StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoTURIZAM U KONAVLIMA/

FRANO HERENDIJA: Čeka nas bespoštedna borba za svakog gosta!

Piše Vlaho Car
13. svibnja 2020. - 11:37
I kad prođe korona, ništa više neće biti isto, govori nam Frano Herendija na praznoj cavtatskoj rivi koja bi u normalnim vremenima u ovo vrijeme bila prepuna turista.

- Je li ovo prilika? Iza svake krize pružaju se prilike, samo ih treba znati iskoristiti. Vjerujem da će slijedeća turistička godina biti normalna, ali zasigurno će nam trebati duže vrijeme da dostignemo razinu 2019. godine. Sigurno će posljedice potrajati nekoliko godina. S druge strane, treba se pitati treba li nam model turizma kakav smo imali do sada. Svjedoci smo preopterećenja destinacije u vršnom razdoblju sezone i došli smo do pitanja možemo li prihvatiti toliko ljudi. To se prvenstveno odnosi na Dubrovnik, ali i Općina Konavle je dio iste, dubrovačke destinacije. Takvom modelu visokog rasta proteklih godina u kojem se stalno tražilo više morao je jednom doći kraj. I došao je, na žalost na ovaj ružan način, s ovom bolešću koja je sve blokirala. Previše je sve skupa okrenuto turizmu i stvorena je ovisnost o njemu. Sad smo se preko noći osjetili nemoćni, ali turizam je fleksibilan pa će se relativno brzo vratiti, kaže Herendija, dugogodišnji turistički radnik i direktor Turističke zajednice Općine Konavle.

Može li ovo biti prilika da se naše područje digne na razinu cjelogodišnje destinacije?

Zasigurno je potrebno razmišljati o drugačijem načinu poslovanja što uključuje napore za cjelogodišnje poslovanje. Naša dubrovačka destinacija ima mogućnost cjelogodišnjeg rada, ali to ovisi o mnogo faktora, prvenstveno od lokalnih zajednica, ali i volje i želje svih koji se bave turizmom. Isto tako cjelogodišnji rad ovisi i o povezanosti sa svijetom i nuđenju drugih, dodatnih sadržaja. Dubrovnik već desetak godina uspješno radi na tom planu i bio je na dobrom putu da u tome uspije, ali sad će morati početi ispočetka.

image
Direktor Turističke zajednice Općine Konavle Frano Herendija
Vlaho Car


Mislite li da je neminovna korekcija cijena naše turističke ponude?

Zasigurno će biti i korekcija cijena, ali i nuđenja dodatnih pogodnosti u cilju privlačenja turista. Nismo samo mi u problemu već i sve druge, nama konkurentske zemlje. Svi razmišljaju na koji način privući goste. Svi smo u istoj situaciji. Na tržištu će krenuti "bespoštedna borba" za svakoga gosta! U ovom trenutku jedino je sigurno da će sve zemlje u prvom redu motivirati svoje državljane da ljetuju i ostaju na godišnjim odmorima u svojim državama.
Nakon katastrofičnih prognoza na početku korona krize, ovih dana bombardirani smo informacijama kako će ove godine turisti ipak doći na Jadran... Pred našom općinom, kao i cijelim hrvatskim turizmom je izazovna turistička godina obilježena posvemašnjom neizvjesnošću. U ovom trenutku, s obzirom da smo gotovo isključivo aviodestinacija, vidimo da ima naznaka kako će i zračni promet biti dijelom pokrenut. Naši najveći poslovni subjekti hotel Croatia i hoteli Epidaurus i Albatros u ovom trenutku nemaju konačnu informaciju kada će otvarati vrata za goste u ovoj godini. Sve ovisi o zračnom prometu, opravdanosti otvaranja hotela i epidemiološkim mjerama koje će važiti za poslovanje hotela. Jedfino zasad imamo najavu da će se otvoriti hotel Cavtat krajem lipnja ili početkom srpnja.



Što je s otvorenjem ugostiteljskih objekata?

Određeni broj kafića, pizzeria i restorana će se otvoriti ili je već otvoren. Međutim i oni su ovisni, poglavito restorani, o dolasku turista koji većinom koriste njihove usluge. Stoga nije vjerojatno da će svi restorani poslovati u ovoj godini. Kafićima je ipak lakše jer imaju jednostavniji način poslovanja od restorana kao i zadovoljavanje mjera vezanih uz virus, a mogu računati i na domaće ljude.

Završetkom prošlogodišnje počeli ste pripreme za ovu turističku sezonu. Je li sada sve zaustavljeno?

Prije koronavirusa imali smo dosta jaku kampanju na našim emitivnim tržištima i nadali smo se dobroj turističkoj godini. Nažalost, sve je prekinuto. Turistička zajednica ostvaruje prihode prvenstveno od turističke pristojbe, a taj prihod je sada potpuno izostao. Kao javna institucija imamo ograničene i vrlo restriktivne mogućnosti kreditnog zaduživanja kako bi mogli provoditi bilo kakve dodatne aktivnosti. Sve ono što smo planirali od kulturnih i zabavnih programa je na čekanju i bit će vjerojatno realizirano u znatno reduciranom obimu, ovisno kako o financijskim mogućnostima, tako i o preporukama vezano za javna okupljanja.
Što se tiče marketinških aktivnosti, u ovom trenutku pokušavamo biti u kontaktu s našim posjetiteljima putem društvenih mreža, gdje smo dosta aktivni. Iz tih kontakata vidimo da se turisti žele što prije vratiti u Cavtat i Konavle, jednako kao što ih mi želimo što prije ugostiti, što nam daje nadu da ćemo ostvariti barem jedan dio turističkog prometa ove sezone.

image
Direktor Turističke zajednice Općine Konavle Frano Herendija
Vlaho Car



Kakva je suradnja s lokalnom zajednicom, Općinom Konavle?

Odlična. Rezultat je vidljiv u svemu što je učinjeno u podizanju kvalitete destinacije i poboljšanja uvjeta boravka turista. Svi uključeni u turističku djelatnost u općini jako dobro surađujemo i to je jedini način za izgraditi dobru destinaciju. To uostalom pokazuju uspjesi posljednjih godina i brojna priznanja na račun kvalitete turističke ponude i uređenosti destinacije.

Poruka svima koji se bave turizmom u Općini Konavle?

Čekajmo i imajmo pred sobom perspektivu o 12 mjeseci pred nama. Nešto turizma će ipak biti, ali ne treba očekivati značajan promet. Moramo sve napore usmjeriti kako bi "preživjeli" ovu godinu i dočekali spremni sljedeću turističku sezonu. Nadajmo se da ni mi, ni cijeli svijet, nećemo ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Turizam ne može živjeti u strahu i blokadi kao sada. Moramo se okrenuti novim izazovima i nadati se da će biti bolje.
20. travanj 2024 13:51