StoryEditorOCM

Britanski Telegraph skinuo je Dubrovnik sa liste top destinacija, a preporučio jedan drugi dalmatinski grad. Evo zašto više nismo IN

Piše dv
4. travnja 2023. - 13:54

Britanski Telegaph i ove je godine objavio listu najpoželjnjih destinacija za ljetovanje, a na kojoj nema Dubrovnika. Umjesto našeg grada, Telegraph je u Hrvatskoj izdvojio Split kao najpoželjniju destinaciju. 

Gužve su manje nego u Dubrovniku, a dok pijete kavu pogled je veličanstven...‘

Prevelike gužve u turističkim odredištima, rat, pandemija i klimatske promjene natjerale su turiste, osobito Generaciju Z ili zoomere, da omiljena odredišta poput Pariza i Provanse zamijene s Lyonom i Kalabrijom. Britanski Telegraph sastavio je ‘bucket list‘ za putovanja, odnosno popis destinacija koje želite posjetiti prije nego što umrete.

image

Splitska riva

Vladimir Dugandzic/Cropix

Donedavno su na toj listi bili drevni Egipat, Machu Picchu, Sankt Peterburg, Route 66, ali vremena se mijenjaju. Ono što je bilo zanimljivo prije nekoliko godina, sada je pomalo zastarjela ideja. Uslijed turbulencija koje prolazimo zadnjih godina - pandemija, klimatska kriza, rat, prekomjerni turizam - neke su destinacije postale manje poželjne. S popisa je uklonjeno i najpopularnije turističko odredište u Hrvatskoj - Dubrovnik.

Umjesto bisera s krajnjeg juga Hrvatske, koji je doživio dodatni turistički procvat zbog ‘Igara prijestolja‘, koje su se snimale u gradu, Telegraph preporučuje - Split.

Pišu kako je Dubrovnik 2011. privukao oko 600.000 posjetitelja, a do 2019. imao ih je godišnje 1,5 milijuna. U privlačenju gostiju značajnu ulogu odigrala je serija ‘Igra prijestolja‘, koja se snimala među srednjovjekovnim zidinama grada.

Kako piše Telegraph, takve brojke bile su previše za grad čija populacija broji tek 43.000 stanovnika. Ako želite manje gužve, ali ipak istraživati povijest i osjetiti šarm Jadrana, sjeverozapadno od Dubrovnika čeka vas Split, napominje Telegraph.

Pogled s terasa kafića puca na otok Brač, a Dioklecijanova palača pamti rimskog cara koji je grad nazivao domom. Pritom nećete gledati gužve na svakom drugom uglu. Telegraph podsjeća na letove iz Manchestera prema Splitu peko easyJeta i na hotel Dioklecijan s pet zvjezdica, gdje noćenje po osobi stoji oko 1.140 eura.

25. travanj 2024 07:10