StoryEditorOCM
MišljenjaNOGOMETNA SRAMOTA

Ušutjeli se konavoski junaci pa ne znamo je li ih sramota ili podržavaju batinaše

Piše Jadran Kapor
11. travnja 2023. - 14:09

Dvojica igrača Slavena s Grude, tvrdi se u medijima, pretukla su i u bolnicu pospremila Pera Opušića, igrača Konavljanina. Uprava Slavena, kao ni Županijski nogometni savez, evo sve do objave ovog teksta, nisu o tome još ni zucnuli. Nije im palo na pamet reći ni da će istražiti slučaj, a kamoli da im je žao što se to dogodilo.

Nisu rekli ni da će nešto poduzeti da se to ne ponovi, ako je stvarno riječ o zlu koje su počinili njihovi igrači. Ništa, ni na svojim facebook stranicama, ni na službenim web stranicama, a još manje u medijima. Da stvar bude još luđa, igrači Slavena pretukli su brata jednog od svojih suigrača, Paola Opušića, ali to je već druga tema.

U Klubu i u savezu, šute i čekaju da prođe.

Možemo mi sad vjerovati da nisu reagirali jer ih je sramota. Na isti način možemo vjerovati i da im je drago što je Pero Opušić dobio po lampi i da misle kako je trebao dobiti i jače. Šutnja najčešće znači odobravanje, zar ne?

Da u upravi Slavena i Županijskom nogometnom savezu sjede vrtićka djeca, rekli bismo da ih je sramota što se sve to dogodilo pa zato šute. Ali odrasli ljudi, naročito oni koji se bave sportom, u takvim situacijama reagiraju brže, makar konstatacijom da im je žao, da će ispitati što se i kako dogodilo, te da ovaj slučaj neće ostati bez posljedica.

Naravno, navikli smo i na floskulu kojom se najčešće koriste hulje i lopovi koji s osmijehom na usnama poručuju - neka institucije obave svoj posao. Međutim, ovdje govorimo o sportašima, dakle ljudima koji znaju razlikovati pravdu od nepravde, dobro od zla, ljude koji su naučili gubiti i pobjeđivati. Ali takvi su u Županijskom nogometnom savezu i u HNK Slavenu, evo, slabo vidljivi. Ne dolaze do izražaja, što li već..

Uglavnom, umjesto žaljenja, "obitelj Slavena iz Grude želi svim ljudima dobre volje sretan Uskrs" na svojoj facebook stranici. Toliko od njih, a lijepo što su se i toga sjetili. Iako, ima bit da su u sljedećoj rečenici mislili baš na pretučenog Pera Opušića jer su napisali:

- Neka dragi Bog svima da puno zdravlja i ljubavi.

Drugim riječima, dragi Pero, drugi put budi malo pametniji da ne dobiješ opet po lampi, a sad nam se brzo oporavi i budi dobre volje.

Svi ovdje govore o sramoti dvojice mladića koji su napali trećeg (jer je imao neke primjedbe na suđenje nogometašima Slavena). Sigurno je da su ta dvojica izvršitelja, a policija će valjda utvrditi koji su, glavni krivci. Međutim, sportski savezi i klubovi oduvijek su bili i mjesto na kojem se mladi odgajaju, uče pobjedama i porazima, fair borbi. Jednom riječju, uče se sportskom ponašanju.

A ta je škola u Slavenu i Županijskom nogometnom savezu očito zakazala. Dakle, u određenoj su mjeri odgovorni treneri, predsjednici i što već takvi klubovi imaju od vodstva. U krajnjoj liniji, bilo bi lijepo čuti što o svemu kažu sponzori Slavena. Je li njih sramota zbog incidenta ili podržavaju batinaše?

Točno vidim kako će frka nastati zbog ovog teksta, a ne zbog "sitnog nestašluka" zbog kojeg je Pero Opušić završio u bolnici. Nije frka ni što Klub i Savez glasno šute. Krivi su novinari koji su pisali da je Opušić pretučen, jel da?

19. travanj 2024 17:55