StoryEditorOCM

Brodica na vezu, pitanja zabranjena

Piše Jadran Kapor
18. travnja 2023. - 14:37

Ima trenutaka kad potpuno spustimo sumnjičavi novinarski gard egzaltirani nekom lijepom viješću. Evo, na primjer, zbog isporuke prvog od šest brodova za hitne medicinske intervencije. Posao je to vrijedan je 76,4 milijuna kuna, a sufinanciran je sredstvima EU.

Desetljećima pišem(o) o tome da Hrvatska bez takvih brodova nije pomorska, nego samo primorska zemlja. I evo smo, baš u Dubrovniku, dočekali prvi od tih brodova. Sagrađen je u Šibeniku, po projektu koji je izradila hrvatska podružnica američke kompanije Metal Shark, svjetskog lidera u projektiranju tog tipa plovila.

image

Ministar zdravstva Vili Beroš, preuzeo je prvu brodicu SAR 1, namjenjenu hitnoj medicinskoj intervenciji na moru i otocima

Nikša Stipaničev /Cropix

Nema niti jednog medija koji se nije istinski i od srca obradovao ovakvom brodu. Bacili su ga s dva metra visine, zveknuli ga o rivu pri brzini od 4 čvora, izvrnuli ga naopako i sve je to brod izdržao bez ikakvih problema.

Nema ništa prirodnije nego da novinar odmah pošalje mail nadležnom ministarstvu sa zamolbom da obiđemo brod, vidimo ga svojim očima i razgovaramo s posadom koja će raditi najplemenitiji posao na svijetu - spašavati ljudske živote? Pa smo tako i učinili, uvjereni da je to samo formalnost jer sve je ovo nama na radost, a vladajućima na čast.

I onda je stigao odgovor koji doslovce glasi: - Poštovani gospodine Kalajdžić, obavještavamo Vas da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture trenutno nije u mogućnosti udovoljiti vašem zahtjevu.

Odbilo nas. Bez obrazloženja. Nema razgovora s posadom i gotovo! Miša mu maloga, pa nije ovo JNA. U kojoj je i udžbenik iz meteorologije bio vojna tajna.

image

Dubrovnik je prvi dobio brodicu za hitne medicinske intervencije

Nikša Stipaničev /Cropix

Odbijenica bez riječi obrazloženja upalila je kod nas novinara alarm. Što Ministarstvo pokušava sakriti? I tako je počelo propitivanje. Kako struka nalaže, najprije izokola, po modelu koncentričnih krugova. Možda ono što smo neslužbeno doznali još ne bi trebalo objaviti. Ali što ako kasnije bude uzalud? Preostalih pet brodova je još u gradnji, pa se eventualni nedostaci možda još stignu ispraviti. Postoji javni interes da se stvari ne zataškaju i eto nas tu...

Najprije smo pomislili da brod još nema posadu. Ali to, kažu, nije točno - njime će upravljati posada broda Danče. Problem je navodno u samom plovilu koje zbog procedure pokretanja strojeva ne može baš trenutno isploviti.

Navodno se ni osvijetljenost instrumenata ne može dovoljno smanjiti pa odbljesak noću utječe na vanjsku preglednost. Kažu da model broda jest testiran kompjuterski i u bazenu, ali ne i u stvarnom životu pa ne podnosi 6. stupanj Beufortove ljestvice kako je planirano.

Ništa od toga ne mora biti istina, ali odbijenica Ministarstva bez riječi obrazloženja neočekivano je otvorila mnogo neugodnih pitanja.

19. travanj 2024 22:35