StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoARGENTINCI MARCUS VENITEZ I TERESA VERENE O DUBROVNIKU

'Hostel bi mogao biti jeftiniji, brod do Lokruma vam je sramotno skup'<br />  

Piše Mark Thomas
23. srpnja 2019. - 15:36
Marcus Venitez and Teresa Varene prešli su Atlantik kako bi se iz prve ruke uvjerili u ljepote Dubrovnika. Podrijetlom su iz San Lorenza, grada na sjeveroistoku Argentine, koji ima nešto više stanovnika od Dubrovnika, točnije 46 tisuća. Njihova je rodna provincija Santa Fe poznata po izvozu žitarica, a poljoprivredom se bave i oni, oboje su farmeri. Sretni su što su stigli na jug Europe i pobjegli od niskih temperatura koje se u Santa Feu trenutačno kreću oko desetak stupnjeva Celzija.

Kao i većinu posjetitelja iz 'Novog svijeta', ovaj su simpatični argentinski par na prvi pogled osvojile gradske zidine:
- Nevjerojatno je vidjeti stari grad opasan zidinama I tvrđavama. Prije nego smo pošli na put, čuli smo da Dubrovnik ima bogatu povijest, ali smo nekako više informacija imali o moru I okolnim otocima, tako da zapravo nismo očekivali vidjeti toliko kulture I povijesti na jednom mjestu – priznaje Marcus.

Teresa ima primjedbu na skupoću s kojom su se susreli u Gradu:
- U usporedbi s Argentinom, cijeli je europski kontinent dosta skup. Usporedbe radi, primjetili smo da su u Dubrovniku cijene nešto niže nego u zemljama Zapadne Europe, ali mnogo više nego u Istočnoj Europi. Došli smo u Dubrovnik iz Bosne I Hercegovine i odmah uočili razliku. Ali, vi ste i dalje jeftiniji nego Italija ili Španjolska, iako bi cijene smještaja mogli sniziti. Mi smo, primjerice, odsjeli u hostelu, u tzv. shared room, i platili 45 eura noć, što nam se čini previše – govori Teresa.

Mladi Argentinci nemaju pritužbi za uslužnost osoblja:
- Gdje god smo bili, od hostela do restorana I barova, odlično su nas uslužili. Nije falilo osmijeha na licima, nije trebalo dugo čekati narudžbu, sve u svemu izvrsno – ističu južnoamerički turisti koje je ugodno iznenadila i čistoća grada:
- Imate stvarno čist i uredan grad. Nigdje nismo vidjeli otpad po ulicama, prljavštinu u moru ili pretrpane kontejnere. Čistoća vam je veliki plus u turističkom smislu – hvale Grad naši sugovornici.

Marcus I Teresa zadovoljni su i gradskim javnim prijevozom koji su koristili za razgledanje Grada i izvan povijesne jezgre:
- Autobusi voze po rasporedu, nisu preskupi, istina, ponekad unutra bude gužve, no ljeti je normalno da se prevozi puno putnika. Jedino nam je žao što nismo stigli vidjeti otok Lokrum. Karte su nam jednostavno preskupe. Tražili su 20 eura po osobi, što je daleko iznad našeg standarda. Zapravo je sramota da za desetak minuta plovidbe brodom naplaćuju toliko – negoduju Argentinci koji nakon dvodnevnog boravka u Dubrovniku autobusom odlaze u posjet Splitu.
20. travanj 2024 06:44