StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU |

NAŠAO SAM SVOJ RAJ NA ZEMLJI Razočaran u nogomet, oduševljen Pelješcom

Piše Mark Thomas
20. srpnja 2021. - 12:10

Stručnjaci su bili u pravu. Iako nije tako izgledalo na samom početku i malo je ljudi vjerovalo u uspjeh, prognoze su se obistinile. "Nažalost, bukirani smo vam sve do kraja listopada," bio je najčešći odgovor koji sam dobio dok sam pokušavao pronaći smještaj na Pelješcu za produženi vikend. U nogometu nismo uspjeli, ali se zato turizam vratio na velika vrata. Trebala su mi tri dana zvanja, pretraživanja interneta, raspitivanja kod prijatelja i poznanika kako bi mi se na kraju ipak nasmiješila božica sreće. Na samom početku plan se činio savršen i lako izvediv.

Igra li još Beckham?

Prvi put u mom životu Engleska je igrala u važnom finalu. Posljednji put kad smo igrali i pobijedili bilo je tri godine prije mog rođenja, a znamo da nisam baš u cvijetu mladosti. Kad je riječ o utakmicama u kojima sudjeluje Engleska, uvijek nastojim sam pratiti igru. Jednostavno ne volim biti okružen ljudima jer vrlo brzo nakon početka utakmice svi naglo postaju nogometni stručnjaci koji svojim ekipama dovikuju savjete što i kako treba raditi.

A gledanje utakmice s mojom ženom.... A što da vam rečem: "Igra li još Beckham?" ili "Je li ih boli kad ih pogodi lopta u glavu?" Tako da kad je u mene žena rekla da bi s majkom, sestrama i obiteljskim kučkima (tri komada, meni su ostavile starog i gluhog kučka) pošle na produljeni ženski vikend, mom oduševljenju nije bilo kraja. Odmah sam prepoznao carpe diem momenat!

Bila je to odlična prilika da sam uživam u nogometu. Od utakmice sam imao velika očekivanja, ali su se ona blago rečeno izjalovila. Treba biti realan i pružiti ruku pobjednicima jer su zaista bolji pobijedili. Stoga, čestitke Talijanima! U potrazi smještaja za moje dame mislio sam da će sve proći glatko, da iznajmljivači samo čekaju da popune svoje kuće, vile i apartmane. Koja zabluda! Pa to je izgledalo kao potraga za jednorogom!

Turistički stručnjaci, a pritom mislim na one koji prate tokove i trendove u turizmu, na one koji su uvijek korak ispred i nikad ne miruju, oni su znali i predvidjeli da su najatraktivniji smještajni kapaciteti daleko od napučenih gradova i gužve i da su to mjesta u tišini i miru prirode. I to ima smisla! Tko bi se normalan ukrcao na kruzer? I tu dolazimo do prekrasnog Pelješca. Za veliki interes i popunjenost ovog poluotoka "krivo" je nekoliko faktora.

Turisti su Pelješcu i njegovim ljepotama vjerni dugi niz godina pa se tom raju na zemlji već generacijama vraćaju i ljetuju na istom mjestu. Drugo, ili možda treće, jest što velika većina gostiju dolazi s autom i nisu vezani za (nestabilne) termine zrakoplovnih tvrtki. Brojke turističkog ureda govore da je u lipnju ove godine popunjenost kapaciteta 85 posto u odnosu na rekordnu 2019 godinu. Pojedina mjesta na Pelješcu dosegnula su iste rezultate poput onih prije Covid ere.

Šampionski ženski vikend

S obzirom na to koliko sam se namučio pronaći smještaj za žene iz moje hrvatske obitelji u potpunosti se slažem sa spomenutim brojkama. I dok Pelješac ima dobre brojke, čini se da ni Grad ne zaostaje. Naravno da je otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara doprinijelo gužvi, ali nekoliko večeri prije bio sam na Stradunu koji je izgledao kao Ujedinjeni narodi! Nedostajali su Britanci, međutim najave o početku putovanja iz Engleske mogle bi nam donijeti dobar rezultat na kraju sezone. No, vratimo se mi Pelješcu.

Moja potraga za smještajem završila se na najbolji mogući način. Ponekad jednostavno od stabla ne vidimo šumu. U moru već zauzetih i rezerviranih smještaja pronašao sam dobitnu kombinaciju koja je pritom bila slobodna za tražene datume. Mjesto udaljeno od uobičajenih ruta, toliko prekrasno i posebno da ću njegovu lokaciju sebično zadržati za sebe. Kao što bi stručnjaci u turizmu rekli "ovo je mjesto gdje se čovjek u potpunosti vraća Majci prirodi", usred "ničega", Bogu iza nogu, drvena k(K)oliba koja spada u creme de la creme smještaja. S nogometom možda nije završilo kako sam očekivao, ali je zato produljeni ženski vikend bio apsolutni šampion!

20. travanj 2024 01:54