StoryEditorOCM

FRANKOVIĆ UZ SVJETSKI DAN TURIZMA Moramo podizati svijest o tome da turizam povezuje ljude, narode i kulture i da je bitna kvaliteta a ne kvantiteta

Piše Dv
27. rujna 2021. - 16:02

Povodom Svjetskog dana turizma koji se obilježava 27. rujna, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku svim djelatnicama i djelatnicima u turizmu. Tekst čestitke prenosimo u cijelosti:

Danas na Svjetski dan turizma želio bih se na poseban način obratiti svima Vama čija je djelatnost i egzistencija usko vezana uz turistički sektor. Posljednjih godinu i pol pandemija uzrokovana koronavirusom zadala je izniman udarac funkciji naše glavne gospodarske grane, s obzirom na to da su stroge mjere, karantena i ograničenja u kretanju najjače pogodile upravo turizam i putovanja. Sve navedeno, uz nezapamćenu zdravstvenu i ekonomsku krizu, rezultiralo je gotovo potpunom paralizom turističkih aktivnosti i najtežim razdobljem za Grad Dubrovnik još od Domovinskog rata.

Na zadovoljstvo svih nas, ove godine je došlo do buđenja uspavanog tržišta, što je poneke poslodavce i zateklo te se nisu na odgovarajući način pripremili. Vama svima u uslužnim i ugostiteljskim poslovima, na upravljačkim pozicijama, na poslovima održavanja, transfera putnika, želim čestitati na predanom radu u ovom izazovnom vremenu. Modernizacija i digitalizacija sustava svakodnevno nam olakšava život, no u turizmu u 21. stoljeću čovjek je i dalje nositelj i ključ uspjeha turizma. Vaš topli osmijeh, profesionalna pomoć, iskrena dobrodošlica – dio su emocije koju turist sa sobom ponese i te uspomene čuva zauvijek. Najkvalitetniji i najskuplji proizvod zato ne može zamijeniti ljudski faktor, jer mnogi će zaboraviti u kakvom su krevetu spavali i što su jeli za ručak, ali zapamtit će kako su se na putovanju osjećali i zbog toga će se poželjeti i vratiti.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma je „Turizam za uključivi rast“ koja podrazumijeva dostupnost i otvorenost putovanja i koristi od turizma svakome. Politika ove gradske uprave je razvoj održivog turizma na kojem, vjerujem da znate, radimo s izuzetnim uspjehom od 2017. godine. Koronakriza nas je protresla, no stagnaciju smo optimistično shvatili kao novu priliku da iznađemo nova rješenja, ideje i vizije kako bismo dodatno osnažili našu temeljnu gospodarsku granu.

Moramo podizati svijest o tome da turizam povezuje ljude, narode i kulture i da je bitna kvaliteta a ne kvantiteta, što je bio slučaj kad se uspjeh turizma mjerio isključivo u brojkama. Želimo suživot građana i posjetitelja, želimo postati menadžeri održivog turizma. Imamo sve alate, implementiramo ih i na dobrom smo putu, a Vas pozivam da nam se na tom putu pridružite i da Grad Dubrovnik razvijamo dalje kao primjer održivog turizma koji prihvaća sve posjetitelje, ali poštuje svoju ostavštinu i svoje građane. Za to ću se osobno i dalje zalagati i kao gradonačelnik i kao član saborskog Odbora za turizam - stoji u gradonačelnikovoj čestitki.

25. travanj 2024 00:31