StoryEditorOCM

Svi smo mi  Rafa!<br />  

23. svibnja 2018. - 17:00

Nogometaša NK Žrnova, brazilca Rafaela Batistu Dos Santosa pošteno su izvrijeđali u Smokvici  gdje je njegov klub  krajem prošlog mjeseca igrao protiv domaćina, NK  Jadrana.  Bez obzira na razloge, a navodno je tu bilo i Rafinog nesportskog ponašanja na terenu, skandalozno je da su sa tribina tamnoputom nogometašu izvikivane rasističke uvrede.  Jednostavno  ne postoji opravdanje za povike  'crnčugo' , pa ni ako se to nažalost sve češće događa u multikulturalnijim i multinacionalnijim zemljama od Hrvatske. Poput primjerice Italije, gdje su na isti način kao i Rafaela, početkom godine izvrijeđali tamnoputog nogometaša Juventusa, Blaisa Matuidija.  No za razliku od Italije gdje je domaćin, klub Verona zbog rasističkih ispada svojih navijača od talijanskog nogometnog saveza ekspresno kažnjen sa  20 tisuća eura i praznim tribinama, za incident u Smokvici šira javnost saznala je nakon mjesec dana kada je dopisnica Dubrovačkog vjesnika sa Korčule, Dora Mikelić saznala da se dogodio i napisala tekst o tome.  

Dora je o tom incidentu dobila potvrdu najmjerodavnije osobe na utakmici, delegata Hrvatskog nogometnog saveza  koji je cijeli događaj zabilježio u službenom zapisniku utakmice. Dakle, službeno je evidentirano  da je grupa gledatelja izvikivala rasističke uvrede na račun tamnoputog igrača NK-a Žrnovo zbog čega je delegat od zaštitara zatražio da smire ili udalje iz gledališta te ljude.  - Na početku utakmice i sredinom prvog poluvremena manja grupa tzv. navijača izvikivala je. Pozvao sam redare da taj dio publike ili smire ili udalje s utakmice. Redari su ih pomaknuli sa strane i razgovarali s njima. Radilo se o izrazito rasistički raspoloženim ljudima, a primijetio sam i da je cijeli događaj ostavio traga na igraču. Bio je šokiran. U nogometu sam dugi niz godina i nisam nikad doživio nešto slično, sve skupa me potreslo i neugodno iznenadilo, a cijeli sam događaj zabilježio u službenom zapisniku utakmice kojeg sam proslijedio Hrvatskom nogometnom savezu. Poznam članove Uprave Nogometnog kluba Jadran iz Smokvice, jasno mi je kako danas nije lako voditi klub, ali moram priznati da sam očekivao službenu reakciju kluba, odnosno da se distanciraju od rasističkih uvreda  – izjavio je našoj novinarki  delegat HNS-a Nikša  Nogalo.

Tu je početak i kraj cijele priče. Sve druge objavljene ili neobjavljene izjave svjedoka  tog sramotnog događaja  su manje važne.  Stoga demanti  koji su na tekst Dore Mikelić poslali iz NK Jadran, a posebice prozivanje na neprofesionalnost naše novinarke ne stoji.  Uostalom u tom demantiju iz NK Jadrana ne samo da ne poriču da se incident dogodio već se i ograđuju 'od svih oblika nasilja pa tako i verbalnih napada od strane nekolicine gledatelja'.  I da se razumijemo, nisu nogometaši ni njihovi klubovi ovdje krivi jer doista je nemoguće predvidjeti  tko će sve sjedati na  tribinama i što će uraditi.  Zato i postoji policija koja je osiguravala i ovu utakmicu. Jedino je nejasno zašto su na rasističke uvrede reagirali jedino redari i to na zahtjev delegata HNS-a.  Zakon je po tom pitanju naime jasan, što  potvrđuje i istraga koja je po službenoj dužnosti pokrenuta  nakon što se o tom događaju pisalo na portalu Dubrovačkog vjesnika.  I u potpunosti stoji da je vrijeđanje Rafe sramota ne samo za Smokvicu već i za cijelu Korčulu koja  povijesno uz Marka Pola od davnina  baštini rasnu jednakost. Stoga je umjesto demantija, bez obzira na to što se događalo na travnjaku, iz Smokvice trebala biti upućena javna osuda ponašanja nekolicine gledatelja. I to odmah nakon utakmice. 


 

16. travanj 2024 15:49