StoryEditorOCM

Dvostruka mjerila u ligi prvaka

9. studenog 2016. - 15:46

MOST-ovce jako  brine u kakvom je stanju hrvatski sport, posebice nogomet pa su pozvali svoje koalicijske partnere da ispune obećanje te 'isuše močvaru' i prije osnivanja Ureda za sport pri novoj Vladi.
Njihov i naš dubrovački saborski zastupnik Maro Kristić , inače nogometni sudac i 'čovjek iz struke' podsjeća da postoji Zakon o sportu kojeg nitko, pa ni Hrvatski nogometni savez ne poštuje jer se tvrdi da nije dobar. A kako ćemo znati je li zakon dobar ako ga ne provodimo, zaključuje Kristić koji je zbog konferencije za novinare o stanju u spotu jučer 'odletio' u Zagreb. Važnije mu je bilo prikazat se na televiziji nego kao vijećnik sudjelovati u radu Gradskog vijeća i odlučivati o životnim problemima svojih sugrađana. Ali, ako mu saborski kolega i koalicijski partner, Mato Franković kao predsjednik Gradskog vijeća to odobri, dobit će i punu vijećničku naknadu jer u ponedjeljak, eto, nije imao pametnijeg posla nego je bio nazočan tom dijelu sjednice.
Kristić se, na iznenađenje javnosti i pravosuđa, odjednom prometnuo u borca protiv nogometne mafije. Ako je doista tako, isplati ga se počastit vijećničkom naknadom, taman da se potpuno odrekne naših životnih pitanja i potpuno posveti svojim TV-nastupima.

- Za nas je neprihvatljivo da se Hrvatski nogometni savez ograđuje od Zakona o sportu. Inspekcije su odavno morale biti na terenu. Baš u tom dijelu vidimo koliko je stanje u sportu kritično. Osnivanje Ureda za sport povijesni je trenutak da sport krene putem ozdravljenja - kazao je Kristić novinarima te dodao da budući Vladin Ured mora biti najčišće mjesto sporta i struke u kojem trebaju raditi najstručniji ljudi. A takvih, kaže,  ima i u politici. Dakle, naš Maro Kristić kao pravi legalist poziva da se, dok Sabor  drugačije ne odluči, poštuje postojeći Zakon o sportu. Bez obzira što nije idealan, što je čak u nekim dijelovima neprovediv. I ovakav kakav jest ne odgovara 'interesnim skupinama' koje su i spriječile njegovo provođenje. I s time se svi u Hrvatskoj, a prije svih mi na moru kojima je Hajduk u srcu moramo složiti, kaže Kristić.
I sve bi bilo uredu da je to ustvrdio netko drugi od nazočnih MOST-ovaca, a ne baš naš Maro. Jer Maro  nije bio legalist kada je u svibnju 2011. nazočio provali u prostorije Županijskog nogometnog saveza. Učinio je to  nezadovoljan jer je Pero Vićan, s podignutom optužnicom od strane USKOK-a, mimo Statuta HNS-a i dalje bio član Izvršnog odbora  HNS-a.  Pa je Kristić s ekipom istomišljenika koja je iz ureda nasilno izbacila tadašnjeg tajnika ŽNS-a Joza Ostojić, 'izuzeo'  dokumentaciju saveza i ali njegove  osobne stvari. Nakon što su ga nezakonito istjerali, uručili su mu i nezakoniti otkaz, pa je cijeli slučaj završio na sudu koji je pravomoćnom presudom poništio otkaz. Ostojić je vraćen na posao, s tim da mu treba isplatiti neprimljene plaće za pet godina i pripadajuće kamate. Sve u svemu, skupina u kojoj se nalazio i Kristić napravila je štetu od blizu sto tisuća eura. Ali, da stvar bude još gora za našeg legalistu, oslobađajuća presuda u slučaju 'provale' u Županijski nogometni savez je poništena, pa Mara čeka novo suđenje čim ga prestane štititi saborski imunitet.

Jasno je da je Zakon koji je omogućio da nogomet postane 'močvara' bio loš, kao što je loš i ovaj sadašnji. Ali niti u jednom od njih ne piše da nezadovoljnici smiju  provaljivati u službene prostorije, odnositi službenu dokumentaciju i privatne stvari, te provoditi kadrovski linč davanjem (nezakonitih) otkaza. Uostalom, ako je legalist, što se Kristić zbog kaznene prijave koja ga tereti i zbog počinjene štete ne odrekne svoje uloge u HNS-u? Predsjednika sudačke organizacije – središte jug. Pa zbog istog je 2011. prozivao Vićana. Barem do okončanja postupka ukoliko se potvrdi oslobađajuća presuda.  Ili  isteka rehabilitacijskog roka, ako bude osuđen. Tako bi učinio legalist, zar ne?
 

19. travanj 2024 02:34