StoryEditorOCM

Dubrovački HSLS poziva Vladu: ponovno pokrenite mjere za očuvanje radnih mjesta za dubrovačko područje!

Piše DV
11. studenog 2021. - 11:31

Dubrovački ogranak HSLS-a apelira na Vladu RH da slijedi primjer Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije te da u narednom zimskom razdoblju pomogne ponajprije obrtnicima te malim i srednjim poduzetnicima koji posluju u turističkoj djelatnosti ili su direktno vezani za nju, piše u priopćenju koje prenosimo u cijelosti.

"Naime, kao što je poznato Vlada je zaključno s rujnom ukinula potpore za očuvanje radnih mjesta skoro svim djelatnostima u turizmu, kao i mjeru nadoknade fiksnih troškova, dok su Grad i Županija produljili svoje mjere pomoći tim ugroženim poslovnim skupinama. No nažalost, zbog kratke ovogodišnje turističke sezone na dubrovačkom području te znatno nižih cijena s kojima se poslovalo unatoč poskupljenju troškova, posebice energenata te lokalne mjere neće biti dovoljne.

Sigurni smo da situacija nije puno bolja ni u Dalmaciji, no treba podsjetiti da se na dubrovačkom području ukidanje epidemioloških mjera ove godine dogodilo mjesec dana nakon što su ukinute u ostatku Hrvatske. Uz to dubrovačko područje zbog prometne izoliranosti je isključivo avio turistička destinacija te je definitivno pretrpjelo najveće financijske štete u protekle dvije godine pandemije. Uz to ni ove, kao ni prošle godine na dubrovačko područje u podsezoni ne dolaze turisti sa azijskog tržišta koji su prije pandemije održavali poslovanje u turizmu tijekom zimskog razdoblja. Uz sve to veliki broj obrtnika, malih i srednjih poduzetnika u turizmu kao 'rizična skupina' koja je poslovala sa gubitkom na razini godine suočen je sa otkazivanjem dozvoljenih minusa na računima obrta i tvrtki a s kojima su  planirali održati poslovanje do iduće turističke sezone.  

Stoga pozivamo Vladu RH da, kao što je to tijekom boravka u Dubrovniku i najavio premijer Andrej Plenković, za dubrovačko područje ponovo pokrene mjere ponajprije one za očuvanje radnih mjesta kako se ne bi dogodio egzodus mladih ljudi sa krajnjeg hrvatskog juga. Uz sadašnje najave dobre turističke sezone u idućoj godini, odlazak prijeko potrebnog turističkog kadra značio bi katastrofu za cjelokupno gospodarstvo dubrovačkog područja.", piše predsjednik gradske organizacije HSLS-a Dubrovnik Miho Baće.

19. travanj 2024 21:06