StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoIMUNE NA PANDEMIJU|

CIJENE DUBROVAČKIH NEKRETNINA NISU PALE: Kvadrat stana u Lapadu 3500, a u zidinama oko 5700 eura!

Piše Kristina Filičić
14. lipnja 2021. - 19:05

Pandemijom uzrokovana gospodarska kriza nije se značajnije odrazila na dubrovačko nekretninsko tržište. 'Stanje na tržištu nekretnina i dalje je vrlo živo jer je Dubrovnik kao najpopularnija destinacija u RH, trajno zanimljiv inozemnim i domaćim ulagačima', kaže Nada Burum, potpredsjednica Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina Županijske komore Dubrovnik.

- Aktivnost na tržištu nekretnina prisutna je čitavo vrijeme korona krize, iako su zbog ograničenja bili otežani operativni procesi pri kupoprodaji nekretnina. Iznenadila nas je odluka nekolicine stranih klijenata da kupe nekretninu na temelju digitalne prezentacije, na daljinu odnosno na neviđeno. Možemo reći da takve realizacije čine iskorak u poslovanju – ističe ova vlasnica dubrovačke agencije za posredovanje nekretninama IMB Nekretnine.

Na pitanje je li pandemija utjecala na cijene nekretnina, odgovara kako su cijene mirovale odnosno 'nisu rasle po godišnjoj stopi kao u predpandemijskom vremenu 2019.'.

- Neke nekretnine su snižene ali znamo da prodavatelji snižavaju cijene i kada su okolnosti uobičajene. Bilježi se i rast cijena određenih nekretnina u vremenu pandemije. Kako se ide ka popuštanju restrikcija, inozemni klijenti najavljuju svoj dolazak, zanimaju ih kvalitetne vile i kuće, ali i stanovi – dodaje Burum pa će:

- Drago nam je da naši sugrađani nisu bili primorani prodavati svoju imovinu radi posljedica koje je donijela ova kriza, nego to rade planirajući neke nove projekte, dakle ništa ne odskače od uobičajenih kretanja u ponudi nekretnina na tržištu.

U prilog tome kako nije došlo do zastoja na nekretninskom tržištu niti pada cijena nekretnina navodi nekoliko primjera. Primjerice, 2019. posredstvom IMB agencije postignuta je cijena od 4780 eura po kvadratu vile u Lapadu, dok je kvadrat manjeg starijeg stana u Lapadu prošle godine realiziran za 4800 eura kvadrat. U 2021. cijena za kvadrat stana u novogradnji u Lapadu je 4500 eura.

image
Nada Burum, potpredsjednica Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina Županijske komore Dubrovnik
Imb Nekretnine
eNekretnine

Nada Burum spominje informacijski sustav eNekretnine uspostavljen od ministarstva nadležnog za poslove graditeljstva i prostornog uređenja radi pregleda i usporede prometa na tržištu nekretnina u RH. Podatke o realiziranom naplatnom prometu ministarstvo automatski preuzima iz Evidencije prometa nekretnina Porezne uprave.
- Podatke o nekretninama koje sadrži Zbirka kupoprodajnih cijena, stručno tijelo grada po potrebi ispravlja postupkom evaluacije sukladno Pravilniku o eNekretninama, što traje, pa određeni podaci ne mogu pravovremeno biti pokazatelji u sustavu, nego zasad pruža uvid u djelomične evidencije. Ovlaštenim procjeniteljima i posrednicima u prometu nekretninama omogućen je pristup sustavu kao podloga za stručni rad, što će uvelike olakšati analize kad sustav eNekretnine bude unaprijeđen tako da identificira elemenate koji zbirno određuju prodajnu vrijednost nekretnine po jednom ugovoru kupoprodaje – ističe Burum.
Automatizacija podataka putem eNekretnine odvija se od srpnja 2017. godine.

- Agencija smo godinama specijalizirana za luksuzne nekretnine, a spomenuti primjeri odnose se upravo na luksuzne nekretnine, stoga navedene cijene ne trebaju čuditi. Za stanove standardnih vrijednosti bilježimo prosječnu prodajnu cijenu u Lapadu oko 3500 eura po kvadratu. Bilježili smo odličan broj transakcija u 2019., u 2020. tek u blagom postotku niže, a prvih šest mjeseci 2021. jednako je 2019. godini – kaže Burum pa navodi kako je u Gradu unutar zidina 2019. realizirana cijena pri prodaji nekretnine šest i pol tisuća eura po kvadratu, a lani i ove godine oko 5.700, a na Pločama između četiri i pol i pet tisuća eura kvadrat.

Godina mirovanja

Napominje kako u poslovanju nekretninama u Dubrovniku nema mjesta generaliziranju cijena i kako treba slijediti individualizirani pristup svakoj nekretnini. Razlike u cijenama na dubrovačkom tržištu ne trebaju čuditi ako se pogleda konfiguraciju terena i već prepoznatljive cjenovne blokove. Uvala Lapad, predio od pošte Lapad do Čokolina, donji dio Gruža, poslovni centar Gruž, primjeri su atraktivnih lokacija, ravne pješačke zone u krugu potrebnih sadržaja, što olakšava život, pa se tu postižu vrlo visoki iznosi, ovisno o orijentaciji stana, starosti objekta, kvaliteti građevine i ostalim obilježjima koja određuju cijenu nekretnine.

- Ekskluzivni dijelovi grada, Pile, Ploče, Sveti Jakov, na tim se lokacijama vlasnici teže odlučuju na prodaju, s pravom vrednuju svoje nekretnine. Nekretnine unutar gradskih zidina su dugoročna vrijednost, nezamjenjive. Postojan je interes za nekretninama unutar zidina, od strane ozbiljnih diskretnih domaćih i stranih ulagača. Obzirom da su cijene unutar zidina mirovale zadnju godinu koliko traje pandemija, neki od njih su prepoznali trenutak za 'ulazak' unutar zidina ili osnaživanje već stečene pozicije unutar povijesne jezgre – kaže potpredsjednica Strukovne grupe i dodaje kako će luksuzne nekretnine uvijek privući interes kupaca veće platežne moći koji takve nekretnine vide kao sredstvo za očuvanje vrijednosti novca.

Naglašava kako su u Europi lani uz snažan pad gospodarskih aktivnosti uzrokovan covidom, cijene nekretnina nastavile rasti, u nekim europskim državama najviše u zadnjih 14 godina, između 8 i 17 posto. U Hrvatskoj u 2020. povećanje cijena nekretnina iznosilo je više od 6 posto, dok se osjetio pad ukupnog prometa za oko 11 posto. U proteklih pet godina cijene nekretnina na Jadranu skočile su za 27 posto, dok su cijene novogradnji u RH rasle u prosjeku 10 posto.

image
Luksuzne nekretnine uvijek privlače kupce veće platežne moći jer u njima vide sredstvo za očuvanje vrijednosti novca
Imb Nekretnine

Brz oporavak

- U prilog prometu nekretninama idu niske kamatne stope, dok kamata na štednju gotovo i nema, pa uslijed ekonomske neizvjesnosti i smanjene potrošnje u proteklom razdoblju, nekretnine su uz godišnji prinos od najma privlačna investicija. Normalizacijom u svijetu, brz oporavak bi mogli imati oni koji su direktno ili indirektno povezani s turističkim sektorom, kao vlasnici nekretnina na Jadranu i u Zagrebu – smatra vlasnica IMB Nekretnina Nada Burum. Na upit može li se sadašnja situacija na nekretninskom tržištu usporediti sa onom 2008. po izbijanju ekonomske krize, odgovara:

- Ta je kriza snažno potresla tržište nekretnina, oporavak je počeo tek 2016. pojačanom potražnjom stambenih nekretnina, što je uzrokovalo rast cijena. To je bilo vrijeme kada se u nekretninskoj industriji puno radilo a malo moglo primiti, jer je recesija 2008. godine prouzročena nedostatkom potražnje. Financijska kriza je pogodila SAD i proširila se velikom brzinom na svijet, stručnjaci kažu da je izazvala najveću gospodarsku krizu nakon drugoga svjetskog rata. Svjedočili smo tada padu cijena nekretnina brzinom i u postotku kako zadnje dvije, tri godine svjedočimo rastu.

image
.
Damjan Tadic/Cropix
APN krediti

Nakon potresa, u Zagrebu se naglo povećala potražnja za stanovima u kvalitetnoj armirano-betonskoj novogradnji pa je i cijena takvih stanova značajno porasla usprkos korona krizi, kaže Burum, čija agencija posluje i u Zagrebu, pojašnjavajući kako potražnja uvjetuje cijenu.
- Program državnog subvencioniranja učinio je poželjnim nekretnine koje su imale akt o uporabi odnosno ispunjavale preduvjete kupcima da bi realizirali APN kredit, zbog čega je počela rasti cijena starijih stanova i zemljišta za gradnju. Vezano za kreditiranje, kamate, rokove otplate kredita, mladi ljudi su tu koristili uvjete povoljnije od tržišnih. Prepoznali su subvenciju kao financijsko olakšanje pa je u četiri godine odobreno više od 17.500 subvencioniranih kredita, a prema sadašnjim informacijama, APN (Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama) će do kraja 2023. objavljivati javne pozive za subvencije.

19. travanj 2024 07:35