StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU |

Gledamo u izmijenjenu budućnost pošpricanu dezinficijensom

Piše Mark Thomas
15. svibnja 2020. - 15:49
Izgleda da smo pomalo počeli izlaziti iz naših “balona”, trljajući oči poput krtica kad izađu na svjetlo i pokušavajući se prilagoditi novom, COVID-19 alternativnom životu. Kao što je Doktor Spock rekao Kapetanu Kirku: “Život je to Jime, ali ne onakav kakvog pamtimo.”

I dok se tvrtke polako pokreću nastojeći se vratiti u normalu, s Istrom koja je proglašena “korona-free” zonom i u kojoj se otvaraju hoteli te s avionima koji se uglancavaju i pripremaju, nameće se jedno pitanje: promjene cijena. Hoćemo li uspjeti? Hoćemo, sve dok ima onih koji će platiti, iako se broj zainteresiranih preplovio! “Posljednjih nekoliko dana zanimanje za boravak u našoj vili tijekom srpnja i kolovoza jako je velik,” objasnila mi je vlasnica jedne takve vile.

“Većina upita dolazi iz Austrije i Slovenije, i naravno, znatno smo smanjili cijene,” dodala je moja sugovornica. Da, ljudi zaista bukiraju odmor u Dubrovniku, ali ono što je najvažnije je da su dosadašnje cijene prepolovljene.

COVID -19 doveo nas je do ogromne korekcije cijena, i za reć’ pravo, nije to ni loše. Godinama smo imali jako veliki broj apartmana i hotela koji su se nudili cijenama Ferarrija za cijenu Fiata. I nisu samo oni, tu je i niz restorana, kafića, ma, sve ono što je bilo vezano za usluge u turizmu. Tržište je uvijek odnos ponude i potražnje.

U 2020., a vrlo vjerojatno i u 2021. godini ponuda će debelo nadmašiti potražnju. Pravi izraz za borbu cijenama za što više glava na kušinima i gu**** na stolicama, bila bi rat! A taj “rat” će trajati! Svakodnevno me bombardiraju s ponudama zrakoplovnih tvrtki za letove diljem Europe i to po cijenu kafe na Stradunu. Čak sam za 2021. godinu našao cijeli paket aranžman u Dubrovniku za cijelu malo boljeg ručka. Rat je započeo. Za svaki krevet, za svaku stolicu. Nažalost, kao u svakom ratu, tako će i u ovom biti žrtava.

Tvrtke će se zatvarati, apartmani zjapiti prazni, agencije će propasti. Ako je vjerovati izjavama iz Zračne luke Dubrovnik, a nema razloga da ne vjerujemo, očekivani broj putnika u ovoj godini bit će smanjen za 70 posto. Budući da smo mi gotovo pa izričito zračna destinacija pretpostavljamo da će se u istom odnosu smanjiti i prihodi od ostalih usluga.

Preživjeti s 30 posto od nekadašnjih prihoda bit će jako teško, pa će tvrtke, ukoliko žele opstati, morati biti vrlo kreativne kako bi produljile sezonu te s nižim cijenama privukle goste.

Zapravo, ove bi godine moglo biti najbolje ljeto za posjetitelje i goste Dubrovnika. Najveće primjedbe koje stižu od turista uvijek su bile: krcato i preskupo! E, ove godine mogu zaboraviti na te primjedbe. Bit će poluprazno, vjerojatno bez kruzera i neće vam trebati opljačkat banku ili založit bubreg za tjedan dana odmora na suncu.

Ali, i to stvarno veliki ALI, ne smijemo zaboraviti da je pred nama sasvim drugačije iskustvo, era maski i dezificijensa čeka na sve nas. Jasno je da izmijenjena budućnost neće spriječiti turiste da nam dođu, to najbolje zna vlasnica vile s početka kolumne. Naime, kako kaže: “Ostalo mi je još par slobodnih dana u rujnu.”

turisti će doći, čak i oni koji žive u zemljama većeg rizika od Dubrovnika. Naravno, najveći problem će biti upravo oni, koji dolaze iz zemalja s puno lošijom korona situacijom. COVID-19 počeo je harati Hrvatskom jer je uvezen. Dosta nam je takvog uvoza, zato, pamet u glavu!
19. travanj 2024 10:48