprotiv, očarani, a Grad i ljudi im se još više sviđaju nego na internetu. Za sada imamo inozemne goste iz Francuske, Njemačke i Amerike. U odnosu na goste iz sezone 2019. novi gosti ne ostaju dva dana nego i cijeli tjedan. Stalno zapitkuju što u okolici mogu obići, pa im preporučimo Cavtat, Konavle, Ston, Lokrum i Elafite. Kažu da se osjećaju kako sad mogu što hoće i gdje god žele- priča Ogresta.
Božo Danilović, voditelj susjednog i jedinog vegetarijanskog restorana "Nishta" dodaje:- Gostima je žao da grad ima samo jedan vege- objekt, a stalno hvale ugođaj.
Ne komentiraju to što se radi do 23 sata, nego što je Grad relativno prazan i mogu uživati u njegovim ljepotama, a ne provlačiti se kroz gužve koje svakoga živciraju. Zadovoljniji su jer im se mi domaćini možemo više posvetiti i pojasniti im što žele. Tako se svi gosti osjećaju posebno, što je dosad falilo. Pitaju nas kako smo radili prije, uz velike gužve. Čuli su kako bi u Gradu znalo biti istodobno i po 20 tisuća ljudi, čude se kako smo uopće mogli funkcionirati?! Svi se nekako nadamo većem broju gostiju jer s ovim sad nećemo preživjeti godinu. Nitko ne želi prinudno zatvaranje. Od 1. svibnja do danas imali smo više domaćih i gostiju iz susjednih zemalja, da bi nam tek sada počelo dolaziti više gostiju iz EU i SAD.
Sretni i gosti i domaći
Kuhar iz Lucina kantuna Spaso Jeljenić priča, a šef kuhinje Ivica Brajković, klimajući glavom, potvrđuje da su svi sretni jer rade i nadaju se da će preživjeti teškoće ove, po mnogočemu izazovne sezone:- Gosti nemaju posebnih prohtjeva, ali vidimo da su zadovoljni i moguće da je to stoga što se bez gužvi osjećaju opuštenije.
Na Gundulićevoj poljani, ispod skalina od Jezuita u pizzeriji Castro vlasnikova supruga Ivanka Grljević uz uzdah olakšanja priča:- Konačno, dolaze nam turisti i nadamo se najboljem. Promet je još uvijek kao i lani, ali kreće nabolje. Lani početkom lipnja nismo znali što nas čeka, a sad se nadamo kraju pandemije.
Gosti su, jednako kao i mi domaći, u pandemiji shvatili što je život i da im nedostaju putovanja, odmor i susreti s ljudima. Dojam je i da su zahvalniji! Osjećam da im je laknulo, da su doista sretni što su zdravi i mogu putovati do Dubrovnika! Prije par dana su došle tri Amerikanke i nisu skrivale koliko su sretne što su napokon došle u naš grad- priča Ivanka, a konobar Goran Šorgić dodaje:
-Bile su presretne, popile su butelju i uživale u jelu, molile da se fotografiramo. Dokaz raspoloženja je i to da su me pitale hoću li ih voditi u Skandinaviju ili ovdje na kupanje!? Što reći, bile su to gospođe u najboljim godinama, obećale su da se vidimo i dogodine!