StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoENGLEZ U DUBROVNIKU|

Dubrovnik mora biti siguran kao Dubai u siječnju, kad su Englezi za tjedan dana kupili 190 tisuća avionskih karata

Piše Mark Thomas
1. travnja 2021. - 10:00

“Situacija je jasna, ali iskreno, malo sunca dobro bi mi došlo,” izjavila je za BBC jedna gospođa iz Londona nakon što je britanska vlada najavila stroge kazne u iznosu od 5.000 funti ako građani napuste Englesku zbog odlaska na odmor. Od 29. ožujka napuštanje Velike Britanije bez valjanog razloga smatrat će se ilegalnim. Novi zakon u vezi s koronavirusom donio je veliki preokret u turističkom prometu diljem Europe i to zbog jednog vrlo važnog razloga, on ostaje na snazi sve do 30. lipnja! Novinski naslovi proširili su paniku tvrdeći da će sezona propasti jer engleski turisti ne mogu putovati. Ali, uhvatimo konja za uzde i povičimo “eeej, koči”! Treba čitati dalje od naslova.

Nekoliko ključnih datuma

Aktualna zabrana putovanja nije promijenjena, rečeno je u vladi kad je najavljeno da će zatvaranje (lockdown) završiti najranije 17. svibnja, nakon čega će se ponovo moći putovati. Bi li vam preporučio da odmah 18. svibnja bukirate svojih 15 dana na suncu, vjerojatno ne, još uvijek ne. Najnovija vijest o tome da će se engleski turisti morati pridržavati novog zakona o korona virusu mogla bi trajati do 15. svibnja. Tu su i neki ključni datumi koje treba pratiti. Iako mi u Dubrovniku držimo prekrižene prste na rukama (i nogama), engleski će turisti moći sletjeti na Čilipe tek negdje kasno u svibnju, a u tom čekanju nismo jedini. Turistička industrija radi u oba smjera. U Velikoj Britaniji u turizmu je zaposleno oko 3,8 milijuna ljudi, pa sad zamislite da svi u Hrvatskoj rade u turizmu koji čini 10 posto našeg BDP-a.

image
Mark Thomas, Englez u Dubrovniku i počasni konzul
Cropix

Britanci, jednako kao i mi, žele pokrenuti stvari. Pa pogledajmo koji su to ključni datumi na koje trebaju obratiti pažnju svi oni sa Airbnb apartmanima. Prvi je 5. travnja, dan kada će britanski premijer Boris Johnson konkretnije reći o budućoj zabrani putovanja. Datum broj dva je 12. travnja – dan D, kada se očekuje da će globalna radna skupina za turizam dati preporuke za pokretanje inozemnih putovanja. Oni pomno prate situaciju s pandemijom, tražeći ne samo dokaze o trećem valu već i postotak procijepljenosti stanovništva.

Spori i opasni

Ovdje smo mi u nezavidnom položaju i doslovno pucamo sebi u nogu. Ne samo da smo po sporosti cijepljenja na drugom mjestu u EU, već nam i broj novooboljelih opasno raste.

“Dubrovačka županija trenutačno loše stoji, veliki dio postotka oboljelih u Hrvatskoj dolazi upravo s juga,” rekao mi je nedavno na Zoomu engleski stručnjak za turizam. Na njegova razmišljanja nastavljaju se riječi Borisa Johnsona, “Čuli smo da pojedine europske države imaju porast oboljelih tako da je u ovom trenutku vrlo teško dati bilo kakvu preporuku, to ćemo moći napraviti za nekoliko dana, vjerujem da ćemo više znati 5. travnja. Je li zatvaranje smanjilo želju Britanaca za putovanjima? Ne, ne i opet ne. Početkom 2021. godine kad su putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate bila sigurna najprodavanija ruta bila je ona iz Londona u Dubai. U prvom tjednu 2021. prodano je nevjerojatnih 190.000 avionskih karata.

image
Dubrovnik, 210820.
Odlazak engleskih turista sa Zracne luke Dubrovnik.
Foto: Bozo Radic/CROPIX
Bozo Radic/Cropix

Drugim riječima, više je Engleza u tom tjednu otputovalo u Dubai, nego što ih je došlo u Dubrovnik u rekordnoj 2019. godini. “Očajnički nam je potreban odmor, više od godinu dana lockdowna u mentalnom je smislu počelo uzimati svoj danak. Sad nam zaista treba nešto čemu ćemo se radovati, neki konkretan datum u rokovniku,” rekao je nedavno moj prijatelj. Datumi samo što nisu stigli, jedino se nadam da će biti dobri i da moj prijatelj neće morati raditi rezervacije za srpanj.

 

Ovako je to izgledalo 2019. i 2020. godine

2019. dolasci 197,365
2020. dolasci 22,006 11 posto prometa od 2019.

2019. noćenja 916,320
2020. noćenja 97,441 11 posto prometa od 2019.

17. travanj 2024 00:18