StoryEditorOCM

BIT ĆE ENGLEZA NA JADRANU Britanci Hrvatsku stavili na ‘zelenu listu‘

Piše DV/JL
27. lipnja 2020. - 21:30
Britanski The Sun javlja kako je Hrvatska među zemljama koje su označene zelenom bojom na njihovom 'korona semaforu', što znači da su sigurne za putovanje tamošnjih turista te oni koji se vrate iz Hrvatske neće morati u 14-dnevnu samoizolaciju.
Britanske zračne kompanije tako će s hrvatskom uspostaviti "zračni most" kojim će putnici moći sigurno doći na svoja omiljena ljetna odredišta. S druge strane, u samoizolaciju će morati oni koji se vraćaju iz zemalja označenih crvenom bojom, poput Sjedinjenih Američkih Država, Brazila i Indije, piše Jutarnji.hr.

Nove mjere na snagu bi trebale stupiti 6. srpnja, dva dana nakon što se najavljuje popuštanje gotovo svih mjera u Velikoj Britaniji, a na detaljima, kao i na konačnom izgledu 'korona semafora', još uvijek se intenzivno radi.

Novu odluku snažno je pozdravilo turističko udruženje ABTA navodeći kako će ona imati jak utjecaj na avioindustriju koja je zbog koronavirusa na koljenima. Odluka je donesena svega tri tjedna nakon što je britanska vlada donijela propis po kojem svi koji ulaze u zemlju moraju u 14-dnevnu izolaciju. Kritičari su tu odluku dočekali glasnim negodovanjem, ustvrdivši kako će turistička industrija propasti, a mnogo ljudi izgubiti radna mjesta. 

Novi sustav zelenih, narančastih i crvenih svjetala osmislio je engleski javnozdravstveni centar, a baziran je na podacima o prevalenciji virusa u pojedinim zemljama. Tako su uz Hrvatsku zelenim označene Grčka, Austrija i Njemačka te Barbados, Tajland, Novi Zeland i Vijetnam, dok su Australija, Belgija, Kanada, Danska, Japan, Nizozemska, Portugal, Singapur, Južna Koreja, Švicarska Francuska, Španjolska i Italija označene zemljama srednjeg rizika, odnosno "narančastim".
16. travanj 2024 22:33