StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoSAZVANA GLAVNA SKUPŠTINA

DTS U LIKVIDACIJI Konačno zbogom Dubrovačkoj trgovini

1. prosinca 2019. - 13:40
Dubrovačka trgovina d.d., nekad perjanica dubrovačkog gospodarstva, bit će likvidirana 31. prosinca potvrdi li taj prijedlog nadzornoga odbora Glavna skupština društva. To će dioničko društvo, koje je samo u Dubrovniku imalo desetke poslovnih prostora Glavnu skupštinu održati 5. prosinca u Mlinima, a prema pozivu trebali bi raspravljati o izvješćima o stanju Društva u 2016., 2017. i 2018. godini te pokriću gubitaka za te godine.

Gubici u poslovanju su iskazani u iznosu od 976.711 kuna za 2016., 456.570 kuna u 2017. godinu i 123.062 kuna u 2018. godini što ukupno iznosi 1,565.343 kune koje se prenose kao nepokriveni gubitak u sljedeće razdoblje. Prijedlog je uprave i nadzornog odbora da trgovačko društvo Dubrovačka trgovina d.d. prestane s radom 31. prosinca i da se nad društvom provede likvidacija. Za likvidatora Društva predlaže se imenovati Ante Vojvodić, direktor društva, a danas poznatiji kao direktor javnog gradskog prijevoznika Libertas.

- Dubrovačka trgovina već se godinama ne bavi osnovom djelatnošću, već je jedina djelatnost iznajmljivanje poslovnih prostora i to uopće nije dovoljno za pozitivan rezultat, pa je donesen prijedlog uprave i nadzornog odbora za skupštinu za likvidacijom. Naravno to je tek jedan od scenarija jer Društvo može nastaviti poslovanje, može krenuti i stečajni postupak, svašta je moguće - govori Darko Blagović predsjednik NO Dubrovačke trgovine d.d.

Od nekadašnje silne imovine Dubrovačka trgovina d.d. još ima poslovne prostore u Zagrebu, Sisku, Splitu i u Dubrovniku, no nije sva ta imovina u zakupu jer u dio njih nije godinama ulagano. Blagović kaže kako Dubrovačka trgovina nema ni zaposlenih i da je to gotova priča.

- Imat ćemo bolju sliku dioničara na skupštini. Vidjet ćemo što će odlučiti za likvidacju koja je kontrolirani proces koji vodi samo društvo, a stečaj vodi stečajni sud, upravitelj s odborom vjerovnika i drugi su sudionici u tom postupku. Sve su to prijedlozi odluka i treba pričekati odluke skupštine, gdje opet svaka odluka može imati protuprijedlog - govori Blagović.

Prihvati li Skupština prijedloge uprave i Nadzornog odbora likvidator ovog dioničkog društva bit će Ante Vojvodić. On kaže kako o svemu odlučuje CERP i Ministarstvo državne imovine, no da je teško likvidirati poduzeće uz repove kakve ima Dubrovačka trgovina koja dodaje, ima zgradu u Zagrebu, poslovni prostor na Velesajmu, a dužna je jedino državi.

Dodajmo još i kako je država u ožujku ove godine uvrstila dionice Dubrovačke trgovine d.d. odlukom Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) na listu poduzeća čijim se dionicama obeštećuju vlasnici imovine nacionalizirane i oduzete nakon 2. svjetskog rata. Riječ je, prema tadašnjoj odluci CERP-a, o dionicama vrijednima milijun i 300 tisuća kuna.

Podsjetimo, pravni prethodnik Dubrovačke trgovine, nekad Društveno poduzeće DTS-holding p.o., Dubrovnik bavilo se trgovinom na veliko i malo prehrambenim i neprehrambenim proizvodima, vanjskom trgovinom, zastupanjem stranih osoba, organiziranjem međunarodnih sajmova, špedicijom i transportom, turističkom i ugostiteljskom djelatnosti te inženjeringom.

Poduzeće je od 29. srpnja 1991. bilo organizirano kao holding s devet društava s ograničenom odgovornosti, i to:

Dubrovnikšped d.o.o. Dubrovnik, DTS-šped d.o.o. Ljubljana, DTS-Turizam d.o.o. Dubrovnik., DTS-Inženjering d.o.o. Dubrovnik, DTS-Trade d.o.o. Dubrovnik. DTS-Inos promet d.o.o. Dubrovnik, DTS-Oprema d.o.o. Dubrovnik, DTS-Transport d.o.o. Dubrovnik, te DTS-Trgovina d.o.o. Dubrovnik. Kasnije su osnovana još neka društva pa i 5 tvrtki u inozemstvu. Potkraj prosinca 1992., Poduzeće je imalo 466 zaposlena, a čak 35 registriranih društava s ograničenom odgovornošću.

Iz popisa nekretnina tvrtke na kraju 1992. godine vidljivo je da je procjenom obuhvaćeno 46 objekata s kojima je raspolagalo ovo poduzeće, od kojih se 24 objekta nalazilo u Republici Hrvatskoj, jedanaest u Bosni i Hercegovini, devet u Sloveniji i dva u Makedoniji. Tome treba pridodati i zemljišta koje je imalo ovo poduzeće. Sve to stoji u izvješću o reviziji i pretvorbi privatizacije koja je obavljena godinu kasnije.

- Bila je to moćna firma, ali onda su se raspali. Imala je ta tvrtka puno toga i u gradu, ali i veliku zgradu u Zagrebu, po susjednim državama, velika zemljišta i skladišta u Župi u Čibači, tamo gdje je Prima i Getro puno kamiona jer su se bavili transportom. Sve je to završilo u drugim firmama koje su formirane i sve je raspačano - kaže danas Bajro Sarić, čija je tvrtka Effect d.o.o. na zahtjev Fonda za privatizaciju 1994. godine radila neovisno revizorsko izvješće o financijskim izvještajima DTS-a za 1992. godinu.

Poduzeće je u rujnu 1993. dostavilo Fondu odluku o pretvorbi društvenog poduzeća u dioničko društvo koja, prema javno dostupnom izvješću revizije pretvorbe i privatizacije nije obavljena u potpunosti u skladu s odredbama Zakona o pretvorbi društvenih poduzeća.

- Bilo je tu jako puno nepravilnosti u cijelom tom postupku i nejasnoća čemu je kumovao DAB, i ostalo je na kraju na tome da više nemaju uvjeta za poslovanje samo taj jedan prostor u Zagrebu od kojeg su živjeli - prisjeća se Bajro Sarić što je sve nekad moćno poduzeće imalo u Dubrovniku.
17. travanj 2024 20:24