StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

Naša lokalna samouprava - politički luk s 555 slojeva

27. siječnja 2019. - 14:13
- Ovo je poput luka, što ga više guliš, naći ćeš više slojeva, a guljenje te usput i rasplače”, nasmijao sam se prema prijatelju, poslovnom čovjeku koji je sjedio s druge strane stola. Nasmijao se i on i klimnuo glavom. “Taman kad pomisliš, da si sve ogulio, nailaziš na nove slojeve, skrivene ispod površine”, dodao sam.

Znate li koliko jedinica lokalne samouprave postoji u Hrvatskoj? Moglo bi vas iznenaditi jer ih je 555! Nasred Jadrana postoji otok s pet lokalnih samouprava! Imamo ih tako malih da čak ni njihovi načelnici ne znaju gdje su!


“U Republici Hrvatskoj ustrojeno je ukupno 555 jedinica lokalne samouprave, i to 428 općina i 127 gradova te 20 jedinica područne (regionalne) samouprave, odnosno županija. Grad Zagreb, kao glavni grad Republike Hrvatske, ima poseban status grada i županije, tako da je u Republici Hrvatskoj sveukupno 576 jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave,” riječi su to ministra pravosuđa. Puno je to usta za nahraniti!

555 s crtom

S nešto malo više od 4 milijuna stanovnika imamo 576 vijeća s ogromnim brojem vijećnika. Zamislite koliko novaca treba svake godine “upumpati” u svu tu vlast! Dobivamo li vrijednost za novac? Za usporedbu, jedan od najvećih svjetskih gradova, London, s dvostrukom većim brojem stanovnika od Hrvatske, ima samo 32 lokalne samouprave.


Svaka od njih ima minimalno 150.000 stanovnika. Kada bi taj sistem primijenili na Hrvatsku, imali bismo 26,6 lokalnih samouprava, ili da zaokružimo, njih 27. Što znači da imamo 528 lokalnih samouprava previše.

Naravno, možemo sad raspravljati o tome kako zbog geografske pozicije svaka od lokalnih samouprava ima različite potrebe i izazove. Jasno kao dan. Mogućnost da imamo samo 27 lokalnih samouprava bio bi radikalan rez. Ali njih 555 zaista je previše.

Kako se može dogoditi da imamo pet lokalnih samouprava, a samo jedan grad, na otoku Korčuli? Je li se tamo načelnici rotiraju? Ako 32 općine mogu upravljati s gradom od 8 milijuna, zašto je nama potrebno 555 općina kako bismo upravljali s upola manje ljudi? Ali, pogledajmo širu sliku.

U cijeloj Velikoj Britaniji postoji 326 lokalnih uprava, ili jedinica lokalne samouprave, a u to ulaze i ove 32 iz Londona. S brojem stanovnika nešto manjim od 55 milijuna, u Velikoj Britaniji svaka jedinica lokalne samouprave ima oko 1,6 milijuna stanovnika. Po toj formuli bi za upravljanje Hrvatskom bile dovoljne 3 jedinice lokalne samouprave. Zamislite koliko bi se samo novaca uštedjelo svake godine?

Slojevi plača

S druge strane, mogli bismo reći da bismo s toliko lokalnih samouprava trebali živjeti kao Švicarska. Postoji toliko slojeva vlade da je država prava utopija. Nitko ne bi trebao imati prigovor. Ulice su čiste.


Svi naši javni servisi rade kao urica. Trebali bismo imati životni standard viši nego u Švedskoj, a socijalnu skrb tako dobru da izaziva zavist cijeloga svijeta. Koja je poanta tolike složenosti vlade, s toliko slojeva, ako ništa ne funkcionira? Naravno, smanjenje broja lokalnih samouprava političko je pitanje, jer u svemu glavnu ulogu imaju glasači.


Tko god da u Hrvatskoj odluči smanjiti silne slojeve “političkoga luka”, automatski gubi sljedeće izbore. Logika i politika nikad nisu bili najbolji prijatelji. Tako da se, naravno, ništa neće promijeniti. A građani će i dalje financirati lokalnu vlasti koja je neučinkovita i neodrživa. I tako će Hrvatska narednih nekoliko desetljeća nositi taj teški teret na svojim ramenima i stenjati pod njim. Kao što bi moja punica rekla: “Mislim, dakle jesam.” Bojim se da će tako biti još dugo, dugo vremena.


 
18. travanj 2024 00:54