StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoPRESSICA O KORONAVIRUSU |

DUBROVNIK ČEKA DO 40 POSTO LOŠIJA SEZONA Gradska uprava će pomoći ugostiteljima i ostalim turističkim djelatnicima

Piše Ahmet Kalajdžić
10. ožujka 2020. - 13:56
Na temu "Utjecaj koronavirusa na dubrovački turizam" u Maloj vijećnici Grada Dubrovnika održana je konferencija za medije na kojoj su uz gradonačelnika Mata Frankovića sudjelovali direktorica TZ grada Dubrovnika Ana Hrnić i član vijeća gradske TZ Stanko Ljubić.

Pressica je uslijedila nakon sastanka s voditeljima gradskih upravnih odjela i članovima Turističkog vijeća, a otvarajući je, gradonačelnik je rekao:

image
Ahmet Kalajdžić


- Sagledavamo efekte po ukupno gospodarstvo, ali kako većinom živimo od turizma moramo se pripremiti na manji booking. Vjerujemo da će situacija stabilizirati i biti bolja, a promatrano prvih šest mjeseci, procjenjujemo da ćemo zabilježiti gubitak od 30 milijuna kuna. Stoga se trebamo prilagoditi, a kako smo lani imali višak od 27 milijuna kuna, ranije planiranim rebalansom proračuna u svibnju ćemo pokriti nastali gubitak čime ćemo "zatvoriti" tu priču. Za sada kontroliramo situaciju i s gospodarstvenicima ćemo donositi odluke glede uvođenja financijske stabilnosti u javni sektor, poput mogućeg smanjenja intenziteta radova i ušteda, rekao je Franković i naglasio kako se oduvijek zalagao za smanjenje broja kruzera te naglašavao kako se bez njih ne može. No, upravo će u segmentu kruzinga biti najveći gubici jer je već smanjen broj ticanja:

- No, već imamo zanimanje dijela kruzing-kompanija za dodatnim bookingom jer se već interesiraju je li tko od kruzera otkazao kako bi oni "uskočili" u prazni termin. No, Sjedinjene Američke Države upozorile su svoje građane da ne putuju kruzerima, a Venecija je pod karantenom, naglasio je Franković.

image
Ahmet Kalajdžić


Direktorica dubrovačke TZ Ana Hrnić dodala:

- Situacija se mijenja iz sata u sat i sve aktivno pratimo. Istina, dio skupova je otkazan, a dio odgođen za jesen. Otkaza za glavnu sezonu nemamo, skloni smo optimizmu iako moramo biti spremi i za različite scenarije jer su otkazani i neki međunarodni turistički sajmovi, što se nikad do sada nije dogodilo. Moramo se pripremiti da sezonu završimo što možemo bolje.

Dugogodišnji član turističkog vijeća koji je sa svojom agencijom "preživio" krize izazvane nekim epidemijama i ratovima, Stanko Ljubić je naglasio kako je dnevni booking u odnosu na 2019. godinu čak za 45 posto manji, ali možemo očekivati i 30 do 40 posto lošiju sezonu. Trudit ćemo se da ljudima ne davamo otkaze nego da ih zadržimo, maksimalno normalno raditi, ali i štedjeti. Otkazi su "najcrnji scenarij" koji želimo izbjeći prateći situaciju. Osim grupa i kongresa, ožujak nije imao planirane ostale goste, iako se sve promijenilo s pojavom "COVID 19" virusa u Italiji.

image
Ahmet Kalajdžić


Gradonačelnik je dodao kako će u segmentu turizma naš grad biti jedan od značajnije pogođenih jer trećina prihoda u proračun dolazi iz turističkog sektora. Neke projekte moramo usporiti, ali srećom se dio projekata financira i pokriven je sredstvima EU fondova te se na njih aktualna situacija neće odraziti:

-Gradska uprava je voljna smanjenjem najma za javne površine ili zaustavljanje autobusa na Pilama pomoći ugostiteljima, ali o tome će se razgovarati tek u lipnju. Glavna sezona nije upitna, iako je 80 posto manji broj posjeta internet stranicama bookinga i prividera. S premijerom nismo razgovarali o ovoj situaciji, ali moramo već sada praviti plan B i plan C. Način kako je naša država reagirala jedan je od najboljih primjera u Europi i volio bih da je tako učinila i Italija koja je od sinoć u karanteni. I Društvo prijatelja dubrovačke starine će se uključiti s mogućim popustima za posjete, a valja reći kako smo lani od siječnja do lipnja uprihodovali u proračun zahvaljujući DPDS-u 33,8 milijuna kuna.

image
Ahmet Kalajdžić


Na kraju, Ana Hrnić je dodala kako su tržište Kine i Koreje najviše pogođeni a ako se ova situacija već morala dogoditi, dobro je da se dogodila sada, a TZ će privremeno obustaviti neke aktivnosti.

image
Ahmet Kalajdžić
25. travanj 2024 13:16