StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvo‘KLUB ČLANOVA SELO‘

DIJANA KATICA Ruralni turizam i turističke rute koje prolaze ruralnim područjima, idealno su rješenje za budućnost

Piše Maja Rilović Koprivec
13. rujna 2020. - 16:58
Predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo“ Dijana Katica nedavno je županu dubrovačko neretvanskom predstavila projekt promocije autohtonih vinskih sorti i objedinjenja ponuda vinskih regija u okviru vinske karte Europe te najavila 5. Kongres ruralnog turizma koji će se održati u našoj Županiji. Hrvatska je u posljednjih godina puno napravila na razvoju ruralnog turizma, zahvaljujući i djelovanju Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj, turistička ponuda na selu sve je raznovrsnija i kvalitetnija pa smo Dijanu Katicu pitali što kažu naši domaćini, kakvi su im bili gosti i ova po svemu neobična sezona?

- Kada je riječ o ruralnom turizmu, statistički se prate samo noćenja na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima tako da nemamo podatke o svim objektima u ruralnom turizmu. Gledajući podatke iz e-visitora o noćenjima i dolascima na OPG-ima, vidimo da su u prvih sedam mjeseci ove godine dolasci 62 posto u odnosu na prošlu, a noćenja čak 71 posto. Najveći rast je bio u srpnju 2020. kada su dolasci bili ca. 70 posto a noćenja čak 92 posto u odnosu na srpanj 2019. Iz toga možemo zaključiti da je i promet u drugim objektima ruralnog turizma promet dosegao minimalno 50 posto  prošlogodišnjeg uspjeha. Potrošnja u izletničkim objektima gdje se pružaju usluge isključivo hrane i pića, nije u jednakoj mjeri pratila noćenja. Ova godina je pokazala da unatoč lošim predviđanjima ruralni turizam odolijeva svim izazovima, pa tako i pandemiji.
Prema neformalnoj komunikaciji s domaćinima, pokazali su određeno zadovoljstvo što su ipak radili, ali to je daleko od očekivanih rezultata. Rezultati za kolovoz još nisu objavljeni, ali očekujemo da će pratiti podatke iz srpnja, uz napomenu kako bi rezultati za kolovoz zasigurno bili bolji da određene države nisu uvele mjere sukladno epidemiološkoj situaciji. Primjećeno je također da su mnogi turisti individualno rezervirali smještaj te dolazili sa svojom obitelji, odnosno u manjim grupama. Agencijski programi, koji su uglavnom vezani za daleka tržišta, ove godine su bili realizirani u malom broju.

image
Pješačku turu Čilipi - Grušići - Čilipi organizirao je Agroturizam Konavle

 

U našoj je Županiji uz Viganj hit bio i konavoski Molunat. Turisti su očito birali izoliranija mjesta, kuće za odmor, kampove i one vrste objekata gdje mogu imati veću privatnost i što manji kontakt s drugim gostima. Jesu li takva iskustva i u drugim regijama gdje je razvijen ruralni turizam?


Slična situacija kao u Dubrovačko neretvanskoj županiji je primijećena i u drugim hrvatskim županijama, gdje su gosti tražili izolirane objekte, pa tako i u ruralnom turizmu. Ova zahtjevna godina pokazuje kako veću pažnju u budućnosti treba posvetit upravo ruralnom turizmu. To se prvenstveno odnosi na podizanje kvalitete te promociju ruralnog turizma i svih njegovih posebnih oblika. Kako bi se rasteretio masovni turizam, smatramo kako su ruralni turizam i turističke kulturne rute, koje prolaze ruralnim područjima, idealno rješenje u današnjem vremenu. Mnoga istraživanja upućuju na to da se ruralni turizam u svijetu popularizira uz obvezne sigurnosne mjere.


Hoće li se unatoč ovakvoj sezoni provesti vrednovanje ponude ruralnog turizma i nacionalno natjecanje „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“?


Suncokret ruralnog turizma će se svakako realizirati, ali u nešto izmijenjenom obliku. Na sastanku kod župana Dobroslavića dogovoreno je da će se akcije Zlatna naranča i Suncokret realizirati istovremeno, a posebna pažnja će ove godine biti posvećena smještajnim kapacitetima, aktivnom turizmu, i posebnim programima kreiranim u cilju poticanja kvalitete i sigurnosti.

image
Eko Etno Grupe Dijana Katica



 

Dubrovačko neretvanskom županu nedavno ste predstavili projekt Europska kulturna ruta „Iter Vitis“ kojeg kordinira Klub članova selo. Što je cilj toga projekta ?


Iter Vitis je jedna od 38 certificiranih europskih kulturnih ruta pri Institutu za kulturne rute Vijeća Europe, koja službeno prolazi kroz 20 država i širi se izvan granica Europe. Kultura vinove loze, vinarstvo i vinogradarstvo te vinogradarsko-vinarska arhitektura i krajobrazi važan su dio europske i mediteranske kulture. Europski ruralni krajolik smatra se važnom baštinom s visokom dodanom vrijednošću. Vinarije, autohtone sorte vina i tradicijski vinogradi te ljudi i tehnologija povezana s ovom tradicijom, važne su sastavnicei naše hrvatske kulture. Štoviše, kvaliteta života u ruralnim, posebno vinogradarskim područjima može se smatrati važnim modelom za razvoj vinskog turizma u cilju očuvanja baštine i poticanja dodatne kvalitete. Hrvatska partnerstvom u Iter Vitis ruti dobiva poveznicu s nacionalnim rutama u drugim državama što može doprinjeti zajedničkom turističkom tržištu, koje za motiv dolaska ima upravo vinogradarstvo i vinarstvo, kulturu hrane i pića. Također se radi nacionalni pravilnik o turističkoj vinskoj ruti koji će odrediti pravila za sudjelovanje u njoj kao i oblikovanje standarda kvalitete te certifikata/oznaka kvalitete.

image
Pješačku turu Čilipi - Grušići - Čilipi organizirao je Agroturizam Konavle

 

U našoj Županiji pripremate i 5. Kongres ruralnog turizma za sljedeću godinu, koje će biti glavne teme roga skupa? Koji su problemi koje bi za snažniji razvoj ruralnog turizma trebalo riješiti implementacijom određenih propisa?


Predviđeno je da se 5. Međunarodni kongres o ruralnom turizmu održi u travnju 2021. u Konavlima. Glavne teme Kongresa bit će vezane na kvalitetu i održivost u ruralnom turizmu te poticanje STEM pristupa u ruralnom turizmu (Rural STEM). Na Kongresu će se raspravljati i o drugim temama poput iskustava iz drugih država, turističkim (kulturnim i drugim tematskim) rutama koje prolaze kroz ruralna područja, eno-gastro turizmu i ostalim aktualnim temama poput konkurentnosti, kreativnosti i inovativnosti. Očekuje se preko 200 sudionika iz više europskih država. Naravno, njegovo održavanje ovisit će o trenutnoj epidemiološkoj situaciji te će u slučaju većih sigurnosnih mjera održavanje biti prebačeno na jesen 2021. godine. Jedan od ciljeva održavanja Kongresa u Konavlima je upoznavanje šire stručne javnosti s Konavlima kao značajnom i nagrađivanom ruralno-turističkom destinacijom.
19. travanj 2024 18:01