StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvo‘TJEDAN ODMORA VRIJEDAN‘|

DALEKO,DALEKO, IZA SEDAM GORA: Ni krevet za 150 kuna nije privukao više od pedesetak gostiju u Dubrovnik!

Piše Kristina Filičić
29. listopada 2020. - 07:28
Protekli  ‘Tjedan odmora vrijedan’, akcija Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice uspio je u Istri i Plitvicama, ali ne i u prometno odsječenom Dubrovniku unatoč povoljnim cijenama usluge. A cijene smještaja koje je korona ionako srezala i do 30 posto lanjskih, za tu priliku snižene su još  50 posto, pa se vjerovali ili ne, u Dubrovniku moglo noćiti za 150 kuna.

 U hotelu Lero kažu kako se čak 90 posto upita 'pretvorilo' u dolaske, ali…  - Bilo je tridesetak gostiju, najčešće obitelji, otprilike u 15 soba. Boravili su dva, tri dana. Ostvarili smo šezdesetak noćenja, ni blizu onome čemu smo se nadali – kažu u hotelu u kojem je noćenje u dvokrevetnoj sobi stajalo 450 kuna. Putem turističke agencije 'Obzor putovanja' na jug se spustilo desetak gostiju. U ponudi je bio paket od četiri ili osam dana boravka u dubrovačkom visokokategorniku. U cijenu od 2.050 kuna po osobi uz tri noćenja s doručkom, uračunat je i povratni let zrakoplovom te privatni transfer do hotela. Ista ponuda za sedam noćenja iznosila je 3.330 kuna. - Prvi dan je bilo upita što nas je ugodno iznenadilo, nismo očekivali tako brzu reakciju. Naravno to je puno manje od optimalnih brojki, ali s obzirom na situaciju bojali smo se da će biti otkazivanja. Uglavnom su trodnevni i četverodnevni aranžmani bili zanimljivi, nije bilo upita na sedam dana – kaže Romana koja smatra kako je marketinška kampanja akcije krenula dosta kasno. Ideja da se napravi nešto za domaće je super, kažu u Pervanovo apartmanima, koji su za tjedan odmora uključili svoje apartmane u Gradu i Solitudu. Imali su dva ili tri upita i jedan jedini booking. Dvoje domaćih gostiju boravilo je tako u luksuznom apartmanu u samoj povijesnoj jezgri i za noćenje izdvojilo 170 kuna po osobi unutar zidina.
U novoj privatnoj vili Heritage Villa Nobile na Pilama, gdje svaka soba priča priču, Vojnovićeva soba bila je dostupna za 440 kuna a Ohmučevićeva za 675, uz doručak. Od dva upita, jedan je realiziran.

image
Tonći Plazibat/Cropix


- U Ohmučevićevoj sobi imali smo naše Riječane. Ostali su  tri noći – kaže nam Tina koja je očekivala više upita. Mišljenja je kako bi ovu akciju trebalo organizirati  više puta jer 'naša bi čeljad putovala'.
Od Ivane iz turističke agencije 'Adria Gate' doznajemo kako za tri dubrovačka apartmana 'Pera', 'Nika' i 'Ivicu', upita nije bilo, ali se ostvarila rezervacija na Lastovu. Zagrepčani su prošli vikend tamo boravili u studio apartmanu tik uz more za 290 kuna po danu. Tjedan je trebao biti organiziran ranije, odaziv bi bio puno veći, smatra naša sugovornica. - Na upit nisam imala ništa. Nisam iskreno ni očekivala jer skupo je do Mljeta doći. Povezanost je najveći problem. Živim u Puli, otac ima kuću na Mljetu. Samo put do Mljeta i natrag dođe nas dvije tisuće kuna. U današnje vrijeme covida, to je puno – kaže Helena, vlasnica apartmana na Mljetu. U srcu Nacionalnog parka ponudila je smještaj za četiri osobe za cijenu po noćenju od 375 kuna. Iduća sezona trebala bi biti bolja, dodaje, ali pitanje je kako će se kriza odraziti na financije potencijalnih putnika. Na vinsku turu poluotokom Pelješcem, poludnevni izlet u aranžmanu agencije Korkyra nije se nitko odvažio, kažu, 'niti su pitali niti se interesirali, ljudi nemaju hrabrosti putovati'.

image
Tonći Plazibat/Cropix



Uz hotelijere i iznajmljivače, u 'Tjedan odmora vrijedan' uključili su se i kulturnjaci. U Dubrovačkim muzejima u prva četiri dana akcije broj posjetitelja je porastao za 6 posto u odnosu na tjedan prije, a prodaja u muzejskoj suvenirnici povećana je za tri posto. Tjedan ranije bilo je 286 posjetitelja, u tjednu odmora njih 304 je posjetilo muzeje. Cijena jedinstvene ulaznice za osam muzejsko-galerijskih ustanova iznosila je 50 kuna, 62 posto niže od one u redovnoj prodaji. Dubrovačke zidine pak nisu sudjelovale u tjednu, no domaćim gostima obračunava se dječja ulaznica od 50 kuna. Potrebno je, poručuju, samo pitati. Turistički vodič i voditelj 'Dubrovnik lokal guides' Marko Miloš odradio je jednu turu. Ulicama Grada za 75 kuna po osobi prošetao je dvojac iz Jastrebarskog. - Zamislili smo to malo dinamičnije, ponudimo domaćim gostima simpatični mini rječnik dubrovačkih riječi, damo im priliku da zaigraju nogomet Iza Roka đe se po legendi igralo još u 16. stoljeću. Oživljavamo povijest kroz iskustvene doživljaje – kaže Marko. Neobično je, za ne reći tragikomično, nakon rekordne 2019., pobrojavati goste brojkama jedan, dva... deset iako se u Dubrovniku proteklog tjedna moglo odmoriti za pristojne novce.

image
Tonći Plazibat/Cropix


Naime, za trodnevni odmor u gradu jednom paru je za smještaj bilo dovoljno 900 do tisuću kuna. Približno cijeni za jedno noćenje u vremenu prije korone. Ako su obišli muzeje i zidine, to ih je stajalo još 200 kuna. Toliko su izdvojili i za dvije povratne karte do Lokruma. Upoznali su Dubrovnik za 1200 kuna. Idealno. Hranu, to je ionako postalo in, pripremili su u apartmanu, a najveća stavka, ona koja mrsi račune, bio je prijevoz. Ipak, u tjednu 'povlaštenog' odmora čak i prijevoz je djelovao prihvatljivo. Kad korona jednom ode i vrate se stare turističke brojke, nadajmo se 'tjedan odmora vrijedan' neće postati dio povijesti već lijepe tradicije nižih cijena. Svake godine barem sedam dana Slavoniju bi tako 'naselili' Dalmatinci, a Dalmaciju Slavonci.
Omogućiti građanima Hrvatske da u pola cijene od smještaja, znamenitosti i izleta sve do ugostiteljskih usluga i različitih doživljaja, upoznaju željeno odredište u državi,  hvalevrijedan je projekt koji usput potiče domaći turizam i povećava turistički promet u posezoni. Zašto onda ne i u predsezoni, pitaju se mnogi. Primjerice, tjedan ili dva u travnju, pa još jednom početkom rujna, Hrvati bi napokon obišli domovinu za male solde.


Domaće je domaće
Prema podacima Turističke zajednice Grada Dubrovnika od 16. do 21. listopada zabilježeno je 1696 dolazaka. Usporedbe radi te iste dane u tjednu prije, dakle od 9. do 14. listopada bilo je 1669 dolazaka. Statistike pokazuju kako je u 'Tjednu odmora vrijednom' broj dolazaka je narastao za 27. Treba li spomenuti, domaći gosti su i dalje najbrojniji.
23. travanj 2024 16:54