StoryEditorOCM
KulturaUMJETNIČKA GALERIJA DUBROVNIK

Zlatan Vehabović dubrovačkoj publici predstavio svoje Olovno nebo

Piše PSD.
26. travnja 2019. - 00:43

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik otvorena je izložba „U olovno nebo“ Zlatana Vehabovića. Premijerno je to predstavljanje ovog slikara mlađe generacije u Hrvatskoj dubrovačkoj publici. 

Kustosi izložbe su ravnatelj splitske Galerije umjetnina Branko Franceschi i povjesničarka umjetnosti Jelena Tamindžija. Okupljene je pozdravio ravnatelj UGD Tonko Smokvina koji je više rekao o umjetnikovom stvaralaštvu i djelima koje krase brojne "domaće i nacionalne galerije". Otkrio je kako poznanstvo s Vehabovićem seže još od studentskih dana. Franceschi je čestitao Smokvini na imenovanju za ravnatelja UGD-a poželivši mu puno sreće i uspjeha te je poželio čvršću suradnju između dubrovačke i splitske Galerije. Osvrnuo se i pohvalio autorov opus. Tamindžija je više rekla o pozadini nastanka slika istaknuvši kako je umjetnik zauzeo aktivistički i kritički stav jer upozorava na koji način klimatske promjene, preciznije, otapanje ledenjaka i podizanje razine mora, utječu na lokalne zajednice. 

Vehabović se zahvalio posjetiteljima na dolasku, ali i Gradu Dubrovniku na realizaciji izložbe. 

Slike na izložbi nastale su kao izravna reakcija na Vehabovićevo jednomjesečno sudjelovanje 2016. na umjetničkoj rezidenciji The Artic Circle, istoimene američko-nizozemske nevladine organizacije sa sjedištem u Brooklynu. Mjesto započinjanja rezidencije je otočje Svalbard, smješteno između Norveške i Sjevernog pola. U najvećem naselju na otoku – gradiću Longyearbyen, koji broji tek 2 tisuće stanovnika, ekspedicija se ukrcala na 30-metarski jedrenjak Antigua te je sljedeća tri tjedna krstarila zapadnim arhipelagom otočja, penjući se sjeverno prema polarnoj kapi. Postav je nadopunjen fotografskom dokumentacijom snimljenom tijekom rezidencije, kao i kolaži fotografija, svjedočeći o ukradenim refleksivnim trenutcima sudionika rezidencije i njihova odnosa prema okolini.

Izložba ostaje otvorena do 13. lipnja, a nakon otvorenja, 27. travnja s početkom u 10 sati bit će organiziran i Artist Talk s umjetnikom, kustosicom, promotoricom i kulturnom menadžericom Vanjom Žanko te kustosicom izložbe, Jelenom Tamindžijom. bLu

20. travanj 2024 09:07