StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

Kad ti mozak zablokira: Dok ja razmišljam kako ću plaćati u eurima, mladi su davno prešli na neke druge valute...

Piše Mark Thomas
6. lipnja 2022. - 13:28

Misliš li da je uvođenje Eura dobra stvar za Hrvatsku?" upitao me nedavno prijatelj. Da, naravno, kratko sam odgovorio. Puno je više prednosti nego nedostataka, a Euro je zapravo već prisutan te je direktno povezan s Kunom. Međutim, uvođenje druge valute, digitalne valute, ono je što će u budućnosti znatno više utjecati na nas. "Kad smo htjeli uzeti kredit, banka nam nije padala na pamet, a Euro i Kuna nam nisu bili ni u primisli.

Radimo digitalno, cijelo smo vrijeme online, tako da jednostavno sve plaćamo u digitalnom formatu," objasnio mi je prije neki dan jedan mladi par. Počeli su mi objašnjavati kako to funkcionira, međutim pola toga samo mi je prozujalo kroz glavu. U svakom slučaju, poanta priče je u tome da su oni kupili i platili kuću u Dubrovnika u Bitcoinu! Dok mi razmišljamo o tome kako će nam Euro promijeniti život, mlade su generacije pošle korak naprijed i plaćanja obavljaju u digitalnom zlatu.

image

This illustration photograph taken on July 19, 2021 in Istanbul shows a physical banknote and coin imitations of the Bitcoin crypto currency. (Photo by Ozan KOSE/AFP)

Ozan Kose/Afp

"Doslovno je trebalo pet minuta da nam se odobri kredit, više smo vremena potrošili pijući jutarnju kafu," rekli su mi, smijući se. Sve češće srećem ljude koji zarađuju i plaćaju isključivo Bitcoinom. Sa svima imam jednak problem, a to je da kad mi počnu objašnjavati o čemu se tu točno radi meni mozak zablokira. Cijeli sistem toliko je drastično drukčiji od svega na što smo navikli tako da jednostavno nisam siguran ima li u mene u glavi prostora za prihvat pojma "digitalna valuta".

Što je to uopće?

"Glavna razlika između Bitcoina i tradicionalnih valuta je ta što nitko ne kontrolira Bitcoin jer je decentraliziran," objasnio mi je jedan profesor. Imam osjećaj da je Bitcoin od mene jako udaljen, ali ne i od mlađe generacije. I tu dolazi do sukoba između analognog i digitalnog svijeta. Vidjeli smo to već mnogo puta, od klimatskih promjena do načina kako konzumirati medije, putovanja i ostalog. Nemojte me krivo shvatiti, nemam ništa protiv digitalne valute, znam da će naši praunuci koristiti isključivo nju, međutim, jednostavno mi se čini da sam "zakasnio na tulum".

I da, u Dubrovniku već postoje tvrtke koje kao sredstvo plaćanja prihvaćaju Bitcoin. Svima njima skidam kapu za korak prema napretku. Vjerujem da njihovi klijenti, u većini digitalni nomadi, plaćanja vrše isključivo u kripto valuti. Pretpostavljam da je ovo prirodan tijek stvari.

image

Euro nam tek predstoji, ali...




 

Tom Dubravec/Cropix

Krećemo se od papirnatog novca prema smart karticama i plaćanju putem naših telefona, pa prema tome zašto se ne bi okrenuli prema digitalnoj valuti. Banke su svoje poslovanje prebacile online, tako da se ne sjećam kad sam zadnji put fizički bio u banci. Mobitele ne koristimo samo kako bismo pristupili tradicionalnim bankovnim računima, već smo se prebacili na digitalno bankarstvo.

Ništa od papira

Jedan od istinskih vizionara naše generacije svakako je Elon Musk. On nije samo ispred trendova, on ih zapravo stvara. Godine 2000. oformio je online banku PayPal i samo dvije godine kasnije prodao je za 1,5 milijardu dolara. Kreativnost, a povrh svega inovativnost, napravile su od njega najbogatijeg čovjeka na svijetu. O da, najbogatiji čovjek na svijetu je Afrikanac! "Struktura Bitcoina je ingeniozna. Papirnati novac nestaje, a kripto valuta puno je bolji način za prijenos novca, to je sigurno tako," rekao je jednom Musk o Bitcoinu.

Jednog ćemo dana, i to u skorijoj budućnosti kruh plaćati Bitcoinom, plaće će nam također biti u toj kripto valuti, a sigurno ćemo i kuće kupovati na taj način. Aha, čekaj, pa to nije budućnost, to se već događa. "Ne mogu zamisliti da više poslujem s bankama na tradicionalni način," rekao je jedan moj prijatelj. "Pogledaj samo te bankovne naknade svaki mjesec, za svaku transakciju, pa kamate, zamisli koliko bi ti bilo bolje bez svega toga," dodao je.

Pretpostavljam da ću početi učiti o ovome, samo trebam oslobodit nešto mjesta u svom mozgu. Kažu da starog psa ne možeš naučiti novim trikovima, međutim, ovaj će stari pas to ipak pokušati. 'Ko zna, možda i ja finem kupujući kuću s Bitcoinom!

19. travanj 2024 11:07