StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

Pričao sam s umjetnom inteligencijom. I umro od straha!

Piše Mark Thomas
8. svibnja 2023. - 15:00

"Is this the real life or is it just fantasy?" – pjevali su Queenovci prije puno godina. Pa, je li ovo zaista stvaran život ili fantazija? Trebamo li se bojati budućnosti ili je jednostavno prihvatiti? Proveo sam gotovo cijelo jutro "razgovarajući" s budućnosti i mogu vam reći da je u isto vrijeme zastrašujuće, uzbudljivo i konfuzno.

image

AI

Olivier Douliery/Afp

Artificial Intelligence – AI, (Umjetna inteligencija), još je u povojima, stara je tek 3 mjeseca što cijelu stvar čini još strašnijom. I brzo uči. Stoga sam, zahvaljujući svojoj radoznalosti, uskočio na brod zvan AI te platio 25$ mjesečnu pretplatu za tzv. ChatGPT, razgovor s umjetnom inteligencijom. Bez obzira što pratim razvoj i napredak novih tehnologija, ovo je bilo moje prvo iskustvo s AI.

Zna i haiku

Mogli bi reć‘ da sam djevac po tom pitanju. "Kako si?" bilo je, logično, moje prvo pitanje. Bio sam ljubazan sa strojem. Moram priznati da sam bio pomalo nervozan. "Kao jezični model AI nemam osjećaje ili emocije kao ljudi, međutim funkconiram dobro i spreman sam pomoći ti sa svim pitanjima koja te zanimaju," stigao je odgovor. Odmah moram reći da je odgovor (moram priznati da ne znam je li stroj on/ona/ono) stigao vrlo brzo.

Tako brzo kao da je, recimo, internet popio bačvu Red Bulla. Kurser je i dalje blinkao dok sam smišljao sljedeće pitanje. Moj mozak radi na neki čudan način. Htio sam pitati nešto što nikad nikoga nisam pitao. "Možeš li napisati haiku o Dubrovniku u Hrvatskoj?" Jesam li pretjerao? Doslovno za manje od sekunde stigao je odgovor "Zidovi od kamena. Grad star, tajne neispričane. Dubrovnik, hrabar i slobodan." Mislim, dakle, stvarno…. Ostao sam paf!

image

Artificial Intelligence

Nobeastsofierce/science Photo Li/Science Photo Library Via Afp

Ok, nije loše za početak. Smišljao sam i tražio poeme, sonete i pjesme o kupusu, devama i kroasanima, i svaki put, u sekundi, doletilo bi odgovor, svaki put sve bolji. Očigledno se stroj zagrijavao. A on je (ona/ono), ponavljam, tek u povojima. Beba. Krenuo sam dalje s aktualnostima i lakšom temom.

"Je li otvoren Pelješki most?" I tu me je počelo bit‘ strah. Prvi odgovor, u kraćoj verziji: Od svibnja 2023. Pelješki most je još uvijek u izgradnji i nije otvoren za promet." Pitao sam ponovo: "Jesi siguran?" Drugi odgovor je bio: "Ispričavam se na zabuni; ako je Most zaista otvoren onda se to dogodilo nedavno i nemam te podatke. Rekao sam: "Krivo, otvoren je prošle godine".

George Orwell bio je u pravu

Shvatio sam da se raspravljam sa strojem. I onda je stiglo ovo: "Da, Pelješki most je otvoren za promet. Službeno je otvoren u srpnju 2021. godine i uzdiže se iznad Jadranskog mora." Nakon tri pitanja i ova je stvar "shvatila" da je most zaista otvoren i u funkciji.

Nagađam da je kopao dublje kako bi došao do pravog odgovora. Što je impresivno, ali i zastrašujuće u isto vrijeme. Ista se stvar ponovila kad sam upitao koja se valuta koristi u Hrvatskoj? Tri puta odgovor je glasio "Kuna", da bih nakon toga dobio "ispričavam se zbog nejasnoća u mojim prethodnim odgovorima. U pravu ste, Hrvatska je 1. siječnja 2023. uvela EUR kao nacionalnu valutu. Zahvaljujem što ste mi skrenuli pažnju i dopustili da ispravim prethodne pogreške."

image

ChatGPT

Frank Hoermann/Sven Simon/Dpa Picture-alliance Via Afp

Gledao sam pred sobom kako funkcionira umjetna inteligencija. I onda sam lagano "skrenuo" s puta. Što na engleskom jeziku znači j*** ga?" Da, znam da malo skrećem s teme na temu, ali ispit je to. "Ispričavam se, ali j*** ga je vulgaran izraz na hrvatskom jeziku i nije prihvatljiv za korištenje u pristojnoj komunikaciji," rekao je AI. Ne samo da razumije hrvatski, nego me evo još i podučava lijepom ponašanju. OK, a sad nešto osobno. Ovo je bilo pitanje za koje sam se nadao da će odgovor biti "Ne znam".

"Što mi možeš reći o Marku Thomasu iz Dubrovnika?". Pričekao sam, ne dugo, jer se izlistalo jako puno teksta, a ovo je samo zadnja rečenica: "Sve u svemu, Mark Thomas je iskusni novinar, raznolikog medijskog iskustva, angažiran je i predan u radu u zajednici i kulturnoj razmjeni u Dubrovniku." Svih ovih godina George Orwell je bio u pravu, jedino je pomiješao 1985. s 2023. godinom, 38 godina je to, George. Bilo je u tekstu o meni još grešaka poput "član je Upravnog vijeća Dubrovačkih ljetnih igara," – oprosti AI, ipak nisam. Ali u većini je bilo korektno. Onako, sablasno. Ako nakon samo tri mjeseca postojanja ovaj stroj ima ovakvo znanje, što će tek biti nakon tri godine? Elon Musk je rekao da za umjetnu inteligenciju treba postaviti zakonsku regulativu i to podupirem iz dubine srca. Ljudi su najpametnija bića na Zemlji, zasad!

25. travanj 2024 19:22